0

25 известни български режисьори изпратиха отворено писмо, в което изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център (НФЦ). 

Недоволството идва заради готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. 

Апел 

"Те предлагат, ако един човек има "Златна палма" или "Оскар" - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има четири филма, независимо с какво съмнително качество са, той ще има същата тежест", коментира пред БНТ режисьорът Камен Калев, който е един от творците, положили своя подпис в писмото. В него се казва, че е предвидено при оценяването на филмов проект в бъдеще по-голямата част от оценката да се основава върху количеството филми на един продуцент или режисьор, а не според броя на наградите и участията във фестивали.

„С други думи предлага се в тази служебна оценка количеството да измести качеството. Силно сме обезпокоени от предложенията за намаляване на тежестта на служебната оценка и занижаване на творческите критерии за сметка на пазарните в нейното формиране“, пишат режисьорите, сред чиито имена се открояват тези на Камен Калев, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Светослав Драганов, Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Павел Веснаков, Надежда Косева, Георги Дюлгеров, Иван Павлов,  Димитър Коцев – Шошо, Ивайло Христов, Весела Казакова, Мина Милева и др.

Оценка 

Както „Телеграф“ писа, в момента е съставена работна група от кинаджии, които да обсъждат промените в Правилника за прилагане на ЗФИ. Според режисьорите, които са се подписали в писмото, служебната оценка ще бъде с по-малка тежест при формиране на решение, т.е. предимство няма да се дава на доказалите се творци.

„Предложеното на практика означава проектите за игрални филми да се разглеждат, без да има особено значение кой е техният автор и продуцент“, казват утвърдените кинаджии, като настояват авторското начало при подпомагането на българското кино да бъде „в основата на философията на държавната политика, осъществявана чрез ИА НФЦ“. "Постъпиха предложения, които ние като администрация ще обсъдим много внимателно, ще преценим кое да се вземе предвид и кое да влезе в окончателните промени в правилника, но истината е, че трябва да се намери баланс между опита и постиженията и знанията на авторите и също така един филм до колко зрители е достигнал", коментира директорът на Филмовия център Петър Тодоров.

Сменят думата “лица“ с „деца“ на екрана

Народният представител от ГЕРБ Радомир Чолаков внесе проект на закон за изменение на Закона за филмовата индустрия с мотиви и предварителна оценка на въздействието.

Промяната в закона касае член 41, в който се изменя навсякъде думата „лица“ с „деца“, от алинея 3 до алинея 8. В мотивите си Чолаков стъпва на чл. 2 от Закона за закрила на детето, в който се казва, че „дете“ е всяко физическо лице до навършване на 18-годишна възраст. По този смисъл в началото на всеки филм при категоризацията вече ще се пише, че препоръчителен и подходящ за „деца“ до еди-каква си възраст, не за „лица“.

Успех за „Случаят Тесла“ в Чехия

След дълго отсъствие на български детски игрални филми българският флаг се развя отново на най-стария и голям А-категория фестивал за детско и младежко кино: 63-то издание на Zlin Film Festival, Чехия. България е представена в Злин от режисьора Андрей Хадживасилев и неговия филм “Случаят Тесла”.

Проектът е подкрепен от НФЦ и БНТ, а негов продуцент е Пламен Йорданов. Филмът спечели наградата на публиката на 40-ото издание на “Златна роза” и в широко разпространение по българските екрани от два месеца. След Чехия, Канада и Германия, предстоят фестивални участия в Полша, Южна Корея, Испания, Куба, Армения и Турция. На 18 юни филмът ще бъде представен и на фестивала “Киноваканция” в Бургас.