0

- Здравейте, Ненчо! Какво ще се случи на 1 септември в китното родопско село Момчиловци?
- На 1 септември ще открием Музея на магията в Момчиловци – най-големия европейски музей за илюзионно изкуство. Има две такива колекции в света - едната е на Дейвид Копърфийлд във Вегас. Тя е най-голямата, с експонати от всички световни илюзионисти. Но тя не е отворена за посещение, а е частна и само по негова покана може да се види.Втората е моята, която е в Момчиловци.

Кът от Магическия музей на Ненчо Илчев

 Кът от Магическия музей на Ненчо Илчев
Ненчо Илчев

Тя е обществено достъпна и в нея са събрани всички български големи илюзионисти. Във Франция има един малък музей, но в такъв мащаб, който ще бъде този, в Европа няма. Това е една колекция, която 30 години събирам.

- С вход ли ще бъде експозицията в Момчиловци?

- Не, няма да е с вход. Но ще има кутия за дарения. Целта на тази колекция е да прерасне в нещо още по-голямо, за което има отредена голяма сграда в Момчиловци, ще има и много повече интерактивна част.
Но трябва да се съберат доста средства за тази сграда, която трябва да се отремонтира. Колекцията сега е в две огромни помещения в една много красива къща с градинка до историческия музей, отстрани е църквата „Св. св. Константин и Елена“. Получи се нещо, което надхвърли дори моите очаквания. Всеки ден идват хора, още не е открито.

Аз си работя. Хем ми е много изморително, хем ми е невероятно приятно да ги развеждам и да им разказвам.

- Тоест вие сте и в ролята на гид?

- В момента да, но след 1 септември вече си има една жена, която ще отговаря за този музей. Ще го стопанисва и ще разказва. Тези, които дойдат преди това, аз ще ги развеждам. Това много ме радва, защото тази експозиция осмисля моя живот досега. Това е повече от хоби. От години правя тази колекция и в един момент реших да я покажа.

- Как всъщност започна всичко? В детските години ли?

- Аз така и съм подредил изложбата. Още в началото започва с плакат на Орфи. Роден съм в Момчиловци. На 13 години когато бях, Орфи гостуваше със свой спектакъл в читалището. И беше поставил един плакат. А аз откраднах плаката. Така бях влюбен в това изкуство! Но Орфи видя, че съм му взел плаката, и ми се скара, че съм свалил единствената му реклама и трябва да го върна, за да могат хората да видят и да идват. Аз му върнах плаката, но после вечерта пак си го взех и съм го запазил така повече от 30-40 години.

- А той разписа ли се после върху този плакат?

- Да! После се запознахме и той много ми разказваше, даде ми и материали за фокуси. И първият плакат, който хората ще видят сега в музея, е този. След това вече тази моя страст прерасна в много сериозен интерес. В музея показвам и писмо на Мистър Сенко до мен, което хората могат да видят. Така от него се породи тази моя страст да събирам всякакви магически неща.

Първите две неща, които придобих, бяха маски за номера със свалянето на главата. Подари ми ги моят учител Лепас, който е един от доайените на това изкуство. Правили са заедно с Мистър Сенко и Факира Мити най-грандиозния спектакъл навремето. И Лепас ми подари две маски, с които е правил номера за свалянето на главата през 1950 г.

- А вие правите ли този номер със свалянето на главата?

- Оказа се, че като подреждах изложбата, почти всеки илюзионист е имал такъв номер. И аз имам такъв номер, даже в музея показвам моята първа маска, която я направих още като дете. И сега даже във военния театър го правя в моя спектакъл.

Ненчо Илчев с плакати и главата, която си, е свалил

 Ненчо Илчев с плакати и главата, която си, е свалил
Ненчо Илчев

И аз даже се учудвам колко неща съм събрал. Тази колекция беше по складове - във военния театър, пренасял съм я по училища, по съвети, по тавани и сега
видях, че е нещо огромно.

- Броили ли сте колко много неща са?

- Хиляди експонати са, защото илюзионното изкуство е свързано с предмети - и по-малки, и по-големи. Не смея даже да ги преброя?

- Кой ви е най-ценният експонат?

- Като емоция определено са тези две маски на Лепас, защото те бяха първото нещо, което той ми подари. Другото ценно като емоция е писмото, което Мистър Сенко ми изпрати и ме запали по това изкуство. А иначе като ценност е бобината на Николо Тесла за електрическия стол на Мистър Сенко. През 1930 г. Мистър Сенко си прави т.нар. електрически стол, чувайки за бобината на Тесла, която променя тока много ефектно. Тя е струвала невероятно много и Тесла лично идва да му я донесе от Сърбия.

Електрическият стол на Мистър Сенко с, бобината на Тесла, сабите и други номера

 Електрическият стол на Мистър Сенко с, бобината на Тесла, сабите и други номера
Ненчо Илчев

И Сенко прави нещо невероятно внушително. Включва бобината, сяда на един стол и през ръцете му излиза електричество. Волтова дъга се получавала. И той е палил различни предмети, свещи, крушки са светвали в ръцете му. Излизали са искри.

