1

Ш ефът на ВМРО - ДПМНЕ реши, че Благоевград е част от Република Северна Македония.

„Отивам в Благоевград, за да видят македонците там, че някой в родината им се грижи за тях“, заяви Християн Мицкоски.

Северномакедонският политик ще присъства на откриването на Македонски културен център. Мицкоски заяви, че в партията му няма антибългарски настроения, а промакедонски. Тя обаче няма да подкрепи конституционните промени, които българското малцинство в югозападната ни съседка, въпреки че това беше поискано от председателя на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен в сряда.

„Ние нямаме антибългарски, имаме промакедонски настроения. Очаквам събитието да премине в духа на приятелството между двата народа – македонския и българския. Отиваме там, за да подкрепим нашите хора в България, да дадем подкрепа като ВМРО-ДПМНЕ, аз като президент на най-голямата политическа партия, да ги насърчим, че майка им Македония стои зад тях и че ще брани и защитава техните интереси и че ние като ВМРО-ДПМНЕ нямаме намерение да се отказваме от нашите братя от тази страна на границата”, каза Мицкоски, отговаряйки на журналистически въпрос преди днешното събитие „Политически диалог на ЕНП – партиите от региона”, предаде mkd.mk.

Мицкоски не вярва, че премиерът на страната Димитър Ковачевски няма да ходи на събитието в Благоевград и че президентът Стево Пендаровски не е поканен.

„Това беше възможност да покажем политическо единство, но за съжаление тези, които имат пълна уста за единство, за обединение, трябваше да отидат там с нас и да стиснат ръцете на македонците в България, които се осмелиха и поканиха политиците в Македония. Щом аз съм поканен, сигурно и той е бил поканен, но сме свикнали с такова поведение. Съжалявам, че не преодоляха себе си, че си остават слуги на чуждите интереси, а не на своя народ. „Убеден съм, че македонският народ знае как да говори силно на следващите избори на кого да даде доверието си“, каза Мицкоски.

На журналистически въпрос относно коментара на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че очаква да бъде осигурено мнозинство и конституционните промени да бъдат гласувани в парламента, Мицкоски отговори:

„Ако смятат, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи тези конституционни промени при тези условия и тези обстоятелства, то аз публично заявявам, че това няма да се случи. Имаме ясна позиция – няма да подкрепим конституционни промени при тези условия.

Относно подписаното споразумение с Фронтекс за македонския език, Мицкоски каза, че македонският език всъщност е признат от ООН и кодифициран с всички езикови и научни цели и че всъщност това е една завършена история.

„Затова никой не трябва да отваря или недоотваря този въпрос. Ето защо казвам, един от стотиците, които са подписани в миналото. Македонският език е придобито право, македонският език заедно със сърбохърватския и словенския език дори в бившата федерация като част от македонската идентичност, като част от идентичността на тогавашния съставен народ. Македонският народ е част от ООН със самото влизане на тази бивша федерация, призната от ООН, кодифицирана от 77-те, това е константа и мисля, че колкото повече отваряме тази тема, толкова по-зле е за нашата идентичност. Това е затворен въпрос, никой не трябва да го отваря или подотваря. Македонският език е константа и няма нужда от преговори и дискусии“, каза Мицкоски.