0

Ж естомимичната преводачка на Риана стана суперзвезда по време на тазгодишния финал на Супербоул. Финалният мач на надпреварата на трудно разбираемия за европейците американски футбол се игра в Глендейл, Аризона, а съперници бяха отборите на Филаделфия и Канзас. Двубоят имаше инфарктни обрати и в крайна сметка Канзас спечели с 28-35. 

Цени

Финалът е известен като най-популярното и съответно най-скъпо събитие за американския шоубизнес. Вниманието винаги се приковава и от изпълнителя, който по традиция изпълнява химна и забавлява аудиторията на почивката между двете полувремена на мача. В този отрязък от време постоянно се чупят рекорди по цени на рекламните спотове. Тазгодишното телевизионно излъчване се превърна в демонстрация на последния писък на технологиите в аудиовизията. Излъчването бе осъществено с непостижими картина и звук и освен по телевизията бе достъпно от мобилни устройства през стрийминг платформите. Цената на 30-секунден рекламен клип достигна зашеметяващите седем милиона долара, като основните рекламодатели тази година бяха посредници и търговци с криптовалути.

Престиж

Има дълга опашка от звезди, които чакат с години да бъдат поканени и да пеят през заветните 15-ина минути. Интересен факт е, че изпълнителят не получава никакъв хонорар за участието си, но тази „загуба” се избива многократно от безценната реклама пред поне 120 млн. зрители. Тази година не правеше изключение, като за гост звезда бе поканена Риана. Красивата певица от Барбадос разкри добре пазена тайна, като показа наедряло коремче и потвърди слуховете за своята втора бременност. 

Риана няма да страда от липсата на хонорар, тъй като тя вече официално е част от престижния клуб на милиардерите. По всичко личеше, че върви поредната захаросана приказка, но в този момент на сцената излезе 20-годишната студентка Джъстина Майлс, която буквално открадна шоуто. 

Изненадата

Майлс е жестомимичен преводач на езика на глухите. Тя имаше наглед невъзможната задача да направи текстовете на песните достъпни дори за хората, които не чуват. Всичко започна с парчето на носителката на „Еми” Шерил Лий Ралф „Чуй всеки глас и пей!”. 

@rollingstone Rihanna’s Super Bowl halftime ASL interpreter went off #rihanna #superbowl #halftimeshow #ASL #halftime ♬ original sound - Rolling Stone

„За мен това беше изключителна възможност и чест”, коментира в интервю за НБС Майлс. Тя направи невероятно представление, докато превеждаше с всяка част от тялото си 13-минутния микс от хитове на Риана. Преводът на Майлс се превърна в неповторим танц, по време на който тя не се смути и успешно интерпретира текстове, озаглавени като „Кучко, по-добре ми вземи парите”, „Чадър”, „Диаманти”,  „Лошо момче” „Руска рулетка” и др. 

Майлс бе първата чернокожа жена жестомимичен преводач, която се изявява в подобни изключителни условия. Според отзивите в социалните мрежи точно Майлс е била истинската звезда и нейният уникален танц, с който превежда, е истинското попадение. 

Риана изпълни компилация от всичките си хитове и показа бременното коремче, но това съвсем не изпълни със съдържание определението „звездно” изпълнение. Ефектни бяха и платформите, които се носеха над земята с цел да не мачкат тревата на футболния терен, но отсъствието от летящите платформи на Джъстина бе определено като огромния пропуск на организаторите на шоуто. 
„Това беше много важен момент не само за мен, но и за милиони глухи чернокожи, които иначе няма как да се насладят на тези песни” допълни тя. 

История

Всъщност атрактивното изпълнение с милиони последователи не е артистичният дебют на Джъстина. През 2020 г. клип с неин превод на парчето „Луд по теб” на рапъра Лил Ким стана вайръл в социалната мрежа Тик-Ток. За отрицателно време изпълнението на Джъстина получава 1,1 млн. харесвания. 

Майлс е родом от Филаделфия и в момента следва в местния университет. През 2021-2022 г. тя бе част от щафетата 4х100 м на САЩ на Олимпиадата за хора с увреден слух в Бразилия. Отборът на САЩ спечели сребърните медали от надпреварата. Майлс бе и в първия випуск абитуриенти от гимназията за модели с увреден слух във Вашингтон.

Джъстина заяви, че се надява участието й в Супербоул да окуражи други хора с увреждания да не се отказват да преследват мечтите си.

Работата на Майлс всъщност е много отговорна и трудоемка. Като жестомимичен преводач тя е прекарала безкрайни часове в репетиции как точно да преведе значението на думите, като в същото време трябва да предаде тона, акцентите, мелодията и изобщо изцяло завършено песента. Джъстина няма право да редактира стила на текстовете и да пропуска или да импровизира с обидни думи и квалификации.

Заплата

След самото шоу бе поставен един по-различен, но болезнен въпрос. За разлика от милиардерката Риана Джъстина изпълнява своите служебни задължения за малко над 30 долара на час, колкото е средното за САЩ възнаграждение за жестомимичен преводач. Според Американското бюро по заетост жестомимичните преводачи могат да разчитат на малко над 61 хил. долара годишно при пълен работен ден. 

Професията на жестомимичен преводач е призната за една от най-стресовите в САЩ. Специалистите в тази сфера не достигат, а броят на американците с увреден или намален слух се увеличава. Обучението на подобен експерт обикновено отнема години. Изявата на Джъстина Майлс обаче надскочи ограниченията. Един ден след паметния Супербоул Джъстина закова 15,3 млн. гледания и 3,5 млн. лайка на свой клип в Тик-Ток. Тя прикова вниманието не само върху себе си като поредната суперзвезда, но още с появата си постави наболели за обществото проблеми, и то не къде да е, а на сцената на Супербоул.