0

Н ямаме предложение за отпадане на функцията на личния лекар, а да бъде надградена. Това заяви пред „Телеграф“ шефът на парламентарната здравна комисия доц. д-р Антон Тонев.

Практиката на джипитата ще бъде разпределена на две части. В едната ще бъде запазена пациентската листа на личния лекар. Тя ще бъде свързана и с извършването на услуги като детска консултация, диспансеризация, профилактични изследвания. „Ще се работи с една електронна листа, в която общопрактикуващият лекар ще трябва да задели от своето време, за да изпълнява ангажименти към тази листа“, обясни доц. Тонев. Останалата част от работния ден на джипитата ще бъде с предварително уговорени часове, които ще се записват през електронен регистър. Тогава съответният общопрактикуващ лекар ще може да поема и пациенти на други лекари.

Идеи

„Влизайки в електронно здравно досие и търсейки услуга от общопрактикуващ лекар, ще ви бъде предлагано кои са с най-ранни часове от вашия регион. Ще може да изберете един от тях в зависимост колко е сериозно вашето положение“, разясни идеята шефът на парламентарната здравна комисия. Ако състоянието на пациентите не може да изчака до следващия ден, може да се посети неотложен кабинет. Тяхната функция няма да бъде променяна. Най-спешните случаи могат да отидат и в спешно отделение или болница. Друга от идеите е да се замени голяма част от капитационната такса и доходите, които се получават от личните лекари и доходи, които са свързани с извършване на прегледите. „Крайната цел не е това да доведе до намаляване на техните доходи, а точно обратното. Там, където има високо натоварване и пълен работен ден, лекарят прави преглед след преглед и има по 30-40 човека на една работна смята, да има сегнификантно увеличение на доходите“, обясни доц. Тонев. Така джипитата, които преглеждат максимално много здравноосигурени лица, ще имат по-високи доходи.

Профилактика

Д-р Тонев сподели още, че със здравното министерство смятат да направят профилактичните изследвания още по-достъпни. Идеята е да бъдем по-здрави, без да се налага да посещаваме личен лекар. „При достигане на определена възраст ще имаме възможност да си запазим изследвания, след като нашият лекар е потвърдил, че сме подходящи в зависимост от електронно известния ни здравен статус и ни е насочил електронно към извършване на профилактично изследване“, обясни доц. Тонев. Той обаче уточни, че всички тези идеи ще бъдат възможни след въвеждане на електронното здравеопазването и е-досието. „Очакваме те да заработят към края на 2022 г. Едва тогава ще бъдат въведени промените“, заяви шефът на здравната комисия. По думите му основните параметри и структура на първична и извънболнична помощ ще останат същите. „Всички промени в сектора, които касаят решения на „Продължаваме промяната“, ще претърпяват дълъг процес на публично обсъждане и събиране на всички гледни точки. Едва тогава ще се пристъпва към законова промяна“, зарече се доц. Тонев.