0

Л юбимият гинеколог от хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“ д-р Захариев ще влезе в ролята на Патриарха на българската литература Иван Вазов, разкри пред „Телеграф“ самият той.
Новото творческо предизвикателство за актьора Емил Марков ще бъде в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен. Спектакълът се нарича „Елате ни вижте” от Кирил Топалов и премиерните представления ще са на 23 и 24 март.

Предложение

„Обади ми се режисьорът Владилен Александров да ме попита дали искам да играя в плевенския театър. Казах му да ми даде да прочета пиесата, хареса ми и се съгласих. После дойде и официалното предложение от директора Димитър Кабаков, с когото се познаваме от много години“, разказа Емил Марков. Той ще си партнира с местните звезди Мариета Калъкопова, Камелия Хатиб, Мария Илиева, Антъни Пенев, Адриан Филипов, Васил Витанов, Сергей Константинов, Ованес Торосян, Генадий Николов, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Ленко Гурков и други.

Сюжет

„Не е психологически театър и няма да играя Вазов точно такъв, какъвто е бил. Проф. Топалов е написал една условна история, в която писателят се среща с част от своите герои от произведенията „Под игото“, „Чичовци“ и други. Обсъждат политическите ситуации, взаимоотношенията и правят паралел какви са били тогава, какви са сега“, издаде част от сюжета актьорът. Засега репетициите са стигнали до фаза груб мизансцен и тепърва ще се изчистват детайли по представлението. Самият Емил Марков още не знае с какъв костюм ще играе и как ще променят визията му, за да влезе в образа на Вазов. Сценографията е дело на Иван Карев, а костюмите на съпругата му – Весела. Музиката пък е на Асен Аврамов. 

Утеха

Създателите на новата продукция цитират автора Кирил Топалов, за да поканят зрителите: „Спектакълът „Елате ни вижте“ не си поставя за цел да ви развлича, защото днешният българин вече няма нужда от развлечение, а само от утешение. Това, което предстои да видите, има задача само да ви уведоми и утеши, че абсурдът в личностния, социалния и политическия живот не е изобретение само на ентусиазираното и градивно Дядо-Вазово следосвобожденско време“.