0

Н а света сме дали понятието за баница, която се смята за традиционен български специалитет. Доказва го и класирането в TasteAtlas, обявило БГ баницата за най-добрия специалитет с тесто и плънка в света. Предполага се, че самото име произлиза от прабългарската дума „банак“ - „равнина“, „тава“. Поне така смятат умните глави. Спори се колко древно е ястието, повечето казват, че идва още от предисторическата епоха или времената на митове и легенди – но със сигурност от времето, когато хората започват да отглеждат пшеница, да я мелят и от нея да правят тесто, което отделя глутен.

У нас за баница се пише и се дават рецепти още от началото на Първото българско царство - от X век. Първите рецепти и примери са дадени от визайнтийския архиепископ Теофилакт Охридски, живял през X век и бил дълго време по нашите земи. Той описва баницата като традиционно ядене в Пиринския край и дава примери за различни видове от там – с пълнеж от зеленища и дори с риба. По-късно в богомилски текстове се описва, че Господ създал света като баница. Първо направил пита, но като опитал да я захлупи с небето, тя са нагърчила и светът станал баница – тоест с планини, равнини, езера и т.н. От тук и едно от названията на баницата – гърченица, което се ползва предимно в Северна България. По-късно различни пътешественици описват и сладки варианти. Така австрийският дипломат Паул Тафернер, минавайки през Тракия и Родопите, пише как му били сервирали баница с плънка от сирене, мед и каймак. Има различни версии, но се предполага, че съвременните варианти на баницата у нас идват от стари рецепти за тестени изделия с кори и различни плънки чак от тракийската, после римската епоха и от следващите ги две български царства. Ето и топ 10 на БГ баниците, като подбираме и не чак толкова разпространени варианти на най-популярните рецепти, видени в receptite.com.

Вита със сирене Продукти: 400 г кори за баница; 50 мл олио за намазване; За плънката: 200 г заквасена сметана; 4 яйца; 2-3 с.л. брашно; сол; 300-400 г сирене; Приготвяне: Продуктите за плънката се смесват в купа, разбъркват добре, като сиренето се прибавя накрая - надробено. Всяка кора се поръсва с приблизително 2 с.л. от сместа, навива се на руло и се подрежда в предварително намазана с олио тава. Навитата баница се намазва с помощта на четка с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса.

Със спанак Продукти: 300 мл хладка вода; 1 с.л. оцет; 1/2 ч.л. захар; 1 ч.л. сол; 50 мл олио; брашно, колкото поеме за меко тесто; За плънката: 1 кг спанак; 2 връзки пресен лук; 1 връзка копър; 2 яйца; 300 г сирене; За намазване: 100 г маргарин; 100 мл олио; Приготвяне: Във водата се прибавят оцетът, захар, сол и олиото. Прибавяме брашно и замесваме, докато се получи средно меко тесто. Разделяме го на 2 топки, едната е по-голяма. Завиваме го с прозрачно фолио и покриваме с кърпа, оставяме да се отпусне за около 20-30 минути. През това време измиваме добре спанака, нарязваме го и слагаме във вряща вода за 3 минути. Изваждаме го от водата, като оставяме да се отцеди. Слагаме го в купа и прибавяме измития и нарязан копър, 2 яйца, натрошеното сирене. В тиган задушаваме с малко олио нарязания лук за 2 минути и него прибавяме към спанака, разбъркваме. Маргаринът и олиото затопляме в съд. Взимаме по голямата топка и разточваме на кръг, ако е необходимо ръсим с брашно намазваме листа със затопленото олио и маргарин. Изрязваме кръг в центъра на листа, а отстрани на кръга режем листа на парчета, всяко парче слагаме в центъра едно върху друго, затваряме кръга и увиваме в прозрачно фолио. Поставяме в хладилника и престоява докато разточим и другата топка по същия начин и нея оставяме в хладилника. Изваждаме първата охладена топка и разточваме на кръг, голям колкото да покрие тавата. Тавата се намазва обилно със затопленото олио с маргарина. С разточения лист покриваме тавата, изсипваме сместа от спанака, разпределяме равномерно. Разточваме и втората кора, покриваме плънката и двата краищата ги засукваме. Нарязваме на квадрати ,поливаме с останалото олио и печем на 200 градуса до зачервяване.

