0

К раставиците ми се развиват добре, имат обилен цъфтеж, но...не връзват.

С този проблем се сблъскват много любители градинари. И искат съвет от колеги как да се справят със ситуацията, така че да имат богата реколта.

Когато говорим за краставици, трябва да уточним, че повечето сортове имат два вида цветове – мъжки и женски. Мъжките цветове са ялови. Те имат само тичинки и основната им функция е опрашване. Женските имат плодници и на тях се формират завръзите.

Причина

Така че първата причина за обилен цъфтеж, но липса на плод, е наличие само на мъжки, ялови цветова. Друга причина може да бъде липсата на опрашване.

В началото краставиците формират само мъжки цветове. Женските се появяват впоследствие. Но, ако това не стане, възможно е да има няколко фактора.

Известно е, че краставиците са влаголюбива култура. Градинарите обичайно ги поливат всеки ден, особено в жегите, като за предпочитане е това да се случва привечер или вечерта. Но преполиването също може да им навреди. Именно тогава може да се преустанови формирането на женски цветове. Резултатът ще бъде липса на завръзи.

Стресотерапия

За да преодолеете този проблем, може да приложите на растенията стресотерапия. Оставете краставиците за няколко дни без влага, вследствие на което започва интензивно образуване на плодни цветове. Не е желателно обаче да прекалявате – нужно е своевременно да възобновите поливките.

Липсата на завръзи може да се обясни и с неблагоприятни климатични условия. Краставиците са топлолюбива култура. Развиват се най-добре при температура 23-25 градуса денем и 20 градуса през нощта. Когато обаче живакът падне под 20 градуса, развитието на растенията се забавя и образуването на женски цветове спира. А когато стане по-топло и термометърът показва над 27 градуса, започват да страдат мъжките цветове. Те стават стерилни и оплождането се осуетява.

Насекоми

Причината да няма плодове може да бъде липсата на опрашители. Ако гледате краставиците в оранжерия, трябва да оставяте вратите отворени, за да могат да влизат пчеличките вътре. Може да помогнете на растенията, като ги пръскате със сладък разтвор, който да привлича насекомите. Сместа се прави, като разтворите една лъжица захар в два литра вода. След продължителни валежи също може да има проблем с опрашването. Тогава може да се намесите, като започнете да правите тази процедура на ръка. Вземете мека четка за акварел или памучен тампон за уши и нежно минете отгоре по цветовете. Ще помогнете на растението и ако го разтръскате леко, хващайки го за основното стъбло.

Съвет

Градинарите дават и друг ценен съвет. Ако краставиците не раждат, прищипете върха. Така ще стимулирате растението да дава странични разклонения – колтуци. Именно на колтуците се залагат повечето цветове. Това важи с особена сила за най-популярния сорт у нас - „Гергана“. Растенията от този сорт залагат повече цветове именно на колтуците, вместо на основното стъбло. Много градинари съветват да прищипваме върха още когато растението стигне височина половин метър. Това се прави, в случай че колтуците са слаби. Но има и градинари, които оставят краставиците да се катерят по мрежи, около които се усукват с мустачките си, достигайки два метра и повече.

Раждат до средата на есента

Едно от предимствата на краставицата е, че ражда от ранно лято до средата на есента.

Ранно сеене за разсади се прави в периода между 25 и 30 март, средното сеене е в периода от първите дни на април до 20 май, а късното сеене е в периода между 25 юни и 5 юли.

Не бива да забравяме, че при гледането на краставицата от българския сорт „Гергана“ трябва да спазваме определени правила. Според тях трябва да използваме системата 80 - 100/ 20-40 сантиметра при средното и късното им гледане.

Вегетационният период на краставиците „Гергана“ трае средно от 57 до 60 дни.

Зеленчукът обича топла и добре дренирана почва, обработени преди това с органична тор. Поливайте регулярно посевите и пазете от вредителите по зеленчука.