0

С тоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и ред други емблематични звезди грейват като икони в Сатиричния театър. Това научи „Телеграф“ от директора Калин Сърменов.

Куполи

В театъра има два купола, които са много подходящи точно за стенописи. На въпрос дали търсим новия Микеланджело, който рисувал Сикстинската капела, Сърменов отговори пред „Телеграф“: „Е, да не се надценяваме, но ми се ще някой да се захване сериозно с това“. Той поясни, че преди пет години е отишъл в Националната художествена академия и е поканил студенти да дойдат и да изрисуват куполите със знакови лица и моменти от представленията и живота на Сатирата. „Те дойдоха, гледаха го и пет години нищо не направиха. Даже им казах, че ние ще купим материалите и това нещо трябва да се направи, за да остане в историята. Аз също съм завършил тази професия художник и се отнасям много сериозно към тези неща. Затова обявихме конкурс. И се надявам до края на април да имаме проект. Има няколко човека, които могат да го направят“, поясни директорът. И добави: „Когато аз учех за художник, да си намериш стена или таван беше нещо, което много трудно се случваше“.

Спад

Калин Сърменов с въздишка отбеляза: „Мързи ги и се страхуват. Професионалната подготовка навсякъде е на много ниско ниво. И това, което предлагаме ние като място, е с много висока степен на сложност. Но пък точно то трябва да е провокация и нещо, което търсят. За какво завършваш стенопис, след като искаш да се занимаваш с ръкоделие?!“. „Телеграф“ попита какво ще стане, ако няма нито един проект. А Сърменов отвърна: „Накрая аз ще се кача на едно скеле и ще нарисувам едни облачета с едно слънчице като Калоянчев, за да остане във времето. Аз съм достатъчно сръчен да направя това, иначе нямам никакви претенции. За това съм учил, не казвам, че съм много добър, но поне го мога“.

После добавя за стенописите в Сатирата: „Би било много тъжно, ако това се случи, че няма кой да ги направи. Това е резил. Това е нещо, на което трябва да обърнат внимание преподавателите. За професионалното възпитание и израстване на тези бъдещи художници“.

Калин Сърменов отбелязва още: „С проф. Георги Янков, който е ректор на академията, също говорихме. Той е плакатист. Поканих студентите от приложния факултет да дойдат в Сатирата и да направят професионални плакати. Преди три години направихме голяма изложба на техните плакатисти, тази година пак се надявам да го направим. Искам да направим връзка с реалния живот, да могат да видят това, което го учат, как се случва. Дори с НАТФИЗ говорихме за една специалност, която е сценични кадри, те да имат практика в Сатирата, за да можем да открием сценични режисьори, гардеробиери, озвучители и т.н. Защото всички тези кадри се изграждат в театъра много бавно. Много трудно срещам разбиране в учебните пространства, за което съм изключително изненадан. Не обвинявам никого“.