1

Д иректор е длъжност, кардиохирург е професия, лекар е призвание. Много преди изобщо да се заговори за неговата смяна, проф. Генчо Начев знаеше, че няма завинаги да е начело на „Св. Екатерина“. И през 16-те години, в които я ръководеше, той не веднъж е споменавал това. Ето защо смяната му едва ли ще се отрази емоционално на професорът.

Той е известен със своята прямост и непоклатимост, които лесно могат да бъдат объркани с цинизъм и надменност. Когато ви погледне със сериозното си изражение, може да усетите как сините му очи ви вледеняват. А ако това е вследствие на глупав въпрос, възможността се увеличава.

Години

Проф. Начев е роден на 9 ноември 1951 г. в Казанлък. Баща му д-р Кръстю Начев бил хирург в местната болница и затова още първите години в училище получава по наследство прякора „Доктора“ и това определя цялото му бъдеще. След като завършва гимназия, се записва в Медицинската академия в София. Дипломира се през 1975 г. Първоначално се насочва към физиологията, но тя му се вижда скучна и затова се прехвърля хирургия, като придобива специалност през 1981 г. Десет години по-късно вече е доцент, а през 97-ма получава свидетелство за научна степен Доктор на медицинските науки. На следващата година става професор, а през 1999 г. придобива специалност по кардиохирургия и сърдечно съдова-хирургия. За кардиохирургията обаче го насочва съдбата, защото изпитвал колебание какво да избере и дали да не се насочи към ортопедията и травматологията. Специализира в престижни колежи и институти в Англия, САЩ и Германия. Владее три чужди езика – английски, немски и руски.

Скалпел

През 2006 г. оглавява болница „Св. Екатерина“, създадена от неговия учител проф. Александър Чирков. Като директор проф. Начев никога не захвърля скалпела и бялата престилка. Извършил е над 20 хиляди операции. Случвало му се е да влиза в зала на рождения му ден и навръх Нова година. Сърдечните трансплантации, които е извършвал продължават с часове, по 10-12, а нерядко и повече. Според доктора по наследство обаче издържливостта е въпрос на тренинг и концентрация. В залата обича да слуша оперна музика, а в свободното време да разпуска с тенис и конна езда. В общественото пространство е известен не само като директор, кардиохирург и „чешит“, но и като най-богатият сред болничните шефове. Проф. Начев обаче никога не е криел парите си. Чинно декларира, както16-те си имота, така и натрупаните милиони.

Състояние

Докторът от Казанлък и съпругата му Даринка имат влогове за над 5,5 млн. лв., но отделно от това 1,7 млн. в пенсионни и инвестиционни фондове, както и държавни ценни книжа за 300 000 лева, издадени от Унгария, Полша и Хърватска. Проф. Начев има дялово участие в 6 дружества, апартаменти и къщи в страната и чужбина, включително в Гърция и Италия. Собственик е и над 500 декара гори. Кардиохирургът кара „Порше“, но в личния му автопарк има още „Рейндж Роувър“ и „Мерцедес“. Всичко това е описано в декларациите, които подава пред КПКОНПИ. „Да, ние, кардиохирурзите, вземаме добри пари, но те са “кървави”, защото работим по 12-14 часа непрекъснато; после, на стари години, ще трябва да ги харчим за собственото си здраве…“, споделя пред д-р Тотко Найденов, соченият за най-богат сред лекарите.

Носител на ордени и награди

Проф. Начев завършва гимназия с медал и това поставя началото от поредица награди, които ще получава през годините. Носител е на орден „Стара Планина“ – Първа степен и на най-високото отличие на Медицинския Университет – Почетен знак за големи заслуги в развитието на българското медицинско образование. През 1998 г. става „Медик на годината“, през 2006 г. получава званието „Лекар на годината“ от БЛС, а три години по-късно здравното министерство му връчва най-високото професионално звание „Лекар на България“. През 2011 г. взима наградата „Лекар на Югоизточна Европа“ от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум. Почетен гражданин е на Казанлък и София.

Бори се за изкуствените сърца

Една от личните каузи на проф. Генчо Начев е здравната каса да покрива изкуствените сърца, които спасяват живота на пациенти, чакащи трансплантация. През годините кардиохирургът е извършил и редица уникални за страната ни процедури. Само за последните две години са известни две такива. При първата проф. Начев и екипът му спасяват 44-годишна жена с рядка диагноза – голяма аневризма (разширение) на ствола на лявата коронарна артерия, създаваща риск от формиране на съсиреци и задръстване на клоновете на коронарната артерия при мигрирането им (емболизация). По време на интервенцията пациентката е сложена за към половин час в условия на изкуствено кръвообращение и прекъсване на сърцето. Втората уникална за България процедура е безшевна аортна клапна протеза. Проф. Начев поставя такава на двама високорискови пациенти на 75 г. и 80 г.