0

Р уският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е виновна за високите цени на енергията, с която европейците се сблъскват в условията на предстояща зима, и добави, че Западът е този, който подхранва световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

В реч на енергиен форум в Русия Путин заяви, че при така създалата се обстановка по отношение на енергоносителите най-високата цена ще платят развиващите се страни.

Той добави, че Москва ще задържи петролния износ и добив на сегашните им равнища до 2025 г., и обяви, че независимо от западните санкции Русия няма да се откаже от водещата си роля на международните енергийни пазари.

В словото си Путин приветства и решението от миналата седмица на страните от обединението ОПЕК+ да намалят добива на петрол, за да могат цените да останат високи. Руският президент посочи, че Русия възнамерява да продължи сътрудничеството си с ОПЕК - организация, оглавявана от Саудитска Арабия.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази готовност Москва да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа, като това стане по балтийския газопровод "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

В речта си на днешния енергиен форум в руската столица той отново обвини САЩ, че стоят зад взривовете на газопровода "Северен поток 1" и на едната от двете тръби на "Северен поток 2", които причиниха огромно изтичане на газ от засегнатите тръби и ги извадиха от строя.

Вашингтон вече отхвърли подобни обвинения на Путин. Няколко европейски правителства заявиха, че подводните взривове по тръбите на "Северен поток" вероятно се дължат на саботаж, но не обвиниха никого конкретно.

Руският лидер не за пръв път предизвиква Запада с повдигането на въпроса за подаване на газ по "Северен поток 2", нещо, което от политическа гледна точка германското правителство и други играчи трудно биха могли да си позволят, защото ще ги постави в неудобно положение, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин повтори твърдението си от миналата седмица, че нападението срещу тръбите на газопровода е извършено от тези, които искат да отслабят Европа чрез лишаването й от евтиния руски газ.

"Саботажът срещу "Северен поток 1 и 2" е акт на международен тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент чрез блокирането на доставките на евтина енергия", каза той и добави, че според него САЩ искат да накарат Европа да си купува по-скъпия втечнен природен газ.

"Именно тези, които желаят разрив в отношенията между Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа срещу "Северен поток", каза той.

Въпреки че Русия продължава да подава газ към Европа през Украйна, взривовете по балтийските газопроводи задълбочиха острата енергийна криза, с която континентът се сблъсква в навечерието на зимата.

Тръбопроводът "Северен поток 2" никога не е пренасял газ за Европа, защото точно преди да започнат руските военни действия в Украйна на 24 февруари, Германия отказа да издаде разрешително за въвеждането му в експлоатация.

Преди експлозиите Русия спря да подава газ по "Северен поток 1", който върви успоредно на "Северен поток 2", тъй като тръбопроводът се оказа в епицентъра на енергийното противопоставяне между Москва и Евросъюза. Тогава Русия обясни спирането на газоподаването с технически проблеми, но европейските лидери окачествиха това като опит на Москва да внесе разкол сред тях по отношение на подкрепата им за Украйна.

Путин посочи, че в едната от двете тръби на "Северен поток 2" все още има налягане и тя изглежда годна за експлоатация, и добави, че по нея могат да бъдат подавани по 27 милиарда куб. метра газ на година. Той заяви, че ако проверките установят, че е безопасно тръбата да се използва, Русия е готова да поднови доставките за Европа.

Руският лидер допълни, че страната му може да повиши доставяните обеми синьо гориво на Турция и евентуално там да се създаде разпределителен център за газови доставки за Европа.

Путин отново се обяви против намеренията на Запада да въведе ценови тавани за износа на руски енергоносители с думите, че "Русия няма да действа против здравия разум и да плаща за благополучието на другите".

"Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените", каза той. "Бих искал да предупредя тези, които вместо делово сътрудничество и пазарни механизми се опитат да си послужат с мошенически номера и грубо изнудване, че ние няма да направим нищо в свой ущърб."