0

П ри хората, пластичните операции на нос отдавна да добре познати и често се прибягва до тях не само разкрасително, но и за редица проблеми свързани с дишането. Вече и четириногите ни приятели- кучетата, могат да възстановяват правилната физиологичната дейност с лягане под ножа.

Френски булдог преди операцията

 Френски булдог преди операцията

Пред „Телеграф“ ветеринарните доктори Евгени Евтимов и Йоан Славчев споделят за вече направените успешно паклстични операции при кучета и съветват, ако животното ни има проблем, да не се притесняваме, а да потърсим възможно най- бързо начин да му помогнем с дихателните неволи. „Ще представим случай от нашата практика, свързан с характерния за брахицефалните породи проблем, а именно брахицефалния синдром. Той представлява комбинация от аномалии, които най-често са съпроводени с частична обструкция на горните дихателни пътища: стеснени носни отвори, удължено меко небце, разширение на ларингеалните сакове. Засяга кучета от редица породи, сред които френски булдог, бостън териер, мопс, пекинез и др. „, споеля пред „Телеграф“ д-р Славчев.

След интервенцията

 След интервенцията

Д-р Евтимов пък споделя,че освен кучетата могат да бъдат засегнат и котки. „От представителите на котешкия свят засяга персийска, шотландска клепоуха, британска късокосместа и др. Клиничните признаци се характеризират основно в затруднение с дишането, хъркане, обратно кихане- reverse sneezing, лесна уморяемост, понякога кашлица. При задълбочаване на проблемите може да се стигне до цианотични лигавици и език, което налага спешна медицинска помощ“.

Д-р Йоан Славчев

 Д-р Йоан Славчев

В техните клиники често използват методите на пластичната хирургия за да извършват процедури с цел подобряване на функционалното състояние на засегнатите органи.“За нас е важно да възстановим правилната физиологичната дейност, но и да запазим естетичната визия на животното. Съвсем наскоро извършихме операция, с цел разширяване на носните отвори на френски булдог, с брахицефален синдром.Касае се за женско куче, с име Байра което следим и е наш пациент от ранна възраст. Още като малко кученце показваше признаци на затруднено дишане. Стопаните бяха запознати с опциите за отстраняване на проблема, след пълното израстване на животното.
С напредване на възрастта проблемът се задълбочи и се стигна до хирургична интервенция, за разширяване на ноздрите. Самата операция представлява пластика на ноздрите, с цел тяхното функционално разширение и подобряване на дишането. Операцията беше извършена от екип: д-р Евгени Евтимов, д-р Йоан Славчев, д-р Никола Певков“, разкриват още ветеринарните експерти.
Крайният резултат е впечатляващ не само функционално, но и естетично. „Стопаните съобщиха, че още на първата седмица са наблюдавали положителни промени в дишането на Байра, в нейното хранене и общо състояние. Стопаните считат, че Байра е подобрила усета си за мирис и от капризно куче по отношение на хранене, сега яде с удоволствие всичко“, казва още д-р Евтимов“ и допълва: „Операцията се практикува отдавна, но напоследък е все по-актуална темата с брахицефалния синдром, и затова решихме да дадем повече гласност по темата“.

Още на първата седмица са наблюдавали положителни промени в дишането

 Още на първата седмица са наблюдавали положителни промени в дишането

Както в хуманната така и във ветеринарната медицина по-големите по мащаб и сложност операции изискват пълна анестезия. В този случай животното е под пълна анестезия. Много от стопаните си задават въпроса какви са рисковете любимото им четириного да не може да се събуди и има ли реална опасност за живота му при подобна интервенция.“Всички рискове за живота са сведени до минимум. Какво подобрява-на първо място дишането, изостря обонянието и подобрява качеството на живот“, категоричен е д-р Славчев и допълва: „Доста активно се занимаваме с пластична, реконструктувна и естестична хирургия- операциите ни са без видими белези и постоперативни дефекти. Оформяме клюн, кожни присадки, възстановяваме анатомичма цялост на увредени тъкани след травми, правим пластика на меко небце и пластика на клепачи при породи предразположени към извръщане или вгъване на клепачите( шар пей, мопс, лабрадор, френски и английски булдог, кане корсо, мастиф, кокер шпаньол)“.