0

Д ори най-големите майстори на киселото зеле могат да се сблъскат с проблеми в процеса на приготвянето му. Сложили сме всичко по рецепта и вече спокойни чакаме ферментацията да направи своята магия, за да хапваме постни сармички на Бъдни вечер... но! Сблъскваме се с проблем. Един от най-често срещаните е появата на бяла пелена или както му казват – съга. Не се притеснявайте обаче – всеки проблем с туршията, уловен навреме, е решим.

Ето какво съветват хоби градинарите в специализираните групи във Фейсбук. Много от тях препоръчват срещу този проблем да използваме хрян. Бялата пелена отгоре може да я оберете и после да сложите измити корени от хрян и синапови семена. Те ще го консервират. Не забравяйте да притиснете добре зелките, за да са винаги потопени в саламурата. Иначе ще омекнат и ще се разплуят. Претаквайте редовно, са част от съветите в мрежата.

Други хоби градинари съветват да слагаме нарязан лимон – около 2-3 броя. Може да пробвате и с ориз – около 250-300 грама на бидон. Оризът се слага след три седмици претакане. Редовното претакане е едно от най-важните условия зелето да не хване бяла пелена. Според повечето хоби градинари то трябва да се прави всеки ден. Ако бидонът няма канелка, за претакването използвайте маркуч. Единият край на маркуча потопявате в бидона, а другият в кофа. Трябва леко да смукнете в края към кофата, за да потече саламурата. Като се напълни кофата, изливате в бидона. Така няколко кофи. Прави се всеки ден, за да не омекне зелето, като се смесват долните и горните слоеве на саламурата.

Някои градинари пък съветват вместо ориз да слагаме две шепи измит ечемик в тънко чорапче. Това се прави, когато зелето е вече почти готово. Първо се обира съгата отгоре и след това се пуска ечемика. Добавянето на един кочан царевица също решавал проблема. „Слагам ябълки, царевица, дюли, хрян на ленти, половин кг ориз в тензух. Претакам и когато е готово – 2-3 супени лъжици натриев бензоат! Става бистро като сълза!“, казва друг градинар. Мнозина обаче са скептично настроени дали да се слага химия. Има много мнения, че натриевият бензоат вреди на стомаха. Затова може да се намерят и съвети да го заменим със серниста киселина или калиев сорбат, какъвто може да се намери в хипермаркетите.