0

 

Разсад с чубрица се появи по пазарите, като 20 коренчета вървят по 3 лв., установи проверка на „Телеграф“. Повечето от производителите са убедени, че вече най-обичаната подправка може да се засади в градините и ще оцелее.

Ямка

Тези от стопаните, които още не са сигурни във времето, могат да продължат да си я гледат на тераса, като не пропускат да я поливат поне два или три пъти в седмицата. По принцип, за да се развие подправката здрава, най-добре е да се садят по две коренчета в една ямка, посъветваха производители от Женския пазар в София. Чубрицата обича да е до лехите с пипер най-много. Но не пречи да е покрай домати, патладжан също така.

Изчезва

Много градинари се оплакаха миналата година по време на най-големите горещини, че стръковете чубрица буквално са изчезнали от градините им. Опитни стопани съветват като превантивна мярка чубрицата да се сади в съседство с босилек също. Също така тя обича да бъде поливана два или три пъти в седмицата, но най-добре сутрин рано или вечер, когато слънцето падне.

От семена

Ето как да си отгледаме чубрица от семена. Първо трябва да сме сигурни, че семената са годни. Много стопани си пазят с години семе от подправката, но след това остават разочаровани, защото в крайна сметка нищо не пониква. Затова е най-добре да се купят от агроаптека и от производител, който дава гаранция за стоката си. А сеитбата на чубрицата се извършва почти повърхностно, защото малките семена с дълбоко засяване може да не покълнат.

Топла вода

Трябва да навлажним загрятата почва с много топла вода. След това правим жлебове в нея не по-дълбоки от 1 cm. Предварително накиснати и изсушени до насипно състояние семената трябва да се разхвърлят на разстояние 4-5 cm. Поръсваме отгоре леко с почва. Покриваме с фолио за ускоряване на покълването. Семената на чубрицата покълват при температура не по-ниска от 22-24 градуса по Целзий. След това можем да си я разредим в градината.

Познати са тридесет вида

Чубрицата – Satureja, е род от около 30 вида едногодишни или многогодишни тревисти растения и малки храсти от семейство Устноцветни, растящи в топлите умерени райони на Северното полукълбо. Те са ниски растения, растящи на сухи слънчеви места. Достигат 15-50 cm на височина и имат малки листа, дълги 1-3 cm. Цветовете израстват от стъблото в кръгово разположени венци и са бели до розово-виолетови на цвят. В кулинарството се използва за подправка, най-вече градинската чубрица.

Използва се надземната част, брана преди, по време или след цъфтежа. Суши се на сянка (35 градуса). Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и леко лют вкус. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво място. Като подправка най-често се използва, смесена със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух.

За кюфтета, мусака и шарена сол

Чубрицата е подправка, която българите в чужбина си поръчват и купуват на килограм. Така се оказва, че ако има подправка, без която българинът не може, то това е чубрицата, която в останалите европейски страни не се използва и не се отглежда. Българи в Испания споделиха, че я ползват за шарена сол, ръсят на мусака, на картофи, за пържени кюфтета, за пържоли. Чубрицата се използва и като подправка в трайните домашни колбаси.

Помага при болни бъбреци и високо кръвно

Чубрицата според Уикипедия се използва в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания, защото стимулира стомашната и чревна дейност като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие. Употребява се против повръщане, в някои случаи при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести. Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от диабет, повръщане, нервни припадъци и др.

Начин на употреба – 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.