0

П роучваният показват, че еднодневните пилета, хранени в рамките на 16 часа след излюпването, оцеляват с 18-20% повече от тези, хранени 24-48 часа по-късно.

Изводът е очевиден - пилетата трябва да се хранят. Храната само за еднодневни пилета трябва да бъде специална, според .flw-bg.imadeself.com

Най-простият пример за това как да се грижим и храним еднодневните пиленца е да наблюдават стадото в естествени условия. Квачката още през първите 4-5 часа води потомството си на разходка, за да си набави храна. Основните компоненти са семена, насекоми, зеленина и пясък. Затова е добре да се придържаме към естествената диета на птиците, като се адаптира към току-що излюпените жълтурчета за първите 3 седмици.

Например, насекомите се заменят с жълтък и извара, а семената се заместват със зърнени храни. От първите дни на живота храната за пилета трябва да се основава на твърдо сварен и ситно нарязан жълтък. Към него добавяме извара и малко зърнени храни като грис или царевица. Нарязаните валцувани овесени ядки също са добри.

За да не се слепват жълтъка и изварата, са необходими зърна, а пилетата лесно могат да кълват и смилат фуража. Ето и съставът на първата храна за 10 пилета на еднодневни птици:

1 среден жълтък, 3 супени лъжици извара,2 супени лъжици зърнени храни.

Как правилно да се хранят новоизлюпените птици? Здравите пилета, както всички малки, се отличават с повишена активност. Те непрекъснато се движат, изкопават постелката и кълват нещо. Между другото, те се учат да кълват храна от първите дни на живота си от квачката. Малките от инкубатор обаче имат проблеми с храненето на първия ден от настаняването, защото са без майка. В такъв случай трябва да им покажете как се прави това с помощта на „пример“.

Така че първия ден хранят пиленцата на всеки два часа, включително през нощта. На пилетата се дава различен вид зърнени храни при всяко хранене., в противен случай те ще започнат да кълват само онези зърна, които харесват и няма да получат необходимите микроелементи.

Храната на бебетата трябва да бъде разнообразна. Хранилките са по -малко от половината пълни, така че пилетата могат да изядат целия фураж, в противен случай ще започнат да го разпръскват. Преди да добавите прясна храна, отстранете старата, за да не изгние. Височината на хранилката трябва да бъде такава, че пилетата да могат да достигнат фуража, но да не могат да се катерят в него. с крака.

След като попаднат в хранилката, те ще напълнят храната с боклук и екскременти. И яденето на такава смес е изпълнено с хранително разстройство, от което цялото ято може да умре. Пилетата не трябва да се качват в хранилката и поилката с краката си. Мръсната вода и фуражите са благоприятна среда за разпространение на чревни заболявания, бактерии, микроорганизми.

Най-полезни за малки, 1-2-дневни пилета са специалните комбинирани фуражи, те са фино смлени и съдържат витамини, аминокиселини и растителни мазнини. Обикновено като основни съставки в тях се използват пшеница, царевица, ечемик, грах.

За едно пиле се изчисляват 1-2 супени лъжици комбиниран фураж на ден. Началната храна е лесна за приготвяне у дома. Съставки за 1 кг смес са 3 чаши пълни с царевица, 1/3 чаша ечемик,

1 чаша пшеница, 1/2 чаша нискомаслен кефир. Храната за еднодневни пилета у дома трябва да бъде възможно най-стерилна и лесно смилаема. Деликатният организъм и новоразвиващата се храносмилателна система са много чувствителни.

Лишените от движение птици се разболяват

Какви са характеристиките на храненето и отглеждането на пилета през първите 3 седмици? За 1-2-дневни пилета е много важно да се спазва правилото: "Постоянна топлина и без течения." Отлично "гнездо" за тях ще служи като голяма плътна кутия, над която ще виси нагревателна лампа.

На 5-6 ден отглежданите пилета се хранят по-рядко: на всеки 3-4 часа. Например осигурете китки с билки, окачени по стените на кутията, които те сами да си късат. Време е да се увеличи минералното съдържание на фуража чрез добавяне на дървесна пепел, натрошени черупки и рибено брашно към пясъка.

След 10 -ия ден нощното хранене се премахва и пилетата се оставят да се разхождат. Ако лишите птиците от двиожение, те могат да развият дефицит на витамини. Тогава те спират да растат и се разболяват. В този случай те трябва да бъдат запоени с витамини A, D, E (1 таблетка тривитамин на 10 глави) и да им се даде рибено масло (0,1-0,2 g / ден на птица).