0

М ного хора, които за първи път внасят в дома си африканска виолетка, се влюбват в това растение и искат още няколко саксии с него. Отглеждането й обаче не е толкова проста работа. Затова е добре да имате няколко жокера в ръкава, които да ви помагат в това начинание. Особено трудно е да накараме виолетката да изкара нови цветове, които да ни радват. Това понякога не се случва, дори да я подхранвате със специален тор. В тези случаи може да прибегнете до английска сол. Английската сол доставя на това растение толкова важните за него магнезий и сяра. Тези два минерала са му необходими, за да даде така желаните цветове и да има здрави листенца.

Трябва да бъде на светло място.

 Трябва да бъде на светло място.
PIXABAY

Смесете супена лъжица и половина английска сол с литър вода и разбъркайте, за да се получи разтвор. Поливайте с разтвора вашите африкански виолетки под листата веднъж месечно. Растенията ще ви се отблагодарят с красиви цветчета. Африканските виолетки са доста придирчиви към поливането. Не бива да ги оставяте напълно да изсъхнат, но не бива и да ги преполивате, за да не развият кореново гниене. Освен това по листата им ще се появят петна, ако върху тях оставите вода. Точното решение е почвата им винаги да бъде леко влажна. Най-добрият начин за поливане на африканските виолетки е, като ги накиснете. Напълнете мивката с хладка вода, колкото да се покрие дъното, и накиснете растението.  Африканската виолетка ще „пие“ водата през дупката за дрениране на саксията.

Оставете растението да кисне за 10-15 минути. След това отпушете мивката и оставете излишната вода да се оттече от саксията за няколко минути. Ако тази процедура ви се вижда сложна, можете да си закупете специални саксии за африкански виолетки. Те са от две части, като по-малката влиза в по-голямата. Външният съд е глазиран отвън, а по-малкият вътрешен е от теракота без дупка за оттичане. Когато е нужно, наливате вода в големия съд, колкото да покриете дъното. След това слагате малкия съд вътре, а водата се абсорбира през теракотата.

Друго важно, което трябва да знаете за африканската виолетка, е, че трябва да сменяте почвата веднъж годишно. Не е необходимо обаче да пресаждате всеки път в по-голям съд. Когато сменяте почвата, е добре да използвате специална смеска за африкански виолетки. Обикновената почва е твърде тежка за това растение и може да сбие корените. За да подобрите дренирането, може да добавите малко почвена смеска за орхидеи. Ако искате да стимулирате нов растеж и повече цъфтеж, поддържайте относително еднакъв брой на листата, които трябва да са около дузина. Ако има излишни листа, премахват се тези, които са най-външни. Това може да стане на ръка или с използването на малка ножичка. Ако листата се поддържат до 12, растението ще насочи повече енергия и нутриенти към нов цъфтеж.

PIXABAY

Пускайте й лед лампа

Африканските виолетки обичат светлината. Ако те не цъфтят, в 9 от 10 случая причината за това е, че не получават достатъчно светлина. Това важи особено много през зимата. През студените месеци, когато времето е облачно и мрачно, африканската виолетка ще има нужда от допълнително осветление. За целта може да използвате лед лампи за разсад. Добро решение е да включвате лампите след залез и да ги изключвате, преди да си легнете. За да се чувства африканската виолетка добре, можете да използвате най-новите технологии при четките за зъби – т.нар. четки с нано технология, които имат много фини косъмчета. Те са идеални, за да премахвате праха от листата на растението. Косъмчетата са толкова фини, че няма да наранят повърхността им. Но в същото време ще отстранят всякакъв прах и мръсотия.