0

С илно рок присъствие ще има на тазгодишната „Аполония“.

39-ото издание на Празниците на изкуствата ще стартира на 28 август и ще продължи до 5 септември, а Созопол този път ще посрещне едни от ветераните на българската рок сцена – групите от „Сигнал“, Б.Т.Р. и „Фондацията“.

Музика

Първи на сцената в амфитеатъра на стария град излизат „Сигнал“. Концертът им ще се състои на 31 август, като музикантите са избрали в репертоара им да влязат хитове като „Да те жадувам“, „Липсваш ми“ и „Може би“. С изявата бандата ще отбележи 45 години от създаването си. Друга голяма годишнина ще отбележат и колегите им от Б.Т.Р. Те излизат на сцената на 4 септември в чест на тяхната 30-годишнина. На 5 септември 10 години от създаването си честват и „Фондацията“, които обещават да изпълнят композиции като „Две следи“, „Клетва“ и „20 век“. Сред останалите музикални покани на „Аполония“ са срещите с Михаела Маринова, Мария Илиева, джаз триото на Васил Спасов, джаз бенда на Вили Стоянов, българския танго оркестър Orquesta Tipica Libertango и фолклорния танцов театър „Найден Киров“. Реверанс към класиката е отправен от Пламена Мангова, Александър Сомов, Албена Данаилова, Румен Цветков, Людмил Ангелов и други.

Нобел

Освен музика, сред литературните акценти на тазгодишното издание ще е срещата с Георги Господинов, който ще представи „Времеубежище“, за който получи „Букър“, както и тази с Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич. Лятното кино включва прожекции на филмите „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов и „Анна“ на Боримир Илков. Майсторски класове за млади творци и изпълнители ще имат тази година писателят Георги Господинов и цигуларят Минчо Минчев.

Театър

В театралната програма влизат постановки на Народен театър „Иван Вазов“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Драматичен театър – Пловдив, и други. Владимир Пенев и студенти от класа на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ влизат в спектакъла на Явор Гърдев „Великденско вино“. На Великден сутринта църквата „Успение Богородично“ в Ловеч е празна и литургията не може да се състои. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Верен или неверен, слухът, че именно поп Кръстьо Никифоров е предателят на Левски, е накарал всички жители на града да отидат в другата църква… Поп Кръстьо е сам със своя ням клисар. Изправен пред факта на общественото отхвърляне, но и пред друг – голямата вероятност да бъде убит, той трябва да действа. Трябва да узнае и разясни – за себе си и за целия отсъстващ свят – как и защо е извършено предателството.
На този въпрос се опитва да отговори и представлението. На 31 август в читалище „Отец Паисий“ Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска влизат в „Чест“. Пиесата е създадена през 1995, когато Джоана Мъри-Смит учи по програмата за писане в Колумбийския университет, Ню Йорк. Първото публично четене на „Чест“ е с участието на Мерил Стрийп, Сам Уотърсън и Кира Седжуик. Премиерата на Бродуей е през 1998 и оттогава пиесата е поставена в повече от 30 страни по цял свят.

След 32 години брак Джордж внезапно обявява на Онър, че я напуска. Разбира се, той я напуска заради по-млада жена, история, която е разказвана отново и отново. Криза на средната възраст, по-възрастен мъж напуска жена си за млада, секси, двайсет и нещо и така нататък… Пиесата деликатно, с хумор и изящество изследва изпитанията, през които преминава човек, за да открие дълбокото значение на думата обич.

Великденско вино на Народния театър ще гостува.,  

 Великденско вино на Народния театър ще гостува.,  

Владо Карамазов в Чест

 Владо Карамазов в Чест
Театър 199

БГ филм ни връща в дните на Ковид

Една провинциална болница

 Една провинциална болница

На 31 август в лятното кино ще бъде прожектиран документалният филм на Иван Чертов, Илиян Метев и Златина Тенева „Една провинциална болница“.

Участват: д-р Евгени Попов, Евелина Арсова, Мая Филипова, Даниел Кадифкин, Емил Стоянов–Чемата. Документалният филм връща зрителите към пандемията от COVID-19. Продукцията е дело на трима режисьори. Заедно ги събира идеята да се направи нещо бързо и смислено, което би могло да повлияе на хората. Правят проучвания за пореден медицински филм, но междувременно ситуацията с коронавируса в България се влошава.

Много хора вярват, че има вирус, но и много се съмняват. Това провокира тримата режисьори да направят филм, в който да покажат какво се случва в една болница по време на пандемията. Пробват в различни лечебни заведения и накрая се спират на болницата в Кюстендил. Първоначалната идея е да направят нещо по-импулсивно, но с течение на времето осъзнават, че има смисъл да отделят повече време. Работата върху филма продължава една година. Стоенето в болницата за Златина и Илиян прелива в доброволчество. „Това е естеството на такъв тип материя като документалното кино – то е нещо, което се трансформира пред теб и е живо, случва се, а на самия теб ти става по-интересно, когато се захванеш повече и повече“, казва Иван Чертов.

Изложби на родни фотографи и художници

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония ще зарадва любителите на изкуството с вдъхновяващите изложби „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“ с изумителни фотографии, представяне на творби от дипломирани студенти на Националната художествена академия и изложението на селектирани плакати „Жените и международно триенале на сценичния плакат“.

Всяка една от тях може да бъде разгледана в Художествената галерия в Созопол през целия период на Аполония. На 28 август от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“. Почитателите на фотографията ще могат да разгледат снимките на Лоте Михайлова, които показват женската чувствителност и представят обикновеното по необикновен начин, до 5 септември. Селектирана, специално за Аполония, изложбата „Жените и международно триенале на сценичния плакат“ ще отбележи постиженията на 22 съвременни български и световни творци на плакати от последните три десетилетия. Триеналето се е утвърдило като едно от най-успешните международни изложения в сферата на графичния дизайн  с фокус върху сценичния плакат. Изложба на дипломираните от Национална художествена академия ще даде изява на творбите на млади таланти също на 28 август от 18:00 часа.