0

По инициатива на кардиолога доц. Красимира Христова д.м. от 8 до 10 април в столицата ще се проведат Софийските дни на ехокардиографията. Събитието се организира за седма поредна година от Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и от Българската асоциация по сърдечносъдова диагностика, на които доц. Христова е председател и президент. Самата доц. Христова е кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечносъдовите заболявания с над 25-годишна практика. В края на следващата седмица в София ще пристигнат водещи специалисти в областта на ехокардиографията от Германия, Англия, Италия, Франция и САЩ. Те ще споделят новостите и последните тенденциите в развитието на неинвазивната образна диагностика.

С ехокардиография може да се диагностицират различни проблеми на сърцето. Те могат да се видят при бебета още в утробата на майката, както и в съвсем ранна детска възраст в случай на вродени заболявания. Това обясни кардиологът доц. Красимира Христова.

В рамките на Софийските дни на ехокардиографията ще се представи специална лекция, посветена на вътреутробните сърдечни проблеми. Пренаталната ехокардиография все още е приоритет на малка част от педиатрите и акушер-гинеколозите. Ранното разпознаване на такъв проблем обаче дава възможност да се роди здраво дете. „Мисията на предстоящите Дни на ехокардиографията е да обучава кардиолози, които да могат рано да диагностицират проблемите, да търсят най-подходящото лечение и да проследяват пациентите. Прието е неинвазивната оценка на пациента да предхожда инвазивната оценка на състоянието на сърдечносъдовата система, което се прави тогава, когато вече е наложително инвазивното лечение“, казва доц. Христова.

Роля

С ехокардиография могат да бъдат открити придобити пороци на сърцето, да се проследяват бременни с риск за усложнения каквато е перипарталната кардиомиопатия (левокамерна систолна дисфункция в края на бременността и първите пет месеца след раждането), да се наблюдава състоянието на пациенти с хронична исхемична болест на сърцето, с ремоделирана камера вследствие на миокарден инфаркт и нейното обратно развитие при лечение. С помощта на ехокардиографията могат да се наблюдават също пациенти след COVID, които имат голям риск от развитие на миокардити. Ехокардиографията има и основна роля в оценката на сърдечносъдовия риск при това за ранно откриване на тези състояния. При пациент с артериална хипертония и с дислипидемия могат да се открият ранните нарушения в диастолната функция.

Спешно

Стрес-ехокардиографията намира приложение при исхемична болест на сърцето. Така пациентът може да бъде насочен за ранна интервенция преди още да се е развил остър миокарден инфаркт или остър коронарен синдром. При редовно ехокардиографско проследяване сърдечните пороци се насочват в правилния момент за оперативно лечение. Освен това ехокардиографията намира приложение при спешните състояния – остър белодробен тромбемболизъм, животозастрашаваща аортна дисекация. Може също да се определи хемодинамичното състояние на пациент в Шокова зала. В диагностицирането на спешните състояния намира място и белодробният ултразвук, което за съжаление не се практикува от повечето кардиолози. А това е изследване, при което само за 1-2 минути може да се проследи състоянието след COVID-19 и да се проведе лечение не само на усложненията на сърцето, но и на уврежданията на белия дроб.

Посетете кардиолог след раждането

Причините за сърдечносъдовите заболявания при жените са различни. Например жени, които са имали усложнения по време на бременност, като развитие на артериална хипертония и гестационен диабет, задължително трябва да бъдат проследявани от кардиолог в следващите 2 до 5 години. Ако те не редуцират теглото си, ако не овладеят артериалната хипертония, ако останат с диабет и след раждане, особено когато са на възраст между 40 и 45 години, подлежат на ежегодни профилактични прегледи. Има голям бум на инвитро процедурите, на които основно се подлагат жени между 40 и 45-годишна възраст. А това допълнително увеличава сърдечносъдовия риск, появяват се артериална хипертония, гестационен диабет, метаболитен синдром и предиспозиция към прееклампсия. На тези жени трябва да се обърне особено внимание след раждане, те трябва да бъдат проследявани стриктно от личен лекар и кардиолог.