0

И ма хранителни продукти, които разполагат с естествени антибактериални свойства. Към тях в студените месеци се насочват почти всички, които биха искали да избегнат приема на антибиотици. Има едно изследване, според което 1 на всеки 10 души получава странични ефекти при прием на антибиотици, а 1 на 15 души – прави тежки алергични реакции. Обикновено на тази група лекарства реагира най-често храносмилателната система. Ето защо специалистите съветват заедно с тях да се приемат и пробиотици, които съхраняват полезните чревни бактерии. Предвид проблемите, които антибиотиците създават, учените решили да открият кои храни имат подобни на тяхното действие, но без да вредят на стомаха или на друг орган в тялото. Факт е, че хората са използвали някои от тях хилядолетия наред, но досега никой не ги е проучвал. Днес обаче има обещаващи резултати от десетки медицински изследвания и продължават да се трупат нови. С непрекъснатото увеличаване на резистентните към антибиотиците учените още по-упорито ще търсят изход в природата. Затова човек не бива да се изненадва, че в голяма част от медикаментите на пазара вече има изцяло естествени вещества. Но за онези, които биха си спестили дори т.нар. хранителни добавки, специалистите са изготвили списък със седем продукта, които ще ги спасят от различни възпаления.

Превантивната и лечебна сила на чесъна е добре позната от хилядолетия. Днес обаче редица проучвания установиха, че този твърде лют и миризлив зеленчук може да бъде ефективен срещу много форми на вируси и бактерии, включително салмонела и ешерихия коли. В момента учените проверяват дали той може да се използва при лечението на туберкулоза, тъй като заболяването е устойчиво на много лекарства. Чесънът е идеално средство за пресичане на грипа, но за целта трябва да се изяде една скилидка още при първите симптоми на заболяването.

Този продукт се е използвал като мехлем, който помага на раните да заздравеят, още от времето на Аристотел. Древните елини и римляни са извличали с негова помощ инфекциите от тъканите. Едва днес обаче учените са установили, че пчелният мед е полезен при лечението на хронични рани, изгаряния, язви, спазми и кожни проблеми и дори грип. Резултатите от някои проучвания показват, че т.нар. медени превръзки могат да помогнат за по-бързото излекуване на някои рани. Антибактериалните ефекти на този натурален продукт се дължат на водородния прекис, който се съдържа в него. Известно е също така, че най-популярният мед – мановият, отстранява бактериите от раната, въпреки че има по-ниско съдържание на водороден прекис. Той е способен да се справи с приблизително 60 вида вируси и бактерии.

Странният на пръв поглед корен е доста лют и не е по вкуса на много хора. Преди десетина година обаче научната общност откри, че джинджифилът е невероятен естествен антибиотик. Няколко проучвания, включително последното, което е от 2017 г., показват способността на лютия и безформен корен да елиминира голям брой бактерии. Ето защо специалистите го препоръчват през зимата, когато върху вирусната инфекция често се наслагва и бактериална. Но това не е единственото му предназначение. В момента учените се опитват да докажат, че джинджифилът е идеално средство за борба с т.нар. морска болест (проявяваща се най-често с гадене) и за понижаване на кръвната захар при диабетиците.

Има сведения, че индианците в Америка, както и други древни лечители, са използвали ехинацеята в продължение на стотици години за лечение на белодробни инфекции и кожни рани. Затова изследователите решили да проверят доколко това растение може да е ефективно в борбата с болестите. Техните проучвания показаха, че екстракт от Echinacea purpurea може да убие много различни видове вируси и бактерии, включително стафилококите и стрептококите. Те са отговорни за възпаленията в гърлото, синдрома на токсичния шок и некротизиращия фасциит.

Подправката е пълна с антиоксиданти и затова е част от кухнята на много народи в Азия и Северна Европа. Карамфилът традиционно се използва при различни стоматологични процедури, защото успокоява болката в зъбите и венците. Последните изследвания обаче са установили, че екстрактът от тази подправка може да бъде ефективен срещу много различни видове вируси и бактерии, включително ешерихия коли.

Златни частици борят инфекциите

Те са сравнително екстравагантен начин за борба с инфекциите в организма, но напоследък доста често се използват златни частици в шампанското, кафето или чая. Колкото и странно да прозвучи на мнозина, тези благородни прашинки са в състояние да се справят с всяко респираторно заболяване и храносмилателен проблем. Борят се също така със стомашното разстройство и инфекции на пикочните пътища. В допълнение трябва да се каже, че според едно неотдавнашно проучване употребата на хранителни продукти с вложени в тях златни частици подпомага лечението и на кожни инфекции. В лаборатория са използвали фини златни превръзки за предотвратяването на инфекциите в тъканите при тежко изгаряне на кожата. Лекарите обаче предупреждават всички, които искат да добавят тези частици от благороден метал в питието си, първо да се консултират със специалисти. Причината е, че те влизат в контакт с някои лекарства и това може да навреди на лечението им. Златните прашинки може да са опасни и за кърмачетата, бременните жени и кърмачките.

Важно е да знаете!

Само защото нещо е означено като естествено и натурално, то не е задължително безопасно. Количествата и концентрациите на активните съставки варират в различните хранителни добавки, затова човек трябва да прочете внимателно етикета на закупения от него продукт.Похапването на чесън е нещо безопасно, но когато този зеленчук се приема под формата на добавки с висока концентрация, това може да увеличи риска от нежелано кървене. Това може да бъде опасно за хора, които подлежат на някаква хирургическа намеса например. Концентрациите на чесъна също така могат да намалят полезността на лекарствата за лечение на ХИВ.