0

Д а изхвърлите хартията от живота си не е трудно, ако имате правилните инструменти за това.

Мобилните приложения са ключ към отказа от използване на хартия, който може да е цел както по екологични, така и по чисто практични причини. Има пет вида приложения, които са задължителна част от това да оставите листите, тетрадките и лепящите се бележки в миналото, и то завинаги. Ключовите приложения за „безхартиения“ преход са: приложение за списък със задачи (органайзер), приложение за сканиране, приложение за дигитално подписване, приложение за облачно съхранение на данни и споделяне на файлове, както и приложение за водене на бележки.

Задачи

Ако се опитвате да работите без хартия, трябва да намерите приложение за списък със задачи. Най-добрите от тях са много по-ефективни от хартиените списъци. С приложението никога нямате проблем с разчитането на почерка си, задраскване или изгубване на страницата. Можете лесно да редактирате и пренареждате задачи, когато приоритетите ви или крайните срокове се променят без драскане, преписване и т.н. Можете да възлагате задачи на други хора, да получавате напомняния за предстоящи дати, да добавяте връзки и телефонни номера с едно докосване към задачите си. На пазара има безброй много приложения за списъци със задачи, като сред най-добрите са Todoist Premium, Asana, OmniFocus, TickTick и Workflowy. След като изберете приложение, си създайте три категории списъци: работа, лични и семейство. Можете също да създадете и списък „Някой ден“ за всички онези ангажименти, които не са ви спешни.

Документи

Приложението за сканиране е безценно за превръщането на важни хартиени документи в цифрови файлове. Когато дигитализирате документи, можете или да архивирате оригиналите, ако става дума за много важни документи, или да ги унищожите или рециклирате. Примери за документи, които може да дигитализирате, са данъчни декларации, документи за самоличност, удостоверения (раждане, смърт, брак, дипломи), гаранции и разписки, касови бележки, рецепти и дори нехартиени документи, като например техническата информация на гърба на телевизора ви или от долната страна на интернет рутера. По принцип можете да използвате всеки принтер със скенер за дигитализиране, но мобилните приложения са в пъти по-удобни, защото са преносими. Така можете да направите снимка на всичко навсякъде. Доброто приложение за сканиране също трябва да може да компилира множество страници в един общ файл. Две популярни такива приложения са ABBYY SwiftScan.

Подпис

Ако ще зарязвате хартия, задължително ви трябва приложение за цифрово подписване на документи без отпечатване. Няколко примера за софтуер, който включва инструменти за подпис, са: Adobe Reader, Adobe Acrobat, DocuSign, HelloSign и SwiftScan (споменато по-рано). За да започнете, първо трябва да си създадете подпис. Тази стъпка често е най-трудната част, защото подписите изглеждат зле, когато се правят с мишка, пръст и сензорен екран или стилус. Обикновено има и опция да подпишете името си с мастило на хартия и след това да го сканирате. Добрата новина е, че след като направите подпис, който харесвате, можете да го запазите и да го използвате постоянно.

Облак

Щом ще премахвате хартията от живота си, то задължително ви трябва приложение за облачно съхранение – иначе казано отдалечено цифрово пространство, в което да прибирате всички ваши документи, за да са ви винаги под ръка. Разбира се, можете да съхранявате всичко и на лаптопа или смартфона си, но това заема място, а и значи, че това конкретно устройство трябва винаги да бъде с вас. Облачните приложения включват и много функции за споделяне на документи, така че да не се налага да изпращате имейли с големи файлове и да се притеснявате, че някоя поща ще ви ги върне заради размера им. Някои от най-известните услуги за съхранение на файлове са Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive и Apple iCloud Drive.

Бележки

Вероятно най-много хартия използваме, за да пишем бележки – лепящи бележки, бележници, тетрадки, хвърчащи листи и т.н. Приложенията за водене на бележки са полезни за съхраняване и сортиране на голямо разнообразие от идеи, препоръки, бележки, рецепти, новинарски статии и друго съдържание. Трите приложения за водене на бележки, които се препоръчват най-често, са Evernote, Microsoft OneNote и Joplin. Всичките имат опцията да превърнат който и да било уебсайт или статия в интернет в удобна за четене бележка, без да се налага да принтирате нищо. Важи особено силно за рецепти, които знаем, че много домакини все още принтират на хартия. Приложенията за водене на бележки помагат много и за записване на препоръки за ресторанти, филми, телевизионни предавания, музика, бизнес и т.н.