0

К артини, докоснати от български шампиони, посрещат гостите на Олимпиадата в Париж. Платната са дело на художника Александър Василев-Василевса и вече са изложени в галерията към Българския културен институт във френската столица. Изложбата е точно в сърцето на града и няма аналог в света.

Ценителите на изкуството могат да видят картини със Стефка Костадинова, Александър Томов, Данчо Йовчев, Кубрат Пулев, Димитър Пенев, Мария Гроздева, Серафим Тодоров, Армен Назарян, Веселин Топалов, Нешка Робева, покойния алпинист Боян Петров и др. „Поканата дойде от директорката на културния институт Десислава Бинева. Платната са около 40 и ще могат да се видят до началото на септември. Изложбата е част от културната олимпиада между институциите“, сподели Василев пред „Телеграф“. Интересното е, че преди да се обърне към рисуването, той е бил 10 години охрана в стриптийз клуб на мафиотската фамилия Гамбино в Ню Йорк.

Споделено

„Всичките картини са ми любими. Който е някой в българския спорт и ми е създал емоция през годините, е там. С някои от шампионите обаче имам по-близки отношения, като например легендарния борец Александър Томов, Мария Гроздева, с Багата, но поддържам контакт с всички. Идеята е да направим изложба и в България“, разказа творецът. Остават му още два проекта – с Христо Стоичков и Григор Димитров. Василевса прави платната на две фази – първо е физическото докосване на платното от атлета. „Давам им бои, те си потапят ръцете и съвсем спонтанно ги размазват. После аз ги обработвам с моята техника и стават картини“, обясни той.

С Димитър Пенев

 С Димитър Пенев
личен архив

Със Стефка Костадинова

 Със Стефка Костадинова
личен архив

Сопрано

От 1997 г. до 2007 г. Василев работи като охрана в един от най-видните стриптийз барове в Манхатън - „Привилидж“. Там открива и страстта си към рисуването, а някои от работите му били закачени на стената. Няколко месеца по-късно разбира, че барът е на една от 5-те най-мощни мафиотски фамилии – Гамбино. „В заведението идваха много велики хора. Стинг е един от тях, на когото подарих една от моите картини, след като той я гледа около 5 минути. Идвали са Боно, Джордж Клуни, звезди от спорта“, спомни си Василев. Покрай работата си влиза в приятелския кръг на Боби Де Чико, чийто баща Джордж Де Чико беше лявата ръка на Джон Готи. Все донове на фамилията Гамбино и едни от най-доверените роднини в клана. „На една от снимките сме в къщата на собственика на стриптийз бара на гости, а зад мен се вижда Боби Де Чико. Такива големи мафиоти си говорят за всичко – за спорт, за жени, каквото и другите хора“, смее се художникът. На въпрос какво помни от разговорите си с Боби Де Чико отговори: „Тогава вървеше сериалът „Сопрано“. Повечето епизоди са базирани на истински събития в Ню Йорк и Джърси. Някои от историите те ги знаеха автентично и точно какво се е случило, преди да се филмира. Смеехме се по 2-3 часа“, допълни Василев.

С Данчо Йовчев

 С Данчо Йовчев
личен архив

С Александър Томов

 С Александър Томов
личен архив

Като идваше ФБР, мафиозите ставаха като джуджета

„Не съм имал проблеми в работата ми в бара. Всички клиенти имаха респект, защото знаеха кой го стопанисва, и не правеха глупости. Няколко пъти идваха от ФБР на проверки. Искаха документите на стриптизьорките дали са изрядни или са нелегални, дали са пълнолетни. Като влизаха федералните, мафиозите ставаха като джуджета. Някои от тях направо излизаха през задния вход, другите кротуваха, пиеха си пиенето. Направо филм. Някои от тях дори приличаха на актьори и можеха да играят директно без грим. Изобщо не съжалявам за времето, прекарано там. След като напуснах САЩ, заминах в Лондон, където работих като охрана за „Шанел“, сподели Василевса.

Василевса е подарил картина на Стинг.

 Василевса е подарил картина на Стинг.
личен архив

Александър на парти с мафиота Боби Де Чико.

 Александър на парти с мафиота Боби Де Чико.
личен архив