0

БИГ БРАДЪР КАТО ОГЛЕДАЛОТО, В КОЕТО СЕ ОГЛЕЖДАМЕ И ЗАЩО НИ ПЛАШИ ОБРАЗЪТ ОТСРЕЩА?

Огледалце, огледалце... Биг Брадър е огледалото, в което се оглеждаме през няколко години. И във всеки пореден негов сезон се случва едно и също - не ни харесва образа, който виждаме отсреща, но страстно продължаваме да се оглеждаме.

Този сезон наистина има огромна гледаемост, която върви, ръка за ръка, с хейт към участниците (както винаги). Някои зрители се успокояват, че не са "такива", сочат с пръст, отвращават се от образа в огледалото и изцяло отричат по-централния проблем, че в обществото ни има масов упадък на ценности. А замитането под килима няма полза за никого и не променя нищо. Постепенната трансформация и подмяна на тези ценности се случва не само в България, а касае целия "модерен" свят. Но отричането на проблема няма да го направи несъществуващ. Разбира се, че има изключения, обаче, промяната в ценностите е широко мащабен казус, той касае масите, обществото, а не отделни по-малки групи и единици. Всъщност, в къщата в този сезон има и защитници на изконните ни морални ценности (Радостин, Косара, Ванеса, Петър), но аудиторията засега не им обръща много внимание, въпреки заявените им позиции още във визитките. Което пак доказва съществуването на по-важния проблем за трансформацията на ценностите сред масовия българин, не сред определящите се като интелектуалци.

Истината е, че телевизията не може да бъде възпитател и съдилище - имала е такава роля само през комунизма. В днешно време медиите са отражение на действителността и алармен сигнал, а не възпитател. Не можем да чакаме да ни възпитават и променят нито телевизията, нито парламентът. Защото личната промяна идва отвътре - от самия човек, от размислите му и от неговия избор.

ПОЧТИ НЕЗАБЕЛЯЗАНИТЕ УЧАСТНИЦИ В БИГ БРАДЪР И ЗАЩО ТЕХНИТЕ ТЕЗИ СА НИ БЕЗИНТЕРЕСНИ. ЧОВЕК ВИЖДА САМО ТОВА, КОЕТО ИСКА ДА ВИДИ.

В Биг Брадър остават почти незабелязани и засега слабо коментирани от зрителите участници като Радостин, Косара, Ванеса и Петър, които определено са защитници на изчезващите в днешно време ценности. Но защо точно те остават незабелязани от зрителите? Склонни сме веднага да видим "скандала" в различните и по-провокативни хора, да обсъдим облеклото им дори... Но не е ли НАЙ-СКАНДАЛНОТО, ЧЕ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ точно това, което уж търсим - ХОРАТА С ЦЕННОСТИ, които са влезли в къщата да защитават позициите си.

Едно от интересните неща в социалния експеримент Биг Брадър не е само това, което се случва в къщата с изолираните там хора, а и какви са реакциите на зрителите, които ги наблюдават осъдително отвън. Тези външни коментари са изключително показателни за обществото, в което живеем и дават много повече отговори, отколкото случващото се на 16 участници вътре. Някои зрители по-скоро търсят скандалното, а игнорират "нормалното". Защото човек вижда единствено това, което иска да види. Наблюдава се, че масово хората търсят и се вълнуват предимно от крайностите, особено българинът, който обожава да плюе и храчи срещу всичко. Нещото, което той до съвършенство умее, е да мрази и осъжда - на това учи и децата си с личен пример. Само му трябва предмет на неговата омраза и веднага се разтоварва с плюене - любимият спорт. Затова НЕскандалните примери и позиции, както и порядъчното поведение често остават почти незабелязани у нас (включително и в Биг Брадър).

Още провокацията на Алеко с "Бай Ганьо" и начинът, по който е възприета по онова време книгата му у нас, показва двойния морал в обществото ни. От тогава сякаш нищо не се е променило. Всеки иска да се види в огледалото по-красив, отколкото е и отказва да приеме грозните черти на обществото, крещейки, че това не е той. Но действията на хората и състоянието на държавата ни в момента сочат точно обратното.

БИГ БРАДЪР - ОТРИЧАМЕ ФАКТИТЕ, ВМЕСТО ДА ТЪРСИМ ПРИЧИНИТЕ. ДА ПОГЛЕДНЕМ ПОД ПОВЪРХНОСТТА И ДА ОТКРИЕМ ВАЖНИТЕ ИЗВОДИ!

Биг Брадър е огледало, той не е възпитателно или назидателно предаване. Той само ни предлага огледалото, отразяващо по-мащабни проблеми в обществото ни и поставя въпроси, без да отсъжда отговори. Имаме избора да отречем въпросите, обвинявайки предаването или пък да погледнем проблема по-цялостно и да потърсим причините за трансформацията на ценности. Защото тази трансформация касае цялото ни общество и всеки обществен сектор.

Всяка година сме възмутени, когато видим снимки от облеклата по абитуриентските балове, огорчени сме от клипчетата, заснети в дискотеките, шокирани сме какво се случва там. Но, криейки си главата като щрауси с широко затворени очи, няма да си дадем отговори, ще останат само неприятните въпроси. А те са много: каква е причината за трансформацията на ценностите, какво стои зад този проблем конкретно в България? Възпитанието в семействата ли се промени, училищната среда ли натежава повече? Или пък неуважението и недоверието към всяка една институция у нас, които смачкват и цялото обществено съгласие? Дали пък и родният ни манталитет да плюем, мразим, омаскаряваме всеки и всичко не спомага също за обезличаването на ценностите и за начина, по който възпитаваме децата си? Възпитанието, че ти си велик, а останалите са маскари, че можеш да правиш и говориш каквото пожелаеш, липсата на уважение към труда и личността на другия, езикът на омразата, недоверието - не са ли и това част от причините за девалвацията на изконни ценности у нас? Какви щети има тоталната социална самота в уж най-комуникационния век? Какво причинява липсата на истинска обич и уважение в семейството, как обезличаването на стойността на самите семейства ни води към все по-фалшив свят с плаващи, илюзорни ценности? Колко измамно подвеждащи са витрините на социалните мрежи, които ни правят все по-объркани и самотни в преценката кое е истинското и кое фалшивото? Все важни въпроси, които се поставят в Биг Брадър, но под повърхността, чрез присъствието и съдбата на всеки един участник.

Например, така коментираната участничка Анджела и нейната професия. Защо е стигнала до тук, какво се е "счупило" в нея, за да вземе крайни решения в живота си и защо едно младо момиче губи толкова вяра и вътрешно равновесие, превръщайки се в това, което е сега? Колко непреработена болка, липсващо възпитание, внимание и колко социална самота стоят зад избора й да изкарва парите си по този начин? Каква е причината да намрази мъжете, ползвайки ги само като "касички и роби"? И какво централно се променя във взаимоотношенията между половете (не само у нас), защо връзките стават все по-фалшиви, краткосрочни и самотни?

Което навежда и на друг важен въпрос - как ще оцелеем под един покрив, в една държава и в един свят, щом егото на всеки от нас се пръска по шевовете? Няма място за чак толкова себелюбие и омраза под небето на планетата Земя, защото има опасност да експлоадира.

*Автор: Йоанна Александрова