0

27 века или 2700 г. преди Колумб да открие Америка мумията на Рамзес II Велики е била наблъскана с кока, никотин и канабис. Това сочи поредица от научни изследвания на най-сериозните световни лаборатории, което не може да се обясни и до ден днешен и се появяват всякакви теории – от неподозирани връзки между народите до древни извънземни.

За канабиса изводът е ясен – марихуаната е позната от дълбока древност в Стария свят. Но за това как никотинът и коката, които преди плаването на Колумб през 1492 г. са били разпространени само в Южна Америка, са попаднали в Рамзес Велики, мумифициран през 1213 г.пр.Хр., все още няма задоволително логично обяснение, пише „Рисърч гейт“. Почитателите на конспиративни теории си го обясняват с извънземни в древността или с Атлантида, но в случая това не изглежда толкова лесно за разгадаване. Всичко започва през 1974 г. Мумията на Рамзес II, смятаният за най-велик фараон, управлявал от 1279 до 1213 г.пр.Хр., е транспортирана от Кайро в Париж за изследване. Разглейждайки я под електронен микроскоп д-р Мишел Лескот от Музея по естествена история в Париж открива нещо удивително. Тя вижда следи от тютюн, полепнали по лентите, с които е бинтована мумията на фараона. Тогава това е обяснено с неправилно съхранение на мумията и с това, че са могли работниците, който я транспортират, да пушат, или пък че в гредите от които е скован сандъкът за пренос, са били замърсени, а и с други подобни съвпадения.

Д-р Светла Балабанова проучва египетски мумии

 Д-р Светла Балабанова проучва египетски мумии

Две години по-късно обаче д-р Светла Балабанова от института по съдебна медицина в Улм, Германия, прави обстоен анализ на взети проби от мумията на Рамзес и втрещява научния свят. Тя е от най-уважаваните токсиколози и съдебни медици в света. Прави поредица от изследвания и всички те потвърждават, че не само лентите, с които е бинтована мумията на Рамзес, а и в тялото на самия фараон има следи от канабис, тютюн и кока. Нещо повече – анализите сочат, че Рамзес наистина е употребявал тези наркотици приживе. Най-вероятно като обезболяващо. Той умира на 90-годишна възраст и в продължение на по-голямата част от живота си е страдал от доста болести, причинавящи му големи болки. Методите на д-р Балабанова изключват замърсяванията на пробите по невнимание. След това нейните резултати са потвърдени от три различни престижни лаборатории по света. И навсякъде се намерени следи от трите наркотика. Д-р Балабанова прави още едно интригуващо откритие - марихуаната, коката и тютюнът се намират в клетките на фараона под формата на пръстени на дърво. Това говори, че те са взимани в продължение на много години. Въпреки безупречната репутация на д-р Блабанова в научните среди и потвърждението на резултатите й от другите три лаборатории, египтолозите тогава не приемат откритието за важно. Повечето от тях заявяват, че ако не намерят надпис с древноегипетски йероглифи в Южна Америка или поне перуански грънци в още неотворена египетска гробница, то няма да повярват, че между Стария и Новия свят е имало вземане-даване преди Колумб.

Всичко изглежда забравено, когато през 1992 г. в Мюнхен е направено ново сензационно откритие. Музият в Кайро изпраща няколко мумии за изследване, към тях се прибавя и една от Европа. Те са датирани около 1000 пр.Хр. Сред изследваните мумии е и на Хенут Тауи - жрица и танцьорка в храма на Амон Ра в Тива, чиято мумия навремето е била собственост на краля на Бавария Лудвиг I. Отново д-р Балабанова води изследванията на седемте мумии и открива подобни резултати, както и при мумията на Рамзес. И жрицата, и фараона са със следи от кокаин, тютюн и канабис, разположени като пръстени на дърво. Като най-силно е наличието на тютюн.Другите 6 от тези 7 мумии също имат следи от кока и никотин. Трябва да се отбележи, че д-р Балабанова е изследвала и десетки други мумии, в които не е намирала нито един от двата американски наркотика.

Храмът на Рамзес II в Абу Симбел.

 Храмът на Рамзес II в Абу Симбел.
PEXELS

Според все по-налагащата се теория, в древния свят е имало връзки, за които не знаем. Независимо дали са дело на високоразвита цивилизация, като Атлантида, на извънземни или просто на познатите ни култури, като египтяни и инки, то явно е имало някакви връзки между древните. И те са били още преди викингите да стигнат до Северна Америка в IX век. Що се отнася до никотина, намерен в мумиите, то трябва да се каже, че има и други растения в Стария свят, в които е наличен. Поне две от тях са били познати и на древните египтяни – т.н. индийски женшен ашваганда (Withania somnifera) и добро известната ни целина (Apium graveolens). Но пък тук са нужни огромни количества, за да се получи резултатът, открит в древните мумии.

Фараон Рамзес II е бил левичар, имал е вълниста рижа коса. В древния Египет червенокосите са божествени пришълци, свързани с бог Сет, покровителстващ хаоса, войната, гръмотевиците, виното, чужденците, пустинята, той е убиецът на Озирис, а името на фараон Сети, бащата на Рамзес, се превежда като последовател на Сет. Човекът от мумията е бил висок над 180 см, а някои дори твърдят 210 см и определено е бил с поне една глава над останалите египтяни. Страдал е от ревматизъм, откриват се множество наранявания, най-вероятно от оръжия, както и счупвания, някои от тях са десетилетия преди смъртта. Имал е абцес на един от зъбите, довел до инфекция на кръвта. Използвал е обезболяващи.