0

Д елегация от Конгреса на САЩ, водена от сенатор Ед Марки, пристигна в Тайван на двудневно посещение. Според Министерството на външните работи на Тайпе в него са включени петима политици, представляващи и двете основни американски партии.

По време на посещението си членовете на делегацията ще се срещнат с тайванския началник на щаба Цай Инг Вен и ще присъстват на банкет, организиран от външния министър Джоузеф Ву, и ще посетят законодателния юан (парламента). Посещението е част от пътуване до Индо-тихоокеанския регион и не е обявено предварително. Делегацията включва и конгресмените Джон Гараменди, Алън Ловентал, Дон Байър и Амата Радеваген.

Според Американския институт в Тайван (де факто посолство на САЩ, но организация с нестопанска цел) точно преди пристигането на конгресмените, те ще обсъдят с представители на Тайпе „отношенията между САЩ и Тайван, регионална сигурност, търговия и инвестиции, глобални вериги на доставки, изменение на климата и други важни въпроси от взаимен интерес“. Пресслужбата на тайванската администрация оцени пристигането на делегацията като "потвърждение на твърдата подкрепа на Конгреса на САЩ за Тайван".

Напрежението в района на Тайванския пролив рязко ескалира, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, пътува до Тайпе на 2-3 август. Китайските въоръжени сили отговориха с провеждането на мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест района на акваторията около острова.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от повечето страни, включително Русия, Тайван е една от провинциите на КНР.