0

У краинските военни са използвали забранени касетъчни боеприпаси в поне един от опитите си да отблъснат руските атаки от началото на инвазията, съобщава американския вестник The New York Times.

Според изданието, използваните оръжия може да са били под формата на ракети, бомби, минохвъргачки и артилерийски снаряди, които се разцепват във въздуха, за да разпръснат по-малки бомби над по-голяма площ в Хусаривка в началото на март.

The New York Times твърди, че тези видове международно забранени оръжия са били многократно използвани от руските военни, след като нахлуха в Украйна през февруари. Но сега вестникът съобщава, че касетъчни боеприпаси са били изстрелвани и от украинска страна.

Касетъчните боеприпаси - клас оръжия, включващи ракети, бомби, минохвъргачки и артилерийски снаряди - се разцепват във въздуха и разпръскват по-малки бомби в широка площ. Опасността за цивилните остава значителна, докато всички невзривени боеприпаси не бъдат локализирани и правилно обезвредени от експерти. Сред този тип оръжия влиза и ракетата Точка-У, за която се знае, че е била използвана поне два пъти от началото на руската инвазия. Падналата в Краматорск Точка-У все още е обект на спорове откъде е изстреляна, въпреки че серийния й номер доказва, че е притежание на Киев. Преди това украинците отново изстреляха подобна ракета срещу Донецк.

Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която влезе в сила през 2010 г., забранява използването им заради огромните щети, които могат да причинят на цивилните. Повече от 100 държави са подписали пакта, но САЩ, Украйна и Русия не са. „Не е изненадващо, но определено е смущаващо да чуем, че се появиха доказателства, сочещи, че Украйна може да е използвала касетъчни боеприпаси в настоящия конфликт“, каза Мери Уеърхам, директор по застъпничество на отдела за оръжия в Human Rights