0

Н яколко случая на тежък птичи грип в Европа и Азия бяха съобщени през последните дни на  Световната организация за здравеопазване на животните. Това е знак, че вирусът се разпространява бързо отново, предаде „Гардиън“. Цялата птицевъдна индустрия е под тревога след като при предишните избухвания на болестта трябваше да бъдат унищожени десетки милиони пернати.

Епидемиолозите се притесняват, че болестта може да се пренася към хората. Китай съобщи за 21 инфектирани с щама H5N6  към този момент, което е повече спрямо цялата 2020 г. Южна Корея съобщи за огнище във ферма със 770 000 птици. Всички животни са били унищожени. Япония също съобщи за първо огнище за зимния сезон тази година. Серотипът е бил H5N8. Сред европейските държави Норвегия съобщи за огнище с щама H5N1. Засегнато е стадо със 7000 птици.

Белгийското правителство обяви повишен риск в страната за болестта и нареди птиците да бъдат гледани само на закрито, след като високопатогенен вариант бе открит в дива патица край Антверпен. По-рано подобни действия предприеха Франция и Нидерландия. В началото на месеца и Великобритания обяви санитарна зона, където изискването е стопаните да следват стриктни мерки за биосигурност. Това се случи след като стадо пернати бе унищожено заради огнище на болестта в Шотландия. Птичият грип естествено циркулира сред дивите пернати, а при миграция може да се предаде и на домашните. Болестта може да засегне и хората, които са имали контакт с птици.