0

С кандален документален филм на Би Би Си разкри как възникват интригите срещу принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. По всичко личи, че заговорът на таблоидите срещу двойката действително съществува и се подхранва от брата на Хари принц Уилям. Авторите на лентата „Принцове и пресата“ се опитват за изяснят кой стои зад скандалите в британското кралско семейство.

Конфликтът между британската преса и принц Хари и Меган Маркъл продължава вече три години.

Хари и Меган го наричат тормоз, който ги е принудил да напуснат Острова. В сензационното интервю пред Опра Уинфри през март 2021 г. Хари признава, че семейството му се е отказало от него, когато той е поискал помощ в борбата с дезинформацията. Меган отиде по-далеч и каза, че лъжливите сплетни за нея се разпространяват от Бъкингамския дворец. Дори вдъхващият респект вестник „Таймс“, който обикновено избягва темата за кралските сплетни, е публикувал няколко статии с обвинения по адрес на Меган Маркъл. В една от тях се цитират части от електронното писмо на Джейсън Кнауф, бившия прессекретар на Хари и Меган. В писмото от октомври 2018 г. той се жали, че Меган издевателства над своите сътрудници. Преди всичко подобни статиите имат за цел да уплашат двойката. Бившият прессекретар на кралицата Дики Арбитър признава, че писмата на Кнауф могат да попаднат в пресата само с разрешение на принц Уилям, за когото той работи в момента.

Авторите на документалния филм се обръщат към кралския кореспондент на в. „Таймс“ Валънтайн Лоу, автор на въпросната статия, и го питат директно дали разобличението не е било поръчано заради интервюто на Опра. Лоу не се церемони много. „Ако статиите бяха излезли след Опра, никой не би се интересувал от тях, а преди интервюто ние казахме на всички: има друга гледна точка на събитията, която също трябва да се чуе“. Той обаче отказва да обясни откъде се появява тази гледна точка, но уверява, че принц Уилям няма отношение към нея.

По думите му всичко започва много по-рано. Повратен момент, след който пресата започва открито да трови живота на Меган и Хари, била новината, че Меган довела етърва си Кейт до сълзи, публикувана през 2018 г. Според версията на Меган всичко било точно обратно. Авторите на „Принцове и пресата“ намират и нейният автор – асоциираният редактор на вестник „Дейли телеграф“ Камила Томиней. Тя обяснява, че чула за разплаканата Кейт от свои източници и решила да напише за това. Кои обаче са източниците, които могат да знаят за събития, случващи се зад затворени врата, където освен Кейт и Меган почти не е имало никой? Кой е казал? Помощниците на Кейт? Приятелите й? - питат риторично авторите на филма на Би Би Си. На този въпрос Томиней отказва да отговори.

След новината с плачещата Кейт последваха и други скандални истории за Меган. Обвиниха я в разточителство на милиони лири, за лоша дъщеря и за политически амбиции, нехарактерни за една краска особа. Като се съди от внимателните отговори на журналистите, с които Би Би Си разговоря, вероятните причини за атаката на таблоидите срещу Меган са две.

На първо място, това отразява търсенето на читателите британци от по-старото поколение, които не харесват Меган. И на второ място, фактът, че Хари и Меган не играят с пресата по установените правила, както го правят Уилям и Кейт. Нито един журналист, с когото авторите на филма разговорят, не потвърждава, че негативните публикации за Хари и Меган се появяват по поръчка на Уилям и Кейт. Анализатори обаче казват, че това е внушението на филма. Кралското семейство упрекна BBC заради лентата. "Твърде често обаче пресилени и необосновани твърдения от неназовани източници се представят като факти и е разочароващо, когато някой, включително Би Би Си, им придава достоверност.", съобщи дворецът. Според анализатори Хари и Меган са станали толкова популярни, че волно или неволно отместват центъра на вниманието от другите членове на кралското семейство, които отдавна са се научили да обръщат дори негативното влияние на таблоидите в своя полза.

„Манипулацията през средствата за масова информация, която провежда дворецът, е много по-мащабна, отколкото може да си въобрази публиката“, казва във филма на Би Би Си Анна Пастернак – племенницата на руският поет и писател Борис Пастернак. Тя живее в Англия и е автор на книгата „"Американската херцогиня: Истинската Уолис Симпсън“.

През октомври американската компания „Бот Сентинъл“ (Часови на английски), която се занимава с откриване на ботове в социалните мрежи, разкри, че голяма част от негативното съдържание срещу Хари и Меган се разпространява в резултат на организирани постове. Бот (скъсено от „робот“) се нарича компютърна програма, която използва мрежови услуги, предназначени за хората, с цел да извършва автоматични действия. Ядрото на тази общност за кибервойна се състои от 83 акаунта в Туитър. От тях 55 пишат изключително за кралското семейство, а 28 правят репостове. Заедно те генерират около 70% от конспирациите и сплетните срещу Меган, които подхващат и други ползватели. Най-популярните измислици са свързани с децата на херцога и херцогинята на Съсекс. Троловете са убедени, че бременността на Меган е лъжа, че коремът й е бил надут с възглавница, а снимките на децата й са чужди и дори са използвани кукли. Много от измислиците са свързани с миналото на американската актриса – че била момиче на повикване и се снимала в порно. Има и откровено расистки подигравки, подправени снимки и дори заплахи. Жълтите таблоиди обаче не рискуват да цитират тези постове в чист вид.

Изпирането им става чрез така наречените кралски експерти – бивши придворни или автори на книги и статии за кралското семейството, които разказват какво става по тяхно мнение в двореца. „Бот Сентинъл,“ е изяснила, че 90% от кралските експерти си взаимодействат с един от централните конспиративни акаунти. След това те преразказват създадената дезинформация във вестниците или по телевизията и по такъв начин я довеждат до аудитория от десетки милиони хора. Именно така се появява и лъжата, че Хари и Меган са броили 1,5 млн. долара за своя снимка на корицата на сп. „Тайм“. Тази лъжа, заимствана от един от конспиративните акаунти, впоследствие обикаля всички медии. „Бот Сентинъл“ открива, че мрежата от акаунти в Туитър е създадена по един шаблон и автоматически транслира клевети и обиди по адрес на Хари и Меган. Компанията е успяла да намери 245 бота, които са съвсем нови и не особено активни. Съдейки по всичко, моментът, в които те трябва да стартират, все още не е дошъл. Шефът на „Бот Сентинъл“ Кристофър Баузи подозира, че много от конспиративните акаунти са свързани помежду си. Те почти са непроследими и могат майсторски да излъжат алгоритмите на Туитър. „Това може да направят само хора, които зная как да го постигнат и на които им плащат, за да го направят“, казва Баузи. След публикацията на компанията му тази теория получи още едно потвърждение – почти всички акаунти, които „Бот Сентинъл“ идентифицира, изведнъж замлъкнаха. С други думи, клеветите срещу Хари и Мегън си имат поръчител.