0

Л екари от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха шеста чернодробна трансплантация от началото на годината и дадоха шанс за живот на тежкоболен пациент.
Това стана възможно след успешното реализиране на 13-та поредна донорска ситуация у нас. Става въпрос за 56-годишна пациентка, приета в УМБАЛ „Унихоспитъл” в Панагюрище. Лекарите там установили, че жената е с мозъчна смърт. Въпреки тежкия момент, близките се съгласяват да дарят органите ѝ. Така шанс за живот получава 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. След шестчасова операция, извършена във вторник следобед, пациентът е екстубиран, контактен и адекватен. Това съобщи проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип във ВМА. Междувременно бъбреците на донора са били изпратени в Румъния, с която страната ни има подписан договор за сътрудничество и обмен на органи в случай на липса на подходящи реципиенти в съответната държава. У нас на опашка за органи чакат над 1000 души, като най-много са нуждаещите се от бъбрек – 900.

ТЕЛЕГРАФ

Недоносените бебета с по-малко антитела

Недоносените бебета не получават пълния набор от антителата на майката, които преминават през плацентата.


Това обясни по време на онлайн пресконференция, ръководителят на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев” доц. д-р Ралица Георгиева. По думите ѝ преносът на антитела от майката към бебето е най-интензивен през последните три месеца на бременността. Така родените по-рано деца не получават пълна защита от майките си. Това пък създава сериозна опасност от по-тежко протичане на т.нар. респираторно-синцитиалният вирус (РСВ), който е вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата и малките деца след грипа. „Преждевременно родените кърмачета, преболедували от инфекция с РСВ, имат по-висок риск от развитие на състояния с бронхиален спазъм и „свиркане” през първите 5 години от живота им”, казва доц. Георгиева. Тя обясни още, че характерна за РСВ е сезонността. У нас този вирус се разпространява най-активно в месеците от октомври до април. Най-честите симптоми са висока температура, хрема, кашлица или кихане, но при по-уязвимите бебета и малки деца с придружаващи заболявания, може да доведе до белодробна инфекция като бронхиолит и пневмония, придружена с тежка кашлица, хрипове, учестено или затруднено дишане.

ТЕЛЕГРАФ

Социалните мрежи отключват депресия

Изследване върху връзката между социалните мрежи и депресията показва, че те вървят ръка за ръка.
„Отношението на социалните мрежи към психичното здраве е обект на доста дебати”, каза ръководителят на изследването д-р Рой Перлис пред ЮПИ, цитирани от БТА. Той е директор на Центъра за експериментални лекарства и диагностика в Общата болница на Масачузетс в Бостън. От една страна, социалните медии са начин хората да останат свързани с по-широка общност и да получават информация по теми, които ги интересуват, отбелязва Перлис.
Но, от друга страна, дори и преди да се установи масово разпространение на дезинформация в тези платформи, имаше съмнение, че те влияят отрицателно върху младите хора. Авторите на изследването са проследили използването на социални мрежи и проява на депресии сред близо 5400 души. Нито един от тях не е съобщил дори за лека форма на депресия в началото на проучването. То обаче установява чрез множество анкети в 12-месечния период, че психичното състояние при някои от участниците се влошава. Рискът от развитие на депресия се увеличава с използването на три много популярни платформи - Снапчат, Фейсбук и ТикТок. При Фейсбук рискът от депресия се повишава при доброволците под 35 г., но не и сред по-възрастните потребители. За сметка на това ТикТок и Снапчат влияят върху психическото състояние на хората над 35 г., но не и сред по-младите. Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

Смехът подобрява способностите за мислене

Смехът и шегите подобряват обективно човешките способности за мислене, защото съществено активизират кръвообращението в съответните раздели на главния мозък.
Това показват резултатите от изследване на японски учени. Специалисти от медицинския факултет на университета Кинки са изследвали ролята на смеха за мисленето по поръчка на голяма корпорацията. От януари до април те са провеждали експерименти с участието на 25 жени и мъже на възраст между 40 и 65 години, на които са показвали записи на изпълнения на известни японски комици. Тестовете показват, че след смях забележимо се повишава скоростта на реакция, изостря се паметта и концентрацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Участниците в експериментите са правели изчисления на ум много по-бързо и отговаряли по-точно на въпроси в различни области. Медицинските проучвания показват, че след смях кръвообращението в предните дялове на мозъка се увеличава приблизително 2,7 пъти. В активността на един от ензимите има спад, което сочи към наличие на психологически стрес. Благоприятното въздействие на смеха е известно от древни времена, но това е първият път, когато японски учени го доказват в изследване.