Тиквеник Продукти: 500 г кори за баница; 1,3 кг тиква; масло за намазване; захар - по 1-2 с.л. на руло; канела, ванилия, индийско орехче; орехи; За заливката: 2 яйцa; 1/3 ч.ч. прясно мляко; ванилия, щипка сода за хляб; За глазурата: сок от 1/2 лимон; пудра захар; Приготвяне: Тиквата се настъргва. Взима се една кора, намазва се леко с масло, не се разтопява, направо с пакетчето се рисуват няколко черти върху кората. Отгоре се слага друга кора, поръсена с канела, няколко прашинки индийско орехче, орехи и ванилия. Върху нея се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Поръсва се тиквата с 1-2 с.л. захар. Завиват се двете кори на руло. Повтаря се процедурата с останалите двойки кори. В тава, намазана с олио се постила на дъното една от корите. Върху нея едно до друго се нареждат рулата. Нарязват се напречно. Така се получават квадратчетата. Приготвя се заливката. Заливат се с нея равномерно квадратчетата. Тук-там отгоре се слагат малки парченца масло. Пече се в умерена фурна. След изпичането се напръсква с глазурата. Резултатът прилича на тиквена торта Наполеон.

С готови кори и праз Продукти: фини точени кори за баница; 4 стръка праз лук; 300 г сирене; 3 яйца; 4 с.л. кисело мляко; 1 ч.л. червен пипер; черен пипер; малко разтопено масло; олио за намазване на корите; Приготвяне: Праза нарязах и позапържих за кратко в олио, после му добавих малко водичка и задуших до омекване. Като остана на мазнина, прибавих червения пипер и дръпнах от огъня. Оставих сместа да поизстине. После натроших сиренето и подправих с черния пипер. Всяка кора леко намаслявах с четка със смес от олио и масло, прегъвах края й, разстилах по 2-3 с.л. от сместа и навивах на нестегнати рула, които подреждах на охлювче в намаслена тава. Накрая разбих яйцата и киселото мляко и ги разпределих върху подредените кори. Пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Тавата ми беше 30 см в диаметър и ми отидоха около 10-11 листа от пакета кори, слагах по 3 с.л. плънка. Спокойно би могла обаче да се направи и в по-голяма тава (34 см примерно), като се слагат по 2 с.л. от плънка (даже мисля, че ще стане по добре). Тогава ще са нужни още 1-2 листа от корите.

Наложена с ябълки Подукти: 500 г дебели кори за баница; 2 кг ябълки; 1/2 ч.ч. захар; 2 ч.л. канела; 2 с.л. галета; 4-5 с.л. олио; Приготвяне: Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се смесват със захарта, канелата и галетата. Корите се разделят на две. В намазана с мазнина тавичка се слага едната част от корите, наръсени с олио, разстила се плънката и се покрива с втората част от корите. Баницата се пече до зачервяване. Поръсва се обилно с пудра захар.

