0

П рез месец ноември преминават най-критичните етапи от развитието на оранжерийните растения.

През месец ноември преминават най-критичните етапи от развитието на оранжерийните растения.


Оранжерийните площи, покрити със стъклени плоскости, да бъдат допълнително външно защитени с полимерно покритие. Целта е да се осигури защита от неблагоприятни климатични условия през този сезон, от една страна и да се икономисват енергийни разходи поне с един тон гориво на декар покрита площ. Извършването на агрохимични анализи на почвените площи осигурява оптимални условия за развитие на зеленчуковите растения, водещи до ограничаване опасността от тяхното заболяване.
Унищожаване на всички плевелни растителности около оранжерийните площи ще намали летежа на насекомите вектори на много от икономическите важни болести.


Разсад
В разсадното отделение трябва да бъдат спазени на високо ниво фитосанитарните изисквания – това е гарантиращо условие за здрав разсад. Още там се проверят растенията и се третират със системни препарати като предпазна мярка срещу белокрилката и други неприятели. Срещу оранжерийната белокрилка се препоръчват следните препрати: Ноюс-0,15%р Маршал-0,1%, Таластар - 0,02%, Каскайд - 0,2%, Лиросект - 0,125%, Брейв - 0,1%, Моспилан - 0,02%, Ланат – 0,05%+Децис- 0,05%. В случай, че се наблюдава нападение от минираща муха, разсадните растения да се третират с Тригард - 0,02%, Лиросект - 0,125%, Брейв - 0,1% или с Каскайд 5 ЕК-0,2%.
Вредители
През месец ноември повишената влажност оказва влияние на режима на отглеждане на растенията в оранжериите. Ако в такива дни нощните температури спаднат до 11-12 градуса, по младите растения се образува силна роса. При такива условия може да се очаква появата на картофена мана по доматите, мана по краставичните и други тиквови растения.
Навреме
През вегетацията разсадните растения се следят и преглеждат за появата на болести и неприятели. Това дава възможност за тяхното своевременно откриване и предпазване на оранжерийните площи. При откриване на първите заразени от картофена мана растения или мана по краставици, заразените листа се откъсват и изгарят. Ако болестта е само в едно гнездо, в оранжерията се пръскат растенията в петното и около него в по-голям радиус. При поява на единично болни растения на различни места в оранжерията  се третират всички разсади от домати и краставици.

Редовно поливане срещу лъжливо сечене

Повредите, причинени от неблагоприятни условия при отглеждането на разсада, могат да бъдат различни. Най-често се срещат т.нар. лъжливо сечене, което се причинява от високи температури и прегряване на повърхностния слой. В резултат на това прегарят тъканите на кората на младите растения на границата с повърхността на почвата. Нежното стъбълце изтънява като конец и повреденото растение поляга, както при истинско сечене. При изскубването му обаче се вижда, че под прегорялата част стъбълцето е здраво и свежо, докато при истинското сечене то е поразено и по-долу. Лъжливото сечене се наблюдава и по по-възрастните разсадови растения, особено когато растежът им се задържа чрез силно засушаване на почвата. В основата на стъблото кората е повредена, наблюдават се петна, които частично или изцяло са обхванали стъблото и в дървесинната му част е оголена. При някои култури сърцевината на пострадалите от лъжливо сечене растения е разрушена, а в основата на стъблото се образуват въздушни корени. За да се предотврати лъжливото сечене, разсадът трябва да се полива редовно, а култивационните съоръжения да се проветряват.

Растенията може да загинат от студ

Когато времето се застуди, в неотопляемите оранжерии за производство на разсад може да се случи няколко последователни дни с температура на въздуха да е близо до 0◦C, но не и под нея, а на почвата - 5 до 7°C. Тогава може да се наблюдават особени повреди от студ. Растежът на разсадовите растения спира. При корените се явяват кафяви петна от загинала тъкан, а връхните листа изменят окраската си - при доматите те са антоцианово оцветени. Ако температурните условия не се подобрят, може да загинат цели растения. Пострадалите растения образуват въздушни корени от стъблото. След подобряването на температурните условия разсадовите растения бързо се възстановяват. Когато се установяват такива повреди по по-възрастните растения, необходимо е да се направи подсипване в основата на стъблото им веднага след поливка. По този начин се създават условия за образуване на нови адвентивни корени. При следващите поливки се внимава да не се мокрят директно купичките торо-почвената смес около стъблото.
Разсадовите растения се третират с подходящи фунгициди, такива са Ронилан - 0,1%, Раврол - 0,1%, Сумилекс - 0,12% и Роми 25 СК - 0,2%.

Препарати срещу картофена мана

За картофената мана по доматите в списъка на разрешените за употреба препарати са включени голям брой такива. За тази болест нови препарати са: Валбон – 180-200 г/дка с работен разтвор 25-100 л/дка за полско и оранжерийно прозводство. При поява на първи симптоми максимален брой пръскания през вегетационни период 1+6 с интервал 8-10 дни. Карантинен срок 7 дни на открито и 3 дни в оранжерии. Витене трипло Р – 400-450 г/дка с работен разтвор 60-80 л/дка за полско производство. Максимален брой пръскания 4 - през 10 дни (карантинен срок 20 дни).