0

Е кип на германската обществена телевизия ARD снима филм в България за лечебните скални светилища тип провиралки. Преди дни журналистите посетиха два култови обекта – скалния феномен над село Медово и целебната пещера на св. Атанасий Велики, основал наблизо и най-стария манастир в Европа. 

Мегалити

Два месеца по-рано авторът на настоящата статия свърза немската журналистка Ане Вигер с изследователя на мегалити от Казанлък – геофизика Костадин Димов, чиито уникални открития често намират място във в. „Телеграф“. Димов сподели, че около мистичния момент на есенното равноденствие един екип е пристигнал от Германия, добре оборудван, в това число и с дрон. „Проявиха жив интерес към скалните провиралки и прастарите обичаи, които все още са живи в България. За целта им направих един маршрут, включващ два обекта в Чирпанско“, обясни експертът. 

Медово

Първото светилище, което групата посещава, е Вкаменената сватба до Медово. „За нуждите на филма обясних накратко за мегалитните паметници у нас и за видовете провиралки. И конкретно за тази, която се посещава предимно от жени за зачеване и респективно изцеление на безплодие. На място установихме, че по дърветата има закачени парцалчета, гривни, които се оставят според обичая“, сподели Димов.

Златна ливада

Следващото място, с което Ане Вигер ще рекламира България на Запад, е манастирът „Св. Атанасий“ край село Златна ливада. Чужденците били изумени да научат, че това е най-старият християнски манастир в Европа. „Преди време у нас беше дошъл Александрийският патриарх. И той каза същото, че по техни данни това наистина е най-старата обител на нашия континент. Основана е от св. Атанасий Велики, докато е бил на Сердикийския събор, проведен по нашите земи през IV век. Тук той оборва ереста на арианите и си тръгва за Константинопол. През това време обаче убиват императора там, който е бил негов съмишленик и приятел, а новият го е мразел. И св. Атанасий се скрива на Златна ливада в една пещера с лечебен извор. Стои там една година, докато не дойде друг император. Наоколо е имало стражева кула и едно тракийско племе, но никой не е знаел колко високопоставен е отшелникът, заселил се тук“, разказа Костадин Димов.

Св. Иван

Самата пещера е проходна и напомня тази на св. Иван Рилски. Вярва се, че преминаването й носи здраве и благоденствие. Чужденците били силно впечатлени и от православната традиция, при която посетители допират с ръка иконите, докато им се молят. За да заснемат ритуала, германците направили няколко дубъла от различни ъгли, разказа техният гид. Накрая всички минали през провиралката за здраве предвид и задаващия се нов сезон с ескалация на вирусите.