0

И зложба, посветена на 100 години от рождението на Любен Зидаров, бе открита в Съюза на българските художници.

Експозицията включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, както и книги с оригиналните илюстрации към тях.

Двигател

По думите на председателя на СБХ Любен Генов идеята за експозицията била на Филип Зидаров, концепцията - също. Той бил основният двигател на проекта, с който искал да се отбележи 100-годишнината на баща му, съобщава БТА.

Председателят на СБХ припомни успехите на Любен Зидаров. Той благодари на всички галерии и институции, предоставили картини за изложбата, както и на семейството на твореца. „Ние всички тук сме влюбени в света на Любен Зидаров“, каза председателят на СБХ Любен Генов.

Любен Зидаров - Автопортрет

 Любен Зидаров - Автопортрет
Bulfoto

Той припомни, че художникът живя 99 години и 11 дни. Най-ранната му творба е автопортрет на 19 години. Творил е непрекъснато, в продължение на 80 години, до последния си дъх. „Съдбата ми отреди почти четири десетилетия да съм приятел с Любен и да се виждам с него почти всеки ден в ателието му“, каза Иван Гранитски.

Изложбата на Шипка 6

 Изложбата на Шипка 6
Bulfoto

Той отбеляза, че с Филип Зидаров подготвят албум с повечето от произведенията на Любен Зидаров. Филип Зидаров каза, че най-ранните произведения в експозицията са от 1942 година, най-късните - от 2022 година. „Нерядко е коментирано влиянието на неговото творчество върху не едно поколение“, отбеляза той.

Синът на Любен Зидаров разказа, че художникът творил до последния си ден. „Изкуството не признава пенсиониране“, каза той. И допълни, че до последно баща му казвал, че не знае дали е станал добър художник.

Комикс

Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Л. Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957).

 

Откриването на изложбата

 Откриването на изложбата
Bulfoto

В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романите на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил.

Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.