0

К алинки и други хищни насекоми, които са част от природното равновесие са отлично средство за борба с вредителите по растенията. Това стана ясно от лекция на Вили Харизанова, декан на Факултета по растителна защита в Аграрния университет в Пловдив, организирана от Националната служба за съвети в земеделието. Тези хищници, които се използват за растителна защита се наричат биоагенти. Употребата им е базирана на природното равновесие, при което популацията на различни видове води до унищожаване на вредители. То е състояние на екосистемата, в което численото изражение на организмите се запазва за дълъг период от време.

Биологичната растителна защита е една малка част от контрола, с който се опазват културите като се използват само техните естествени врагове.

Ефекти

Хищниците паразитите и патогените, които се използват за защита са известни с общото име биоагенти. Те не замърсяват околната среда, не водят за възникване на устойчиви раси насекоми и акари. При третиране с химически препарати може да се родят такива устойчиви раси. Производителя ще пръска, но няма да има ефект върху вредителите, а в същото време ще убива естествените врагове и ще замърсява околната среда. Използването на био методът не води до размножаване на акари и листоминиращи молци. Когато се започва с химическите третирания всички естествени врагове измират, тогава няма кой да елиминира вредителите и те стават толкова много, че почват да капят листата, но реално на плода не вредят. Те се появяват като започнат да използват инсектициди. Употребата им има и друг ефект, водят до поява на друг неприятел. Появата на листоминиращите молци. Те нанасят повреди само върху листата. Те убиват гъсениците, но когато се убиват с препарати, реално те не загиват и безпрепятствено завършват развитието си и се множат.

Ефектът на биологичния контрол не противоречи на природното равновесие, но и има продължителен и траен ефект. Когато използвате хищник или паразит може да се разчита на ефекта дори от неговите поколения, ако съумеете да го съхраните.

Познания

За да използват биоагенти обаче трябва да се познават неприятелите на растенията. Причината е, че това са живи микроорганизми, които не могат да се държат в склад. Също така фирмите, които ги продават обикновено дават ясни указания за употребата им и препоръчителната доза.

Стратегиите за биологично земеделие, предвиждат и финансови стимули за фермерите, които използват биоагенти.

Експертите съветват обаче преди да пристъпи към покупка на такива биоагенти да направим всичко възможно да съхраним, тези които се намират в естествената среда. Това може да стане с пояс около нивите, в който да се насадят цъфтящи храсти, привличащи насекоми, които опрашват растенията. Поясът може да и с дървета, при които да има цъфтеж от април до октомври. След като листата на дърветата и растенията окапят, тези организми преживяват зимата в шумата и напролет отново влизат в полезно действие. В случай, че отново има вредители, тогава може да се пристъпи към добавяне на тези биоагенти, чрез закупуването им и разпръскването по растенията.