0

И ма хора, на които им доставя удоволствие да си отглеждат зеленчуци на балкона и терасата. Не че реколтата ще е същата като в градината, но когато човек няма двор, а само една тераса, става изобретателен. Такива са Линда и Людмил Маркови, които живеят в Сандански и са превърнали огромната си тераса в истинска зеленчукова градина.

На балкона им се вият краставици, тиквички, домати, лилав фасул. Но също така малки и крехки морковчета и репички. Реколтата от кореноплодите е много по-малка, а морковчетата достигат няколко сантиметра, но за сметка на това са пресни и домашно отгледани. Отглеждат ги в във вани, сандъчета и саксии, а удоволствието от зеленината е неизмеримо. Най-простият и бърз начин за балконска реколта от моркови е, като си купим връзка оранжеви или лилави кореноплоди. Режем листата, отрязваме до два-три сантиметра от коренчето и го поставяме в пръстта на дълбоко сандъче и саксия. Може и да го поставим в съд с вода, докато си пусне нови коренчета, и тогава да го засадим. Добре е между оранжевите кореноплоди да боднем и няколко главички арпаджик. Това са култури, които взаимно си помагат и се пазят от болести.

Другият начин е, като засеем семенцата. Все още е твърде студено за балкона и затова съдовете, в които ще си отглеждаме зеленчуците, трябва да са вътре. По принцип морковите обичат светлина. Затова е добре мястото, на което ще ги отглеждате, да бъде осветено поне 4-6 часа от пряка слънчева светлина дневно. Поливането трябва да е умерено, като се уверявате, че почвата не е нито твърде суха, нито твърде влажна.

 Репичките са най-подходящи за отглеждане в саксия

  Репичките са най-подходящи за отглеждане в саксия
ТЕЛЕГРАФ, УИКИПЕДИЯ

Отглеждането на моркови в саксия е лесно, но е необходим дълбок съд, за да има място, където да растат. Семената могат да се засадят и в дълбока вана, но трябва да се внимава да не са нагъсто, защото тогава реколтата ще бъдат прекалено крехка, тъй като няма да има място да се развива. Специалистите съветват в съдове с диаметър 30-40 см да се отглеждат домати, краставици, тиквички, патладжан, моркови, репички, цитрусови и плодни дръвчета.

Людмил Марков разказва, че със съпругата си засаждат растенията във вани, купени от железариите, от пазара в Сандански, както и в саксии втора употреба от разсадниците за овошки. Дълбочината е между двадесет и тридесет сантиметра. Някои от тях са между 70 см до 1 метър широчина и дължина.
Във ваните с дрелка той пробива дупчици, така че да има добър дренаж за насажденията. На дъното на съдовете подреждат малки камъчета за дренаж. След това комбинират пръст, закупена от магазините, но я допълват с горска, за да има достатъчно храна за зеленчуците. Семейството използва водата от слънчев бойлер за поливане, а когато отсъстват, разчитат на приятелка, която идва да полива. От градината тераса семейството миналата година през май е хапвало бейби морковчета по два-три сантиметра дълги. Много крехки и пикантни. Имали и бели репи. Сега засяват семената за пролетната си балконска реколта от подправки и кореноплоди.

Морковите могат да се отглеждат на балкона.

 Морковите могат да се отглеждат на балкона.
ТЕЛЕГРАФ, УИКИПЕДИЯ

За постоянна реколта сеем на 2 седмици

Репичките са едни от най-подходящите зеленчуци за отглеждане в саксия. Достатъчно е тя да бъде с дълбочина около 15 см и да посеете семената на 6-8 см разстояние едно от друго. Ако искате постоянна реколта от репички, сейте семена на всеки 2-3 седмици. Така ще имате домашни хрупкави репички за салата в продължение на няколко месеца. Когато са насадени в саксии, сандъчета, кошници или други контейнери, хранителните елементи се изчерпват бързо и растенията се нуждаят от подхранване.
Използвай винаги органични торове на всеки 2 седмици. Тъй като торовете са концентрирани, добре е да ги използвате 3-4 часа след поливането на растенията.
Редовно проверявайте растенията за болести и неприятели – това ще им осигури добро развитие, съветват специалистите. Като се има предвид малкият брой засадени растения, физическото отстраняване на вредителите обикновено е достатъчно.