0

В алди Тотев е потомък на Васил Левски, но най-силно се гордее с друг свой легендарен дядо, на когото всъщност е и кръстен.

Става въпрос за полковник Владимир Серафимов - героя от войните в началото на XX век. Серафимов е герой от Сръбско-българската война, участва в битката при Сливница. После получава воинска слава в Балканската война. Известен е като освободителя на Централните Родопи. Там сега има село, кръстено на него.

Показва снимка на легендарния си дядо с уведомлението, че връх в Родопите ще носи неговото име.

 Показва снимка на легендарния си дядо с уведомлението, че връх в Родопите ще носи неговото име.
БТА

Пълководецът освобождава от османска власт много села и след настъплението на противника отказва да се оттегли по заповед на началството и да предаде освободените територии, които и до ден днешен остават български. След това върши подвизи в Междусъюзническата и в Първата световна война. Та най-малката му дъщеря, Лиляна, е майката на Владимир Тотев.

Кръстен е на Освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов.

 Кръстен е на Освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов.
УИКИПЕДИЯ

Валди Тотев разказва: „По линия на Серафимовския род имаме родословно дърво от 1600 година. Прадядо ми даскал Гено - бащата на полковник Серафимов, и Васил Левски са трети братовчеди. Убит е от черкези при отстъплението на турците в Освободителната война. Къщата му в Свежен сега е музей. Левски се е крил там при него. Още трима от прадядовците ми са убити от турците, като първият Спахи Драгой е обесен в Цариград“.

Една от прабабите му - Мома Станчева от габровския род Хапсачиеви, е основател на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“. Та Валди Тотев има много какво да говори за предците си.

Баща му Тотю Юрданов Тотев е завършил Американския колеж. Той е от основателите на ВИФ (Висш институт за физическо възпитание и спорт, сега НСА), където до 1950 г. завежда катедрата по лечебна физкултура. После решили, че е враг на народа и със семейството му го изселили край жп гарата на Левски. А след това ги върнали в София, но вече им иззели родовите жилища.

Цигулка

Повече от 10 години легендата от „Щурците“ живее в русенското село Писанец, където има малка и спретната къщурка с градина. Викат й хижата заради размерите. Там живее с втората си жена Дими Димитрова, цигуларка в Русенската опера.

С жена си са дуо Вал-Ди.

 С жена си са дуо Вал-Ди.
БУЛФОТО

Според разказа на Щуреца той се влюбил в Дими на разходка край морето преди много години. Срещнал я случайно и веднага я харесал. Но скоро разбрал, че всъщност тя е жена на негов приятел художник от Разград. Тогава не й признал за чувствата, но три години след смъртта на мъжа й се престрашил да й каже колко много я харесва. И така двамата са заедно в живота, а творчески правят общ артистичен дует „Вал-Ди“, като често гостуват из страната и най-вече по курортите на морето и планината. Тотев пренаписва над 80 песни от репертоара си и този на „Щурците“, като включва цигулка в тях.

Концертът на Щурците през 2017 г. Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков са заедно с Иван Лечев и Славчо Николов.

 Концертът на Щурците през 2017 г. Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков са заедно с Иван Лечев и Славчо Николов.
БУЛФОТО

В живописното село Писанец по поречието на река Бели Лом Валди с Дими отглеждат зеленчуци и плодни дръвчета. Харесва, че там е тихо и спокойно. Казва за родния си град: „София стана неприятен град за живеене и аз отдавна си бях казал, че ако имам някаква възможност, ще се махна“.

Валди Тотев е автор на песни, приемани в годините на демокрацията за химни на СДС, сред тях е „Вдигни очи“. Затова преди време с изненада установява, че от социалистическата партия използват песента на свои предизборни митинги и за една година по тази соцлиния от „Музикаутор“ му отчислили 118 лв.