Било е много голяма атракция, то и сега си е атрактивно, а за времето си е било невероятно.

- Момчиловци е известно с киселото си мляко. В Китай се носят легенди за него, как този музей се вписва в тези легенди?

- Музея ще го открием на 1 септември, когато се открива и фестивалът на киселото мляко, който правят китайците вече 6 години. Много хора са ходили в Китай и казват, че навсякъде е облепено с реклами за киселото мляко на Момчиловци.

Тук има фестивал няколко дни и ще го съчетаем с откриването на музей. Но нашето кисело мляко е много популярно, който е идвал, знае, че това е най-вкусното кисело мляко.

- А вие общували ли сте с някои от китайците?

- Те много харесаха музея и решиха като инициатива да го подкрепят.

- А може ли да има у нас и друг такъв музей?

- Аз лично съм събирал тези експонати, повечето от тях са уникати и няма как да има втори, те са единични. Тук са всички най-големи илюзионисти. Тези хора повечето са покойници. Притежавам целия реквизит на Орфи, целия му спектакъл. Жена му Любка, която вече почина, ми даде всичко. Имам една цяла стая, посветена на Орфи. И на екрани се показват всичките му илюзии.

Имам запис на последното му изпълнение, което е играл, и три месеца след това почина. Тук е и прочутата му илюзия, с която той печели единствената световна награда за илюзионист на XV световен конгрес в Швейцария, Лозана, през 1981 г. Това е единствената българска такава награда. Той печели за илюзията разминаване със смъртта.

На едно легло ляга неговата съпруга. Той я връзва и отгоре се спускат едни шипове. Тя трябва да се освободи, преди те да я убия. Много ефектна илюзия! Хората могат да я гледат тук. И целият му реквизит е тук.

Той имаше най- грандиозния спектакъл. Тук е всичко, което е притежавал Астор. Неговия реквизит го имам благодарение на един млад илюзионист - Арсен от Варна. Приживе Астор му подари целия си реквизит и сега той ми го даде. Тук могат да видят хората главата на Астор, с която е правил фокуса, също метаморфозата, „Али Баба“ и номера, с който спечелва „Златен Оскар“. Всичко е тук и на Факира Мити, каквото е останало, и на Сенко също. Има и уникални записи, които вървят на монитори. Може да се види и как Сенко е правил фокуси през 1940 година на фронта при войниците с бръснарски ножчета, които е гълтал, и един сандък със саби. Маската на Сенко, с която си е свалял главата, и т.н. Тук са фокусите на Харди, на Лепас, на Чорни и т.н., всички са тук.

- А Министерството на културата проявява ли желание да ви подкрепи?

- О, да. Те знаят за това много отдавна. Музеят е защитен от Министерството на културата и е под негова инициатива. Срещнах се със сегашния министър на културата Кръстьо Кръстев и той ми каза, че това нещо наистина е уникално и го няма никъде в света. Поел е инициатива, че ще подкрепи това нещо по всички възможни начини, за да бъде наистина най-големият европейски музей на магията.

- А тази къща, където е сега музеят, има ли някаква интересна история?

- Да. Това е старото училище, било е първо килийно. После става детска градина. Като дете ходех там на детска градина. И преди няколко години направиха една много красива съвременна част, където е и музеят. Кметицата подкрепи инициативата и предостави място за музея. Получи се нещо наистина много красиво. Изглежда атрактивно и хубаво подредено.

- А другата сграда, в която после трябва да се премести музеят, тепърва ли ще се строи?

- Тя трябва да се преустрои. Тя е в центъра, един бивш плетачен цех, строен през 50-те години, огромна сграда. Предоставена е от общината в Смолян за музея, но трябва голяма инвестиция за реконструирането. Като се преустрои, лесно ще се подреди всичко.

- А на вас как ви премина лятото?

- И за радост, и за умора премина предимно с подреждането на музея. Аз от години се подготвях за това и си бях махнал повечето представления, за да мога да се занимавам с музея. Два месеца правих само това, но не съжалявам, беше ми удоволствие.

- Имахте ли помощници?

- Много хора искат да ми помагат и ми помагат, но повечето помощ я отказвам, защото искам всичко да си ми мине през ръцете, да си го пипна. Такъв човек съм си. Като съм по-самичък, си ги правя нещата. Много хора помагат и за пренасяне. Тук има сцена, на която ще се демонстрират неща. После ще направя и курс за илюзионисти, ще има интерактивни неща. Хората ще могат да правят един-два фокуса, като излязат от музея.

Това е той: 

- Роден е на 3 май 1972 г. в Момчиловци

- Завършва гимназия в Смолян, учи в медицински колеж, а после влиза в НАТФИЗ и става актьор в класа на Стефан Данаилов

- Играе в много театрални постановки, в „Комиците“, „Столичани в повече“ и т.н.

- Истинската му страст обаче са илюзиите и сега прави уникален Музей на магията в Момчиловци