0

 

Краставиците се отглеждат сравнително лесно, но за градинарите има някои предизвикателства, като неприятелите, които нападат тези растения. Номер едно в списъка са листните въшки.

Те нападат почти всяко растение. Могат да се видят най-вече по долната част на листата. Хранят се, като смучат сок от зелените части на растенията. Отделят лепкава течност, наречена медена роса, която привлича други насекоми, а това може да причини разпространението на различни болести. Отделно, нападнатото от листни въшки растение започва да линее и листата му пожълтяват. Ако не се лекува, може да загине. Окапването на листата обикновено води до забавен растеж и по-ниска реколта. Самите краставици може да станат малки и деформирани.

Патогени

Освен това и листните въшки са разпространители на опасни за растенията патогени, като вирусът на краставичната мозайка. В ранен стадий, преди да се е разраснала колонията им, борбата с въшките е лесна. Можете да ги отстраните на ръка или да ги напръскате със силна струя вода. Можете да третирате растението и с разтвор от кастилски сапун или да използвате масло от нийм. Възможно най-биологичния начин на борба е като привлечете в градината си естествените врагове на листните въшки – калинките.

istock

Червеи

Краставиците са податливи и на кореновите (галови) нематоди. Нематодите са тип кръгли червеи с много малки размери, които живеят в почвата. Тяхното въздействие може да се забележи и над повърхността. Можете да забележите пожълтяване на листата, преждевременно увяхване и забавен растеж. Разбира се, причините за тези симптоми могат да бъдат много. Затова най-сигурният белег за това, че растението е нападнато от нематоди, е под земята. Неприятелите атакуват корените, като смучат сок от тях, отделят ензими и причиняват разрастване на клетките и образуване на възли – гали. За съжаление, борбата с нематодите е трудна. Понеже те са микроскопични и живеят в почвата е трудно да се справите с тях.

Методи

Един от начините да ги избегнете е да спазвате сеитбооборота. Ако сте имали проблем с нематодите през един сезон, избягвайте да засаждате краставици на това място през следващия. Също така е добре да изорете мястото, за да не давате възможност на нематода да се установи. Спазването на добри практики като дезинфекция на инструментите и разстояние между растенията също спомага да се избегне пренасянето на неприятеля от едно място в градината на друго.

Неприятел

Друг неприятел, който напада краставиците, е трипсът.

Тези малки насекоми не могат да бъдат видяни с просто око, за разлика от щетите, които нанасят. Те проникват в клетките на растението, за да се хранят. Резултатът често е деформиране и увяхване на листата. И още по-лошо – могат да причинят сребристи ивици и петна по листата, които да затрудняват фотосинтезата. Ако не поведете борба с трипса, той скоро може да унищожи растението.

За да се справите, просто трябва да изрежете и унищожите засегнатата листна маса и да спазвате добри хигиенни практики. При по-сериозно поразяване на растенията обаче ще трябва да използвате пестициди. Добра работа ще свърши маслото от нийм.

Неприятелят се появява там, където има плевели, непочистени растителни остатъци и култури, които не са поливани достатъчно. За да предотвратите появата на трипса, трябва да почиствате добре градината, да поливате и да се грижите добре за краставиците.

Миризливките инжектират токсин в листата

Краставиците са и една от културите, много предпочитани от миризливките. Те могат да се разпространяват много бързо и да нанесат големи щети в градината. Смучат сока от листата и по този начин ги отслабват.

Отделно, инжектират в тях токсин, който води до пожълтяване на листната маса и така допълнително я отслабва. Растението започва да вехне и, ако не се вземат мерки, загива. Миризливките имат склонност да се установяват по-ниските части на растението. Борбата с тях е трудна, защото имат способност да презимуват в растителните остатъци. Прилагат се същите методи като при листните въшки.

Черна плесен издава белокрилките

Белокрилката е друг вредител по краставиците. Подобно на листните въшки, те могат да бъдат открити по долната част на листата, от които смучат сок.

istock

Те също отделят медена роса, която привлича различни насекоми, разнасящи зарази.

Черната плесен е често срещан страничен ефект от разпространението на белокрилката. Тя може да доведе до загиване на растението. При по-леките случаи то отслабва, спира да расте, а добивът на плодове намалява. Борбата с белокрилката включва третиране с масло от нийм и привличане в градината на естествения й враг – калинките чрез засаждане на растения като турти. Отглеждане на краставицата под защитни покривала също елиминира проблема с този неприятел.

Акарът вреди в топло и влажно време

Краставицата и другите представители на семейство Тиквови са любима храна и за акара. Тези неприятели създават най-големи щети при горещо и влажно време. Подобно на листните въшки и белокрилките могат да бъдат открити на долната страна на листата, където се хранят. Белег за наличието им е образуването на червени и жълти петна с различна големина по листата. Това може да доведе до спиране на растежа и опадане на листната маса. Акарите много бързо могат да убият растението. Не бива обаче да се притеснявате, най-важното е да отстраните всички засегнати листа и да ги унищожите. Поливайте редовно, защото този неприятел напада стресирани от засушаване растения.