0

Л егенда разказва, че висш духовен съновник (имам) буквално припаднал от възторг, след като съпругата му поднесла вкусната гозба. Буквалният превод на имамбаялдъ е „припадналият имам“. А Йоли показва, че винаги има с какво да ни зарадва и дава идеи какво да направим с патладжани и без месо. Още на yoli-bg.com.

Пълнени с булгур

Продукти за 4 порции:
2 средни патладжана
40 г масло
2 с.л.зехтин
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 скилидки накълцан чесън
1/2 ч.ч. микс от едро нарязани бадеми и кашу
1/2 ч.ч. стафиди
1/4ч.л. настъргано индийско орехче
1 счукан бахар
1/2 ч.л. куркума
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте с лъжичка. Посолете издълбаната вътрешност и оставете 20 минути, за да се отстрани горчивината. Изплакнете със студена вода и изцедете. Залейте булгура с топла вода и го оставете да набъбне и омекне. След това го измийте и отцедете. Нарежете лука на дребно и го задушете в маслото и зехтина заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните, ядките, стафидите, чесъна, подправките, и ги добавете към лука заедно с булгура. Гответе 2-3 минути и подправете със сол и пипер. Напълнете със сместа патладжаните, сложете ги в тавичка, намазана с масло, сипете малко вода и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. По желание поднесете с доматен сос. Да ви е сладко!

Булгурът става много вкусен, ако се залее с бульон, а не с вода и се остави да набъбне. Той не се нуждае от варене, тъй като е твърда пшеница, която предварително е бланширана, след което е изсушена и натрошена. Все пак, ако някоя рецепта изисква сварен булгур, варете го не-повече от 15 минути.

По грузински

Продукти:
1-2 патладжана
1 разбито яйце
50 мл вода
100 г орехи
1 скилидка чесън
1/2 малка глава лук
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. хмели-сунели
1 ч.л. смлян кориандър
1/2 връзка магданоз
кисело мляко
сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете патладжана на шайби с дебелина около 7-8 мм. Не го белете, кората ще задържи целостта им. Полейте ги с яйцето и размесете с ръце, за да полепне навсякъде. Благодарение на яйцето патладжанът не поема много мазнина по време на пържене. Изпържете кръгчетата в загрято на среден огън олио до зачервяване и омекване. Извадете ги върху кухненста салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина. Посолете.
В блендер сложете водата, орехите, чесъна, лука, магданоза и лимоновия сок. Смелете на паста и подправете с хмели-сунели и кориандър. Разредете пастата с 1-2 с.л. кисело мляко до желана от вас гъстота. Посолете на вкус. Върху всяко кръгче патладжан сложете от ореховата паста и прегънете. Сервирайте предястието студено. Да ви е сладко!

Съвет:

Подправката хмели-сунели (изсушени подправки) я има в някои магазини, но лесно може да си я направите сами. Приготвеното количество съхранявайте на сухо място в буркан. Трябват ви 2 с.л. майорана, 2 с.л. копър, 2 с.л. чубрица, 2 с.л. мента, 2 с.л. магданоз, 2 с.л. кориандър на зърна, 1 с.л. сминдух, 2 с.л. естрагон, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. шафран (може да го замените с куркума), 2 дафинови листа, 1 ч.л. лют пипер. Стрийте в хаванче или смелете в блендер всички съставки и ги смесете.

Имамбаялдъ - припадналият имам

Продукти за 3 порции:
3 малки патладжана
50 мл зехтин
4 глави лук, нарязани на едро
1 кг пресни белени домати или 1 голяма консерва (800г)
1 с.л. доматено пюре
червена люта чушка по желание, нарязана на ситно
1 дафинов лист
2 зърна бахар
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 клончета мащерка
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

Измийте патладжаните и ги намачкайте с точилка. Тук може да прочетете повече за това. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене. На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180 градуса.

Докато патладжаните се пекат, пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновият лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго и действително на тих огън, за да може добре да омекне и стане сладък. Към задушения лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине, добавете магданоза. Напълнете патладжатине с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене. Да ви е сладко!

Галет

Продукти:
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.сух розмарин
около 200-250г брашно
1 малък патладжан
шепа сушени домати
150-200г синьо сирене

Приготвяне:

Разбъркайте маслото на крем, добавете яйцето, солта и розмарина. С бъркалка бързо разбийте всичко на хомогенна смес и постепенно прибавете брашното. Не го сипвайте цялото наведнъж. С пръсти леко и бързо омесете меко тесто. Сами ще усетите колко брашно да прибавите. Не са ви нужни точни мерки. Тестото трябва да е меко и да не лепне. Колкото по-малко го месите, толкова по-ронливо и нежно ще стане след изпичане. Класическото маслено тесто се приготвя с ледено студено масло, което се претрива с брашното на трохи. След това се добавя яйцето и ако е нужно - малко студена вода.

Приберете готовото тесто в хладилника, покрито с найлоново фолио, докато приготвите останалите продукти за пълнежа.

Накиснете доматите в гореща вода за около 20-30 минути да омекнат. Изцедете ги добре от водата, като ги изстискате с ръце. Ако предпочитате, може първо да ги мариновате в зехтин, чесън на скилидки и средиземноморски подправки по ваш вкус. Може да ползвате и готови мариновани домати от магазина. Нарежете патладжана на филийки без да го белите. (Сортовете, които се продават в момента, не горчат и нямат нужда от предварително посоляване на зеленчука, с цел да се отстрани максимално горчивината.

Поне аз не го правя, но вие постъпете както сте свикнали.) Гриловайте резенчетата на тиган грил или скара, докато леко омекнат. Не е нужна мазнина. Сиренето нарежете на едри парчета.

Разточете масленото тесто на кръгла тънка кора върху хартия за печене. В средата подредете патладжанените кръгчета, като ги застъпвате леко и оставите в края свободно тесто около 3-4 см. Между тях сложете резени сирене и сушени домати. Леко залейте всичко със зехтин. С помощта на хартията загънете свободния край на тестото, като го прищипвате леко. За по-добър външен вид намажете получения борд с малко разбито яйце. Ако искате по-хрупкава коричка го намажете само с белтък. Изпечете галета в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Да ви е сладко!