0

Е кспертът по приключенски туризъм Мартин Стефанов е сбъднал детската си мечта на милиони земляни. От 7 зими той живее в истинска коледна приказка - посреща и забавлява гостите на Дядо Коледа в Рованиеми. Финландското градче кацнало току на Северния полярен кръг е приемната на белобрадия старец. Там е пощенската му станция и фабриката на джуджетата за подаръци.  „Откакто съществува пощенската станция на Дядо Коледа, до момента в склада на пощата са събрани около 20 млн. писма от 200 държави.

Мартин Стефанов води туристи при Дядо Коледа.

 Мартин Стефанов води туристи при Дядо Коледа.

В периода около Рождество Христово Дядо Коледа получава около 30 000 писма дневно. От самата пощенска станция пък годишно 2 млн. картички отлитат към всички краища на света, изпратени от туристите, които са посетили селцето на Дядо Коледа в Рованиеми. Ако искате да пратите писмо на Дядо Коледа, адресът е следният: Santa Claus' Main Post Office Tähtikuja 1, 96930 Arctic Circle, FINLAND“, споделя пред „Телеграф“ младият мъж.

Минусовите температури правят и такива чудеса

 Минусовите температури правят и такива чудеса

Миналата година заради ковид пандемията е имало нулев сезон в Лапландия, но сега празничният дух е победил. Дори ползването на маски не е задължително. Но пък и не трябва, защото финландците са дисциплинирана нация. Точната длъжност на българина в родната на белобрадия старец е „ловец на северно сияние“. Всеки ден Мартин води керван от моторни шейни с гости от цял свят. Активностите са най-различни - посещават Дядо Коледа, ловят риба по традиционния начин с дупки в леда или отиват някъде дълбоко в гората, където е много тъмно, и започват да чакат северното сияние. „Любимата ми активност е да фотографирам туристите на фона на северното сияние, защото това изглежда ги прави най-щастливи тук. Сюрреалистично е да видиш цялото небе, озарено в красиви зелени форми, а понякога дори наблюдаваме различни цветове, като лилаво, синьо, розово… Сякаш Майката Природа е взела четката и рисува“, описва като поет Стефанов едно от най-красивите явления на нашата планета.

Мартин е спец по моторните шейни, с които води туристи за лов на риба или на Северното сияние.

 Мартин е спец по моторните шейни, с които води туристи за лов на риба или на Северното сияние.

Но и в търсенето на природния феномен, наречен Аурора Бореалис, си има ноу-хау.  Нашенецът обяснява, че за северното сияние човек трябва да е по-скоро късметлия, но има и някои насоки, които трябва да се съобразят и които повишават шанса да го зърнем по най-добрия начин. „Например важно е да напуснете пределите на населеното място, за да избегнете светлинното замърсяване. Също така най-подходящи за преследване на сиянието са месеците септември/октомври, също така февруари/март. Ноември и декември са предимно облачни, а през януари е най-студено“, разказва от личен опит Мартин. Той е изключително енергична и авантюристична натура. Ето защо работата му като гид, колкото и екстремна да изглеждат на редовите туристи, никак не му стига. Стефанов с нетърпения чака да дойдат почивните дни, за да се отдаде на още приключенски забавления.

Българинът е привилегирован да гледа Северното сияние от първия ред.

 Българинът е привилегирован да гледа Северното сияние от първия ред.
Martin Stefanov

 „Най-забавно ми е, когато имам почивен ден и се впусна в някое приключение. Тогава правя неща, които са твърде предизвикателни за туристите - например мога да си построя иглу, където да прекарам нощта. Винаги нося камерата и правя снимки или заснемам филм, който качвам в Ютуб канала ми Martin Stefanov. Това ми носи щастие“, откровен е Мартин. Той попада на север по програмата за образователен обмен „Еразъм“. През 2012-а отива за първи път. Мястото го пленява и така през 2015 г. решава да прави там магистратура в областта на културния туризъм в университета на Лапландия в Рованиеми. „Трябваше да се издържам и кандидатствах на работа като гид заради гъвкавите работни смени, което ми позволяваше да посещавам лекциите в университета. Преди това имах опит като водач на туристи в България, което с двата чужди езика, които владея, ме направи добър кандидат. Освен това трябваше да премина през курс за оказване на медицинска помощ и, разбира се, специализирани инструкции за управление на моторна шейна в арктични условия“, спомня си Мартин. Описва обаче, че висшият пилотаж е в управляването на еленски впрягове, тъй като освен Дядо Коледа тези животни май не слушат никой простосмъртен. Ситуацията на север често се усложнява и от метеорологичните условия, тъй като температурите падат десетки градуси под нулата, напомнящи условията на Марс. Мартин често се забавлява, като прави оригинални филмчета и снимки по арктическо оцеляване със замръзнали храни като левитираща върху спагети вилица.