Фактор

От 6-годишен Валди Тотев, който навърши 72 на 4 август, свири на клавишни. А първото му излизане на сцена е в 8-и клас, през 1965 г., когато сформирали група с още две момчета и се представили в читалище „Петър Берон“. Там тогава имало един роял със счупен крак, на него свирел Валди и го подпирал с коляно, за да не падне. Едното момче от групата свирело на китара, а другото думкало на барабанче от пионерския оркестър, но подплатено с кърпа за по-плътен звук. И така свирели само инструментално. След това в гимназията свирели вече на по-подходящи инструменти.

Първата истинска професионална група на Валди Тотев е сформираната от Весо Кокала -  „Фактор“. На концерти в Софийския университет ги слушат Петър Гюзелев и Кирил Маричков, където отличават свиренето на Валди.

Свири на поклонение пред тленните останки на Петър Гюзелев през 2013 г.

 Свири на поклонение пред тленните останки на Петър Гюзелев през 2013 г.
ТЕЛЕГРАФ

След това групата за две години е привлечена да акомпанира на Емил Димитров под името „Синьо-белите“. Валди влиза в казармата, в Трудови войски и кара известна част от времето в Челопеч. Там на портала един ден идва Пеци Гюзелев и му прави оферта след излизането от казармата да отиде и свири в „Щурците“. Валди веднага се съгласява. А „Щурците“ го изчакват, още повече че по това време изтърпяват наказание да не свирят пред публика половин година, защото на техен концерт зрителите много бурно са реагирали, скачали и викали, пък музикантите нищо не били направили да ги усмирят.

Преди „Щурците“ Валди е музикант в естрадния състав на Строителни войски и пее в хора там.

Учил е в Икономическия институт с името „Карл Маркс“ навремето, а държавния изпит така и никога не е взел, но иначе е завършил семестриално. Казва, че любимата му група и до ден днешен е The Beatles. Ливърпулската четворка е причината да се занимава с музика, а не да стане счетоводител или нещо подобно.

Цветове

Първият самостоятелен албум извън „Щурците“ на Валди Тотев се нарича „Далтонистът“. Поетът Александър Петров му предложил текст за песен с такова име, без да знае, че всъщност Тотев е истински далтонист. Но пък се получило точно и песента легнала присърце на Щуреца. Той разказва, че при него е по-леката форма и не различава само някои цветови комбинации и цифри, но иначе основните цветове си ги забелязва.

В края на 80-те години след триумфални успех на няколко албума, филма и концертния „Мускетарски марш“ Валди заминава за Скандинавия. Работи по пиано барове, а после решава да се върне точно в най-гладните години.

Но противно на древната мъдрост, че музикант къща не храни, точно тук Щурецът го прави, и то в тези времена. През 1995-а е обявен за изпълнител на годината в анкета на слушатели на националното радио.

На фестивала „Златният Орфей“ през 1990 г. „Жена“ печели първа награда, а „Петък полунощ“ взима Голямата награда през 1994. Видеоклипът на „Неделно време“ получава специалната награда на фестивала „Златната антена“ през 1993 г., а „Бънгало Бил и дивите животни“ – първа награда на детския радиоконкурс „Да запеем дружно“ през 1993 г. 

Валди си спомня за „Щурците“: „Имали сме доста караници, свързани главно с музиката. И в най-добрите семейства има разправии. Но постигахме компромис, защото за нас беше важното не кой ще надвие в спора, а да свирим музиката, която обичаме“.

Пианото му е реликва от 1908 г.

Валди Тотев започнал да свири на пиано, направено през 1908 г., което и до ден днешен е истинска реликва.

Щурецът разказва: „Избирано е от маестро Георги Атанасов за една от по-големите сестри на майка ми, а те бяха четири. Маестрото е бил диригент на полковата музика, написал е марша на 21-ви Средногорски полк и е преживял цялата Балканска война с дядо ми. Мама получава пианото като най-добре свиреща от всички в семейството. Преди години най-сетне отделих средства и го стегнах. Сега старият Seiler е отново един прекрасен инструмент“.