0

З имата е най-доброто време да си направим план за зеленчуците, които ще засадим през пролетта. За да не работим хаотично, трябва отсега да направим преглед кои растения са приятели, кои са неутрални и кои са врагове. Необходимо е да се съобразим с факта какво сме отглеждали и къде в градината през изминалото лято и есен. Това е важно първо за да спазим сеитбооборота и второ, да избегнем болестите, които една култура оставя след себе си. Така например е лоша идея да засаждаме доматите на същото място. Най-добре е на тяхно място да насеем марули или магданоз, или салати, или спанак. Така няма да дадем никакъв шанс на гъбички и вредители да се развиват. Ето и няколко възможности за комбинации.

Да разграфим градината си отсега

 Да разграфим градината си отсега
Телеграф и Фейсбук

Ето няколко успешни комбинации за добро съжителство. Домати съчетавайте с моркови, лук, магданоз, червено цвекло, целина, зеле. Фасул съчетавайте с цветно зеле, чубрица, моркови. Марулите се чувстват отлично до репички, ряпа, краставици, копър, чесън, зеле, домати. Краставиците - със зеле, лук, целина, грах, марули, алабаш. Картофите е добре да засадите до чесън, копър, хрян, спанак. Спанак успешно се съчетава и вирее с ягоди, моркови, картофи, зеле, домати. Копър е добре да се засее в близост с домати, репички, лук, краставици. Най-благоприятни за съжителства са грах и целина, репички до салата, зеле до картофи, картофи до лук, домати до лук, магданоз до домати.

А най-неблагоприятни съжителства са салатата да е до магданоза, доматите да са до червено зеле, цвекло, грах или алабаш, фасул до грах. Не е добра комбинацията всички зеленчукови култури да са близо до орехи или пелин. Ето и възможни комбинации на зеленчуци и цветя, за да се прогонят вредителите. За да попречим на колорадския бръмбар, садим между картофите или патладжана Тагетис. Тиквите цигулки също гонят колорадския бръмбар. Срещу оранжерийна белокрилка успешно се борят латинките. Тези нежни цветя, когато се посадят в парник със зеленчуци, ще прогонят упоритата оранжерийна белокрилка. А ако красивите латинки са около плодни дървета, то ги предпазват от листни въшки.

Зелето обича лук и копър

 Зелето обича лук и копър
Телеграф и Фейсбук

Чубрицата също гони вредителите, ако е засадена в междуредията на пипера, но и предпазва фасула от листни въшки. Босилекът предпазва краставиците от маната и гони неприятелите от лехите с пипер. Невенът и Тагетисът предпазват от почвени нематоди. Хрянът гони гъсениците, мишките и листните въшки. Момина сълза пък повишава качеството на доматите. Копривата повишава нивото на етерични масла дори до 80%, ако се отглежда до етеричномаслени растения. Някои комбинации от зеленчуци са ефективни против определени болести и неприятели.

Целината спасява зелето да не хваща гъсеници на бялата пеперуда. Лукът и морковите взаимно се пазят от морковена и лукова муха. А комбинацията между чесън и лук предпазва ягодите от голи охлюви, мишки и гъби. Зелена салата и репички – зеленият зеленчук ги предпазва от зелева бълха. Морковите, съчетани с праз или лук, е комбинация, която помага да се пазят взаимно от муха по лука и молци по морковите.

Ако разсадът на пипера е силен, той може да цъфти и връзва до Коледа.

 Ако разсадът на пипера е силен, той може да цъфти и връзва до Коледа.
Телеграф и Фейсбук

Белият бор гони гъсениците, босилекът акарите

Броят на растителните видове, които проявяват инсектицидни свойства, е значително голям. Ето и някои от най-популярните. Бял бор (Pinus alba). Прилага се срещу листни въшки, листни бълхи, гъсеници на пеперуди и други вредители. Използват се настойки, приготвени от 1 kg едногодишни иглици, които киснат 7 дни на тъмно в 8 л вода при ежедневно разбъркване. Преди употреба концентратът се разрежда с вода в съотношение 1:10. Понякога иглолистните екстракти се комбинират с минерални торове за листно подхранване.

Другото е босилек (Ocimum basilicum). Има токсичен ефект по отношение на листни въшки и акари. Използва се широко за пропъждане на комарите. В състояние е да привлича мъжките екземпляри на източната плодова муха и някои други видове. Високата му активност най-вероятно се дължи на специфичната съставка метилекванол, която се съдържа в етеричното му масло. За целите на растителната защита могат да се използват водни, етанолови и метанолови екстракти. За приготвяне на настойка е необходима 500 g суровина, която се кисне в 10 л вода в продължение на 24 часа. Преди третиране настойката се разрежда с вода в съотношение 1:2.