0

П равителствата, бизнес лидерите и банките за развитие разполагат с две години, за да предприемат действия за предотвратяване на много по-тежко изменение на климата. Това обяви ръководителят на ООН по въпросите на климата Саймън Стийл, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди, че глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците.

Учените твърдят, че намаляването наполовина на вредните за климата емисии на парникови газове до 2030 г. е от решаващо значение за спиране на повишаването на температурите с повече от 1,5 °C, което би довело до поще по-екстремно време и горещини.

Въпреки това миналата година емисиите на CO2 в света се увеличиха до рекордно високо ниво. Настоящите ангажименти за борба с изменението на климата едва ли ще намалят глобалните емисии до 2030 г.

Стийл подчерта, че следващите две години са "от съществено значение за спасяването на нашата планета".

"Все още имаме шанс да намалим емисиите на парникови газове с ново поколение национални планове за климата. Но се нуждаем от тези по-силни планове сега", настоя той.

Стийл заяви, че водещите икономически сили от Г-20 - заедно отговорни за 80% от емисиите в световен мащаб - спешно трябва да се активизират.

Основната задача за тазгодишните преговори на ООН за климата е страните да договорят нова цел за финансиране по въпросите за климата, за да подкрепят развиващите се страни, които се опитват да се пренасочат към изкопаеми горива и се борят с изменението на климата.

Стийл посочи, че трябва да се осигури повече финансиране по отношение на климата чрез облекчаване на дълга, по-евтино финансиране за по-бедните страни, нови източници на международно финансиране като данък върху емисиите от корабоплаването и реформи в Световната банка и Международния валутен фонд, които провеждат годишните си пролетни срещи този месец.

Освен повече финансиране за Международната асоциация за развитие на Световната банка, Стийл настоя и за преразглеждане на капиталовите изисквания и разширяване на използването на дългови клаузи, устойчиви на климата, които спират изплащането на дълга в случай на природни бедствия.

В годината с редица избори по целия свят - от Индия до Южна Африка и Съединените щати - Стийл предупреди, че твърде често действията в областта на климата "се изплъзват от дневния ред на правителствата".

Редица политици - от републиканеца Доналд Тръмп в Съединените щати до крайнодесни партии, търсещи победа на предстоящите избори в ЕС, отхвърлиха политиките за климата, докато ухажваха избирателите.