С група туристи в очакване на сюблимния момент появата на Аурора Бореалис.

 С група туристи в очакване на сюблимния момент  появата на Аурора Бореалис.

И ако Мартин е победил студа с адаптация, закалка и добра екипировка, то липсата на светлина не спира да го мъчи. „През декември се развиделява в 11 ч., което забавя производството на хормона кортизол, който е отговорен за нашето събуждане, и се стъмва в 15 ч., което води до отделяне на хормона мелатонин, от който ни се доспива, и тялото ни си мисли, че е време за сън. Борбата с усещането за нужда от сън е целодневна, което е направило финландците световни първенци по консумация на кафе. Конкретно за мен зимите са тежък период - изпитвам липса на мотивация и липса на енергия“, откровен е младият мъж. В свободното си време той зарежда батериите, като строи иглута в ледената пустош на Лапландия, снима филмчета и ги качва в Мрежата. Не е пресилено да се каже, че именно българинът в момента е един от топекспертите в световен план по традиционното ескимоско строителство.

Приключенецът покори и връх Мон Блан през 2018 г.

 Приключенецът покори и връх Мон Блан през 2018 г.

Тича при минус 30 градуса

Мартин Стефанов е ултрамаратонец. Той има два спечелени сребърни медала от зимното състезание в Рованиеми. „За да съм в добро здраве и добра физическа форма, тичам почти всеки ден, независимо от метеорологичната обстановка. Тичал съм и при минус 30 градуса. При добре подбрани и качествени дрехи и здрав разум не е проблем да се спортува при минусови температури. Важно е да се диша през носа, за да може въздухът да се затопли, преди да достигне до дробовете“, съветва Мартин. През лятото той премина маршрута Ком-Емине, но с ходене. „Моят добър приятел Божидар Антонов го премина, тичайки, и постави национален рекорд за най-бързо преминаване на маршрута за 4 дни, 8 часа и 27 мин. На мен ми отне 22 дни, но пък постигнах мечтата си да заснема филм за това приключение. Правил съм и класическата обиколка на Монблан в Алпите и също така съм се качвал до самия Монблан. Участвал съм и на планински състезания в Алпите. Разликата между Алпите и българските планини е огромна. Затова планинарството в България се нарича планинарство, докато в Алпите се нарича височинен алпинизъм. И двете места са красиви по своему и не мога да ги сравнявам по красота“, откровен е Мартин.

Воденето на елените на Дядо Коледа не е лесна задача.

 Воденето на елените на Дядо Коледа не е лесна задача.

Той е родом от Белоградчик, но е живял там само в първите 1-2 години от живота си. Разяснява, че в момента българският му базов лагер се намира в София. „В София завършвам бакалавърската си степен в областта на туризма. Времето тече бързо и вече съм във възрастова група 30+“, заявява с усмивка младият експерт в туризма. Съжалява, че на този етап не може да се върне в родината си. Мечтае един ден каналът му в Ютуб да се развие дотолкова, че да му позволи лукса да живее в България с достойни доходи. А относно славата на Финландия за Дядо Коледа заявява следното: „Нямаме такава легенда, но имаме история и природа, далеч по-богати и разнообразни от финландските. На север нямат такова богатство, затова трябва да са креативни и си измислят приказки”, категоричен е Мартин.

Мартин Стефанов участва в ултрамаратони по цял свят. В този е успял да пробяга 166 км за 35 часа.

 Мартин Стефанов участва в ултрамаратони по цял свят. В този е успял да пробяга 166 км за 35 часа.

Дава съвети за вегани

Българинът в щаба на Дядо Коледа се храни само с растителни продукти, или т.нар. веган хранене. „Не мога да го нарека нито режим, нито диета. Просто избягвам животински продукти със съвсем малки и редки изключения. Важно е тези, които решат да преминат към веган хранене, първо да се образоват по темата, защото най-честата грешка е хората просто да изключат животинските продукти, без да знаят, че трябва да се стремят към голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, варива и ядки. Колкото по-разнообразно е веган менюто, толкова по-здравословно е. Единствените хранителни добавки, които приемем, са витамин Б12 и вит. Д“, обяснява подробно Мартин, който е експерт и по здравословно хранене.