0

П ролетният детокс е като възкръсване за организма ни. Това е начинът да рестартираме метаболизма и да пречистим тялото си от тежката храна през зимните месеци и липсата на движение.

Още повече, че периодът сега съвпада и с Великия пост, по време на който също се въздържаме от животински продукти в менюто си. Затова нека не се колебаем, време е да заложим на здравословното хранене. Още повече, че с едноседмична детокс програма можем да свалим излишните 3-4 килограма.

„По този начин ще изхвърлим от тялото си разградните продукти след сериозни натоварвания, какъвто е периодът след зимните месеци. Знаете, че нашият сезонен модел на хранене тогава е натоварен предимно с ястия от свинско месо. В менюто ни през зимата преобладават наденички, капама, свинско с кисело зеле, баници, тутманици, които много обичаме. Когато времето се затопли обаче, се обръщаме към природата с идеята да се хванем за зелено“, коментира пред „Телеграф“ експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Затова е добре да осигурим в менюто си повече лапат, коприва, спанак, пресен лук и чесън. Те имат по-високо водно съдържание и предизвикват диуретичен ефект, който пък е нужен за пречистване на организма ни.

„Детоксът означава и да излъчим от тялото чрез органите на отделителната система разградни продукти на обмяната. Това става с повече течности, с алкализиране на вътрешната среда на организма. Така ще изведем от организма токсични, вирусни и бактериални агенти“, обясни експертът.

Алкализирането пък се осъществява, като наситим вътрешната среда на организма с минерални вещества с положителна валенция-т.нар. катиони. Те се намират предимно в плодовете и зеленчуците. Това са храните, богати на калий, който пък води точно до диуретичен ефект. „Храните, съдържащи минерали и повече вода, са нискокалорийни, засищат ни.

Тук не говорим за подкиселяващи животински храни. Тук ограничаваме приема на месото и яйцата“, каза още проф. Байкова. Тя изтъкна обаче, че не бива да имаме повече от три дни, в които консумираме единствено плодове и зеленчуци. След това продължаваме с детокс програмата, но поетапно включваме в менюто и други продукти.

През първия ден от детокса трябва да се храним с плодове и зеленчуци под всякаква форма. Това може да са зеленчукови крем супи, смутита, но с минимално количество концентрирани въглихедратни субстанции. Трябва да изключим ориза, фидето и картофите. Правилото е да се храним петкратно - в 8,10,12,15 и 19 часа. 

През втория ден менюто ни трябва да се състои от зеленчуци, но без глюкоза и фруктоза, които приемаме от плодовете.

„На обяд и вечеря може да приемате топли зеленчукови супи, ястия от зеленчуци - карфиоли, броколи, домати, чушки, борш супа“, посъветва проф. Байкова. 

Трети ден от детокса -  плодове на закуска и зеленчуци на обяд и вечеря. И за да не останем гладни, можем да увеличим количеството зеленчукови супи и смутита.

 Четвърти ден захранваме с въглехидрати. Така сутринта можем да заложим на зърнена закуска, овесени ядки, ленено или сусамово семе с кисело мляко. Добър вариант е и филийка черен хляб с лютеница. „Зеленчуковите и плодови компоненти остават, но включваме и млечен продукт- например извара с добавка печени чушки, лапат, коприва, лук, малко зехтин.

Това е най-силният детоксикиращ пастет, защото киселото мляко съдържа пробиотици. Има здравословен ефект на ниво храносмилателен тракт и потиска производството на холестерол. „Подсилват имунната защита на лигавицата на червата, като създават колонии от полезни бактерии“, каза още експертът.

През петия и шестия ден захранваме допълнително, като продължаваме с приема на плодовете и зеленчуците под формата на смутита, супи, задушени зеленчуци. Според проф. Байкова те се понасят по-леко в сравнение със суровите зеленчуци, които възприемаме като  гарнитура, а не като ястие. Трябва да добавим и лесно смилаем протеин - яйца, риба, бяло месо.

На седмия ден пък можем да включим и бобова храна, на фона на плодове и зеленчуци. Така за обяд можем да хапнем типичната за нас боб чорба или пък леща, зелен фасул, грах.