0

Н овата вълна от коронавируса не успя да спре CES – най-голямото изложение за потребителска техника в света. То е и първото в хай-тек календара за годината и общо взето, определя тенденциите в индустрията за предстоящите 12 месеца.

За разлика от миналата година сега събитието в Лaс Вегас, САЩ, се проведе на живо в невиртуална среда на 5-7 януари. Въпреки че организаторите го съкратиха с ден заради здравните мерки, все пак изгряха доста нови продукти и технологии от смартфони и лаптопи до умни автомобили. В следващите редове ви предлагаме някои от дебютите в раздела на мобилните телефони и по-дребната т. нар. преносима електроника.

Близо година след като излезе супертелефонът – „Самсунг Галакси Ес 21“ (Samsung Galaxy S21), най-накрая се появи и модификацията „Галакси Ес21 ЕфИ“ (Samsung Galaxy S21 FE). Очаква се моделът да се търгува около 700 долара, като срещу тази сума потребителите ще получат цели 6/8GB оперативна памет (RAM) и 128GB памет за съхранение на файлове.

Новият корейски хит има 6,4-инчов FHD+ дисплей с адаптивна честота на опресняване от цели 120 херца (Hz). Дисплеят оптимизира честотата си според съдържанието, като предлага работа без накъсвания и бърза реакция при допир в режим за видеоигри.

Телефонът има същите 12MP основна и ултраширока камера като S21 заедно с 8MP телеобектив, който замества камерата от 64MP на миналогодишния модел. Новост е, че предната му камера е доста усъвършенствана с изкуствен интелект и до 32MP резолюция. Предвид все по-големите изисквания на влогърите тук има специален професионален режим, при който човек може да обръща по време на записа и да снима с основната камера, а след това и своята реакция с тази за селфи. По отношение на „далекогледството“ телефонът предлага 30-кратно приближение, като алгоритъм компенсира трептенето на ръката при най-големия зуум.

Новият телефон е базиран на познатия мощен и енергоефективен чипсет „Снапдрагон 888“ (Snapdragon 888). Корпусът освен елегантен (с дебелина от едва 7,9 мм) има защита от пръски, капки и потапяне във вода до 1,5 м за около 30 минути. Сред минусите на телефона е по-слабата батерия (4500 mAh), която въпреки енергоефективния екран и процесор издържа около един ден, пък било то и в 5G режим.

„Ейч Ем Ди Глобал“ (HMD Global), компанията - собственик на финландския бранд „Нокия“, извади цели 5 нови модела, засенчвайки китайците от OnePlus с цена и качество. Като че ли най-изкушаващия сред тях бе „Нокия Джи 400“ (Nokia G400) – един от най-качествените и достъпни в ценово отношение 5G смартфони. Тепърва ще валят ревюта за него, но на пръв прочит той има 6,6-инчов Full HD+ екран със 120Hz честота на опресняване, 48MP основна камера, 5000mAh батерия, 6GB RAM и 128GB вътрешна памет. Стартовата цена от $239, дава заявка, че скандинавецът вероятно ще се превърне в един от най-желаните за годината. Очаква се да се появи на пазара до пролетта или лятото.

Ти Си Ел (TCL) вече стана един от лидерите в производството на телевизори, но компанията не крие плановете си да завземе по-голям дял и при пазара на лаптопи (вече показа първия си модел в Лас Вегас - TCL Book 14 Go), и на смартфони. В последната категория TCL обяви два нови бюджетни модела - TCL 30 V 5G и TCL 30 XE 5G. Все пак TCL 30 V 5G най-вероятно ще се хареса повече, особено ако не разполагате с много пари за нов телефон. Освен че работи по новия стандарт мрежи, той има 6,67-инчов 1080p екран, 5MP основна камера, 5MP ултраширока и 2MP макрообектив и 16MP преден. Той използва нисък клас процесор (Snapdragon 480) с 4 GB RAM и 128 GB памет. Очаква се, ако пожъне успех в САЩ, да бъде пуснат и на глобалния пазар. Все още няма обявени цени, но с тези спецификации се очаква да бъде около стотина долара.

Мнозина фенове на бизнес телефоните “Блекбъри“ (Blackberry) все още чакат 5G модификацията. Докато това се случи, на изложението CES бе показана добра алтернатива - телефон с физическа клавиатура, наречен „Астро Слайд“ (Astro Slide). Освен 5G свързаност той се предлага с 48MP основна камера, два USB-C порта, жак за слушалки, 4000 mAh батерия и вътрешен чипсет Dimensity 800.

Показаха 4 нови часовника

В раздела на преносимата електроника четири умни часовника предизвикаха голям интерес. Два от тях са дело на „Гармин“ ( Garmin). Първият „Веню 2 Плюс“ (Venu 2 Plus) се появи за първи път на изтекла снимка през ноември. Сега вече стана ясно, че това е първият часовник на американската компания с микрофон, така че можете да приемате обаждания директно от китката си по време на тренировка или да използвате гласовия асистент на телефона си. „Вивомув Спорт“ (Vivomove Sport) е другото ново попълнение към гамата на Garmin, с комбиниран цифров/аналогов дисплей. Той има по същество същите характеристики като Vivomove 3, но на малко по-ниска цена. Технологичният форум даде поглед и върху два нови смартчасовника с операционна система на Гугъл( Google Wear OS) – Skagen Falster Gen 6 и Razer x Fossil Gen 6.

Пръстен следи кръвната захар

Новият бранд „Мовано“ (Movano) предизвика конкурента „Оура“ (Oura) с нов интелигентен пръстен, който също ще следи биометричните данни, но на по-ниска цена. Пръстенът Movano ще следи съня, сърдечната честота, дишането, температурата, кислорода в кръвта, стъпките и калориите. Производителят се надява да бъде одобрено от властите и неинвазивното наблюдение на кръвната захар и кръвното налягане, което ще бъде добавено чрез актуализация на софтуера скоро. В сферата на фитнеса LG показа иновативен прототип на велоергометър с OLED панели за виртуални тренировки сред природата или на пистата.