0

С боза от 6 стотинки откриха площад „Филип Трифонов“ в столичния квартал „Лозенец“, докладва пред „Телеграф“ актьорът Влади Въргала, който влезе в ролята на фоторепортер за вестника на събитието.

Това е намигване към най-известната реплика на Филип Трифонов в българското кино. „Една боза от 6 стотинки“ - казва той на Невена Коканова в култовия филм „Момчето си отива“. „Не може да си отиде“ - пък изпя свое стихотворение по мелодията от лентата „Хора и улици“ в негова памет колегата му Виктор Балабанов.

Смисъл

Площадът се намира на кръстовището на улиците „Акация“, „Крум Попов“ и „Милин камък“. Там е поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран. Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев. За откриването се събраха Ицко Финци, Руси Чанев, Филип Аврамов, Валентин Ганев, а Коста Биков бе донесъл плаката на продължението на лентата - „Не си отивай“. Всички те отпиха по глътка боза с минибанички в памет на любимия си приятел и колега. „Хора като мен вече никога няма да могат да бъдат сами, защото винаги можем да дойдем на пейката и да си поговорим с него. Значи е имало смисъл“, каза Влади Въргала.

Усмивка

За него Филип Трифонов е едно от най-големите богатства в живота му. „Признание е за мен да ми бъде приятел. А няма приятели, които са недобри хора. Има незаменими, но Фипо е неповторим – няма аналог. Този дето ги праща на земята, явно го е изтървал. Живееше в собствен свят и нищо не можа да го промени, нито социализмът, нито демокрацията. Отстрани изглежда като идиот, обаче той е щастлив през цялото време по Сократовски начин и никой не може да му помрачи ведрината. С усмивка винаги намираше забавното. Един от големите ми житейски учители“, сподели още актьорът.