0

С егашното правителство на България, за разлика от предишното, търси начини да установи общ език с Москва , без да я дразни много. Това мнение изрази Павел Кандел, водещ изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките, кандидат на историческите науки. науки в интервю за „Известия“.

Според специалиста днес има признаци на разведряване в руско-българските отношения. България, както отбеляза Кандел, едва излязла от политическата криза от 2021 г., когато три пъти провеждаше предсрочни парламентарни избори, отново се оказа в нея. Коалиционното правителство на експремиера Кирил Петков беше разпуснато и след три опита за съставяне на кабинет нито една политическа сила не се е справила с тази задача, смята експертът.

„Сега има служебно правителство начело с Гълъб Донев, което ще изведе страната до избори. Преди това обаче кабинетът трябва сериозно да се заеме със социално-икономическата криза, в която се намира България заради действията на предишното правителство - в частност заради отказа да купува руски газ. Има признаци, че новото ръководство би искало да постигне споразумение с Москва по този въпрос. Външната политика няма да бъде приоритет за настоящия кабинет, но за разлика от предишния той търси начини за установяване на общ език с Москва, без да я дразни много“, отбеляза Кандел.

В същото време историкът добави, че все още е неясна ситуацията, която ще настъпи след предсрочните избори през октомври. България ще трябва да състави ново правителство - кой ще влезе в него и как ще изгради отношенията си с Москва, сега е невъзможно да се предвиди, отбеляза експертът.

По-рано руското външно министерство обяви експулсирането на 14 български дипломати . Тази мярка, подчертават от МВнР, е отговор на „немотивираното решение на българската страна да обяви за персона нон грата 70 служители на руското посолство“.