0

Н АСА качва имената на желаещите на Луната, оповести самата космическа агенция. Това ще се случи с мисията на Artemis I - „Артемида I“, която се предвижда да стигне до естествения спътник на Земята. При това всичко е безплатно за хората, които искат да увековечат имената си на Луната. НАСА пусна специална страница, на която може да стане записването за безплатно качване на името. То става на https://www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/.

Артемида I

 Артемида I
НАСА

Попълват се имената – принципно първо и последно (но човек спокойно може към фамилията да добави и бащиното си име, за да са трите в космическото пространство). Генерира се пин код, който трябва да бъде помнен от потребителя. Създава се акаунт. Двете имена ще бъдат вкарани в специална флашка, която е защитена срещу космическите лъчения и други вредни влияния. Тя ще бъде поставена в космическата база на човечеството, която ще бъде изградена на спътника.

Орион

 Орион
НАСА

Очаква се по-късно тази година НАСА да съобщи кога ще излети мисията до Луната. „Артемида I“ е безпилотен апарат, който поставя началото на поредица от пътувания без и с хора, чиято цел е през 2028 г. да започне изграждането на голяма космическа станция. Първото кацане на астронавти по новата програма се предвижда да бъде през 2024 г. До тогава програмата „Артемида“ трябва да започне изграждането на основите за базата, които след 4 години да се превърнат в истински авантпост на човечеството за изследване на космоса и за евентуална среща с извънземни цивилизации.

Така трябва да изглежда първата постоянна човешка база на Луната

 Така трябва да изглежда първата постоянна човешка база на Луната
НАСА

Самите ракети „Орион“ са принципно нови и досега не са правени аналогични. Това важи и за цялата нова система за изстрелването им, твърдят учените на НАСА. Идеята е да се създадат ракети за многократна употреба, а не такива, които след изстрелването постепенно са разграждат. В Кейп Канаверал, Флорида, се изгражда комплексът 39B. Той е най-усъвършенстваният и модерен на Земята и в него нещата приличат на истинска научна фантастика. С „Орион“ и „Артемида I” човешко творение ще отиде най-далеч от досега познатите и ще се върне на Земята. Целта е това да бъде подготовка за полети в дълбокия космос.