1

В сички министри и служители от албанската формация "Демократически съюз за интеграция" (ДСИ), които участват в правителството на северномакедонския премиер Димитър Ковачевски, подадоха оставки. Заради особеностите на политическите отношения в Скопие обаче, оставките на 5-те албански министри са действие в подкрепа на кабинета "Ковачевски" и проевропейската политика, която той води, вкл. те са акт, с който се настоява за готвените промени в конституцията. Едно от многобройните условия на опозициония лидер Христиан Мицкоски неговата ВМРО-ДПМНЕ да гласува промените е ДСИ да напусне правителството.

Писмото, което бе оповестено от лидера на ДСИ Али Ахмети, пише, че "оставките влизат в сила веднага, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в Конституцията":

"Ние, министрите от квотата на ДСИ, подаваме оставка от постовете, които заемаме в момента. Господин премиер, оставките стават ефективни в момента, в който опозицията ще гласува промените в Конституцията", пише в писмото, подписано и от министъра на външните работи Буяр Османи.

Според албанската партия РС Македония е в критичен етап за европейското си бъдеще и важните решения изискват политическа, национална и държавна отговорност и жертви.

"Оценявайки, че големите решения изискват отговорност и политически, национални и държавни жертви от всеки един от нас, като се започне от условието на опозицията, че ще гласува за конституционните промени, ако ДСИ напусне правителството [...]; осъзнавайки надеждите и мечтите на хората да станат част от голямото европейско семейство, защото ДСИ и ние оставаме ангажирани с утвърждаването на евроатлантическите интеграции с пълни държавни права, освен в НАТО, и в Европейския съюз, както и непрекъснат съюз със САЩ, са били, са, и остават в най-добрия интерес на всички наши граждани, независимо от тяхната национална и религиозна принадлежност", са мотивите в писмото на Ахмети до Ковачевски.

По-рано ДСИ обяви, че ще се оттегли от правителството до следващите избори, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува "за" включването на българско малцинство в Конституцията, което е условие за продължаване на преговорите на РС Македония за влизане в ЕС.

От централата на ДСИ съобщиха преди повече от месец, че приемат предварителните условия, отправени към тях, за да има промени в Конституцията и започване на преговори за членство в ЕС.

"Историческият момент, пред който страната е изправена като възможност за бързо членство в ЕС, е създаден преди всичко от геополитическите обстоятелства покрай войната в Украйна. Позовавайки се на консенсусната нужда на хората, независимо от тяхната принадлежност, от по-добър стандарт на живот, от възможността хората да останат тук, от бърз път към членство в ЕС през следващите години, Централното председателство препотвърди консенсусно и решително първоначалното решение - че ДСИ е готов да напусне правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила, ако това е предпоставка опозицията да подкрепи конституционните промени", каза говорителят на ДСИ и външен министър Буяр Османи в началото на юни.

За да започне преговори за членство в ЕС, РС Македония трябва да промени своята Конституция и в нея трябва да бъдат вписани българите. Без тази промяна западната ни съседка няма да може да започне преговорния процес.

ВМРО-ДПМНЕ и нейният лидер Христиан Мицкоски всеки ден повтарят, че "техните депутати няма да подкрепят промените под български диктат". Мицкоски многократно призова и за отстраняването на ДСИ от управлението на страната. ВМРО-ДПМНЕ управлява страната в коалиция с ДСИ в продължение на повече от 10 години.