0

„Гатьо щеше да ми счупи кръста, след една битка дойде да ме прегърне, вдигна ме и ме залюля опасно". Това обяви след края на „Игри на волята“ 50-годишният гимнастик Краси Дунев.

Той гостува в подкаста "След Игрите", където директно обвини бившият военен командос и настоящ личен бодигард Пеньо Гатевски-Гатьо в изключително нечестна игра, която можела и да го инвалидизира. Нещо повече - не само нечестна, но и изключително застрашаваща здравето.

Олимпиецът също така призна, че много го боли от "помията", която се е изляла върху него.

Как се промени животът на Краси Дунев след "Игри на волята"? (ВИДЕО)

„След като спечелих медала, за съжаление, във федерацията не бяха много щастливи, защото останахме в Америка. Тримата най-силни от отбора - аз, Йордан Йовчев и Иван Иванов. Но ние просто искахме да търсим по-добър начин на живот в Америка. Съжалявам, че прекъснах спортната си кариера тогава, защото аз бях на върха и можеше да продължа, да изкарам още една Олимпиада", сподели междувременно в много лично интервю спортната легенда.

Той е председател на Българската федерация по спортна гимнастика. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри през 1996 година в Атланта. Същата година става европейски и световен шампион на висилка. Краси Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест прелитания на висилка едно след друго. След Олимпиадата остава в САЩ с Йордан Йовчев и Иван Иванов, където се занимава с шоу спектакли и треньорска дейност в продължение на 11 години. През 2008 година се завръща в България и заедно с Йордан Йовчев продължават да подкрепят българската спортна гимнастика.

Краси Дунев завърши на 4-то място в "Игри на волята 5", отпадайки в полуфиналната битка. Ето какво още сподели той за спортната си кариера и участието си в риалитито:

ВЪПРОС: Как започна всичко?

ОТГОВОР: Започнах моят път, когато бях на 7 години. В час по физическо в училище дойде една другарка и избра няколко момчета и момичета. Тества ни за гъвкавост, шпагат, мост, каквото можеш да правиш и ни даде една бележка, казвайки - “Четвъртък в 18:00 да сте в залата”. Така започна всичко.

ВЪПРОС: Как олимпийският успех беляза живота Ви?

ОТГОВОР: 1996 е моята щастлива година, моята най-успешна година. Ставам европейски шампион, вицесветовен шампион и вицеолимпийски шампион. Това е мечтата на всеки един спортист, който се занимава с високо спортно майсторство - да достигне до Олимпиада и да се качи на стълбичката. И аз съм щастлив, че това аз го постигнах.

ВЪПРОС: Каква беше реакцията на успеха Ви в България?

ОТГОВОР: Да постигнеш такива успехи е наистина едно огромно нещо за държавата. След като спечелих медала, за съжаление, във федерацията не бяха много щастливи, защото останахме в Америка. Тримата най-силни от отбора - аз, Йордан Йовчев и Иван Иванов. Но ние просто искахме да търсим по-добър начин на живот в Америка. Съжалявам, че прекъснах спортната си кариера тогава, защото аз бях на върха и можеше да продължа, да изкарам още една Олимпиада. Но така се развиха нещата в Америка. Моят живот тръгна по друг път и винаги съм казвал, че не трябва да се съжалява, защото това, което се случи... аз съм щастлив от себе си.

ВЪПРОС: Как се озовахте в Игри на волята?

ОТГОВОР: Това беше мечтата на моята дъщеря. Когато ми каза: “Тате, започни да се подготвяш да влезем двамата заедно не се замислих и за секунда”. Да изпълниш мечтата на детето си... това е всичко! Костваше ми много, но и за секунда не съм съжалявал, че го направих.

ВЪПРОС: Как се подготвихте за Игри на волята?

ОТГОВОР: Беше много трудно за мен, тъй като 50 години са си 50 години. С моята работа беше много трудно да съчетавам тренировките и позицията, на която съм, но когато имаш някаква цел и мотивация, винаги намираш време. Никой не трябва да се оправдава, че няма време. Спортът е здраве. Нека всеки да намери време, за да спортува.

ВЪПРОС: Научихте ли нещо за себе си от "Игри на волята"?

ОТГОВОР: Дори на тези години аз преоткрих качества, които не вярвах, че мога да се справя с тях. Първото е да гладувам дни наред, да живея с непознати хора 24/7, да бъда смирен, да спя на земята и на твърдо на Дивата река. В битките, в които участвах, да мога да ги въобще да ги издържа. "Игри на волята" е нещо уникално и незабравимо, което ще остане до края на живота ми.

ВЪПРОС: Каква е следващата Ви голяма мечта?

ОТГОВОР: Моята голяма мечта е да имаме световен шампион, да имаме олимпийски шампион в спортната гимнастика. Това е моята цел.

ВЪПРОС: Какво е бъдещето на гимнастиката в България според Вас?

ОТГОВОР: От няколко години гимнастиката тръгна нагоре. Вече имаме финали на европейски и световни първенства, медали от световни купи. Наистина се вижда светлина в тунела и се радвам, че аз, заедно с Данчо Йовчев, успяваме това да го постигнем. Благодарен съм на всички треньори, които се занимават с този спорт, защото без тях няма да сме на това положение.

ВЪПРОС: Какво послание бихте оставили на зрителите?

ОТГОВОР: Хора, намирайте всеки ден време за себе си, да спортувате, да тренирате. Спортът е здраве. Всяко едно дете от малко трябва да се занимава със спорт. Спортът дава много качества - дисциплина, сила, гъвкавост, координация, отговорност. И това е начинът да стигнете до Игри на волята - да спортувате.