0

Д ревни или извънземни са направили паралелна река под Амазонка, твърдят изследователи.

Индийският учен Валия Хамза оповестява сензационното си откритие на реката през 2011 г. и хвърля света на науката в смут, като в същото време поражда и множество теории на конспирацията от уфолози. Хамза оглавява международен екип, нает от петролни компании, да направи дълбоки проучвания за нефт по течението на Амазонка, като изричната уговорка с индианските племена е, че намери ли нефт, той няма да се експлоатира. Така откриват, че 4 километра под най-голямата река на планетата тече нейна близначка. Тя също се влива в Атлантическия океан. Изворите й още не са открити. Но са намерени 6000 км, които следват почти дословно извивките и хилядите криволици на Амазонка. Разликата обаче е, че тази река, наречена на откривателя си Хамза, е много солена.

Според уфолозите много древна високоразвита цивилизация е изградила тази подземна река. Но в един момент нещата са се объркали и водата е стигнала до някакви залежи на сол, които я правят по-солена дори от водата на Атлантика.

Амазонка по официални данни се простира на 7180 км. Поне 6000 км от тях са дублирани 4 км под земята от Хамза.

Открили, че подземната река следва дословно извивките на надземната, но 4 км под нея

 Открили, че подземната река следва дословно извивките на надземната, но 4 км под нея
NBC

Течението на подземната вода обаче е много бавно - 1 милиметър в секунда, докато на Амазонка, която също не е от най-бързотечащите реки, е 5 метра в секунда. На практика ледниците на Антарктида се движат по-бързо от Хамза. Подземната река има дебит 3900 кубически метра в секунда, което е около 2% от този на надземната вода. Хамза е по-широка от Амазонка – 400 км, докато на посестримата й е 100 км. Тепърва предстоят проучвания, но местни индиански племена казват, че те ще разгневят духовете пазители на подземния свят.

Според уфолозите напълно е възможно древни извънземни да са изградили както Амазонка, така и Хамза. През последните години американски и бразилски учени откриха, че почвата около реката над земята е създадена изкуствено. В нея има различни съставки - пепел, няколко вида глина, както и пръст, донасяна от стотици и понякога хиляди километри. Резултатът е изключително плодороден слой, който дори хилядолетия по-късно (смята се, че е създадено поне преди 7000 години) продължава да дава отлични реколти всяка година. Амазония е едно от местата с най-много растения на планетата. Изследвания показват обаче, че този изкуствено създаден чернозем не е подходящ за много от съвременните фермерски култури, а е невероятно благодатен за амазонските плодородни дървета. Освен това е открито, че първите засадени неща в тази почва са гъби, които отделят огромни количества влага и регулират климата. На практика древните или извънземните, които са създали тази градина, са създали и един гигантски климатик. Така тази част от Южна Америка, която само преди няколко хилядолетия е била доста засушлива и негостоприемна, се превърнала в гигантска плодородна градина.

В последните десетилетия се открива, че всъщност все по-големи участъци от Амазонка са дело на външна намеса, а не са естествено течение. Древните или извънземните са изградили хиляди завои и ръкави, за да може водата да наводнява максимално големи участъци, твърди NBC.

Доскоро се смяташе, че в Амазонка не са се развили големи древни цивилизации. В последните години обаче се откриват останки от селища, затиснати от съвременната джунгла. Като датировката на някои от тях отива твърде далеч в дълбоката древност – 12 000 години. Това е преди Шумер и е в каменната ера - времето на цивилизацията от Гьобекли тепе.

Буквално преди две години пък бе открито, че целият район на Амазонка и притоците й е изпълнен с геоглифи, подобни на тези, които има на платото Наска.

Мистериозните геоглифи в Амазония тепърва ще бъдат разгадавани

 Мистериозните геоглифи в Амазония тепърва ще бъдат разгадавани
Future CDN

В Андите те обаче се виждат, а тук тепърва трябва да бъдат разкривани подробно. Така че вярващите в извънземни пришълци в дълбокото минало имат още един аргумент.