0

М айката на шоумена Папи Ханс – писателката Кристин Димитрова, се изправя срещу бившия депутат и знаково лице на СДС Едвин Сугарев в битката за литературните награди на НДК.

Двамата са номинирани в категорията за проза за новите си романи - „Ще се върна за теб“ и „Сърцевина“. За същата статуетка ще спорят още „Вулкан“ на Елена Алексиева, „Дом за начинаещи“ на Емануил Видински, „Хаосът в играта на джаги“ – Палми Ранчев, „Екстазис“ – Радослав Бимбалов, „Хагабула“ – Тодор П. Тодоров, „Обикновени чудеса“ – Иванка Могилска, „Не ви познавам“ – Теодора Димова и

„Хора с прякори. Тъжни разкази“ – Божидар Манов.

Поразените

„Все хубави заглавия са събрани, не всички съм чела, но за мен и самата номинация е оценка и съм доволна. А това да вземеш наградата е част от манталитета, за който става дума в „Не ви познавам“, сподели пред „Телеграф“ Теодора Димова. Тя разкри, че това е продължение на предишния й роман „Поразените“, излязъл през 2019 г. и още през следващата година по време на пандемията е започнала този, излязъл в началото на 2023 г. „Поразените“ се занимава с терора след 9 септември, когато 28-30 хиляди души са изчезнали, бил е обезглавен елитът на нацията. „Не ви познавам“ се занимава със същото проявление на деветосептемврийския манталитет, който продължава да действа и до днес – липса на милост и състрадание, липса на духовен аристократизъм, това да настъпиш и избуташ другия само за да си ти... Този манталитет е пречупен през призмата на пандемията и войната в Украйна, а трудно се прави литература от нещо, което е станало сега, та се радвам, че са го оценили“, каза още Димова.

Статуетка

За девета поредна година Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК, ще връчат своите награди. От 2015 година насам те се превърнаха в едно от най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи у нас. Процесът по номинирането за тазгодишните награди вече завърши. Журито в състав: проф. д-р Амелия Личева, Силвия Чолева, Искра Джанабетска – Кавалджиева, Никола Петров и Стефан Иванов избраха номинираните. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2 ноември (четвъртък). По традиция престижната статуетка, дело на големия скулптор проф. Емил Попов, ще получат творци с принос към българския литературен контекст, избрани сред номинираните в четирите категории. По време на официалната вечер ще бъде връчена и Голямата награда за цялостен принос.

Актьорът Валери Йорданов дебютира като писател

Актьорът Валери Йорданов е номиниран като писател в категорията за дебют за „Гризачи“. „Това е моята първа издадена книга, иначе имам доста неиздавани разкази. Аз съм автор и на сценариите на двата ми филма „Кецове“ и „Шекспир като улично куче“. В „Гризачи“ съм събрал историите на мои роднини, разказани от името на дядовците. Много ви благодаря, че ми казахте тази новина, много ме радва тази номинация“, коментира пред „Телеграф“ „хъшът“ на Народния театър. Той сподели, че след като вижда колко е дълъг пътят от написаното до реализирането на екрана, е решил да направи на роман един свой киноразказ. „Напоследък често ми звънят студенти и други хора, които ме питат за разрешение да филмират мой разказ, което само ме радва“, споделя още Йорданов. Останалите номинирани за дебют са „Сънища в градината“ – Велимир Макавеев, „Лавандуловото момче“ – Бюрхан Керим, „Всички последни неща“ – Валентин Калинов, „Рентгенова снимка на свободата“ – Михаела Илиева, „Полуразпад“ – Мария Гетова, „Плач на всички жени преди мен“ – Катя Димитрова, „Всички сме страници“ – Петя Русева, „Делфийската рокля“ – Димана Симеонова и „Фигури от сол“ – Ралица Райкова.

Нещата, за които мълчим

Повече от любопитни са и заглавията, номинирани в категорията за поезия: „Тишината е спяща красавица“ – Петър Чухов, „До края на смъртта“ – Ани Илков, „Последният Буенос Айрес“ – Георги Гаврилов, „Кучето на Персефона“ – Виолета Кунева, „Въображаеми градини“ – Галина Николова, „Летни хитове“ – Петя Хайнрих, „Блудни синове“ – Едвин Сугарев, „Нещата, за които мълчим“ – Ина Иванова, „Отдалечаване на ангела“ – Златозар Петров, „Биография на бездната“ – Александър Арнаудов.