Бабин лучник Продукти:500 г брашно; 1/2 с.л. суха мая; 1 яйце; 1 ч.л. сол; 1 с.л. шарена сол; 1/2 с.л. захар; 2 с.л. олио; 2 с.л. кисело мляко; За плънката: 400 г червен лук; 3 с.л. гювеч (консерва чушки с доматен сок); свинско месо - по желание; 100 г сирене; чубрица, магданоз, девисил джоджен, черен пипер, сминдух; 1 яйце за намазване; 2 с.л. олио; Приготвяне: Брашното с маята се пресява три пъти. Прибавят се яйцето, шарената сол, готварската сол, захарта, олиото, киселото мляко и 150 мл хладка вода. Замесва се меко тесто. В подходящ съд се задушава месото (ако изобщо се прави с плънка от месо) до готовност, след което се прибавя лукът (задушен в олио или масло с малко сол). Добавят се чушките с доматения сок и се оставя на котлона за 10 минути. Сваля се от огъня, прибавят се подправките, натрошава се сиренето и се разбърква добре. Тестото се разделя на две части - едната да е малко по-голяма. Разстила се в тавичката, в която ще се пече, като краищата излизат навън. Изсипва се плънката и се захлупва с другата част. Краищата се прищипват внимателно. Отгоре се маже с яйце и се пече около 40 минути. Не е необходимо да втасва. Тестото почива само 15-20 минути, докато се приготвя плънката. След като се опече, се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа, за да омекне.

Родопски клин Продукти: За тестото: 2 и 1/2 ч.ч. (500 г) брашно; сол; За плънката: 1 и 1/2 ч.ч. (300 г) ориз; 1 ч.ч. (200 г) сирене; 3 яйца; 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко; 200 г масло; Начин на приготвяне: Оризът се сварява и към него при разбъркване се прибавят сиренето, яйцата и млякото. От брашното с малко сол и вода се приготвя тесто за баница, от което се разточват 2 кори. Едната кора се слага в добре намазана с масло тава. Върху нея се разстила плънката и се покрива с другата кора. Отгоре се поръсва разтопеното масло. Клинът се пече до зачервяване и от двете страни, като се обръща с помощта на дървена плоскост с дръжка или се прехвърля в друга тава.

Млечна Продукти: 250 г готови кори за баница; 150 г масло; 300 г захар; 1 л прясно мляко; 7 яйца; 2 ванилии; пудра захар; Приготвяне: Разтапя се маслото. В четвъртита намазнена тава се нареждат корите, като всяка се маже с масло (най-удобно е с четка). Нарязват се на дълги ленти, широки по около 2 см. Пекат се на средна температура за 25-30 минути, докато станат златисти. След това изпечените ленти се разместват така, че да се получи разстояние между тях. В по-голяма купа с помощта на миксер се разбъркват яйцата със захарта, след което се добавят млякото и ванилиите. С получената смес се заливат изпечените кори. След като отлежат най-малко 1 час, отново се запичат за около 15-20 минути в умерена фурна. Готовата баница се поръсва с пудра захар или се украсява по избор.

С месо Продукти: 400-500 г бутер тесто (2 листа); 2 яйца; 200 г пилешко месо (сварено и накъсано на малки парченца); 1 стрък зелен лук; 2 моркови; 150 г сирене пармезан или друго твърдо сирене (настъргано); Приготвяне: В намазнена тавичка разстиламе единият лист бутер тесто. Разбиваме яйцата и прибавяме пилешкото месо, ситно нарязаният лук, настърганите моркови и сиренето. Изсипваме сместа и отгоре разстиламе втория лист бутер тесто. Оформяме краищата като бордюр и разрязваме за да се оформят парчета. Печем на 200-220 градуса до готовност.

С локум Продукти: 500 г готови кори; 300 г локум (2 кутии или 2 пръчки); 3. яйца; 3 с.л. захар; 1/3 ч.ч. масло; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 ч.ч. брашно; 1/2 бакпулвер; За сиропа: 2 ч.ч. захар; 3 ч.ч. вода; Приготвяне: Локумът се нарязва на парченца. От яйцата, захарта, млякото, маслото, брашното и бакпулвера се разбърква кексово тесто. Всяка кора се маже с 3-4 лъжици от тестото. В тесния край се нареждат парченца локум. Навива се на руло. Нареждат се рулата успоредно едно до друго в тавата и се пекат в умерена фурна до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, приготвен от захарта и водата. Може да се ароматизира с ванилия и/ли лимонова кора.