0

П реди 111 години, на 12 април 1912 г., корабът „Титаник“, гордостта на британската параходна индустрия, потъва след сблъсък с айсберг. На борда на кораба се намират общо 2224 души персонал и пасажери. От тях спасени са 710, което прави малко над 30%. 

Сред пасажерите на борда на „Титаник“ има и българи, чиято официална бройка е приета да е около 40. В действителност обаче според корабните регистри те са доста повече. Повечето от българските пасажери са на възраст между 25 и 35 години с крайна дестинация Чикаго, където са очаквали да си намерят работа и да сбъднат американската мечта.

В памет на загиналите българи е създадена и народна песен, в която се пее: „Пуста да остане тази Америка, дето измами тез млади момчета, млади момчета - отбор юнаци. Пуста да остане таз Америка, дето ма остави млада вдовица, млада вдовица с невръстни дечица.“ Авторите на музиката и текста са неизвестни. По-късно са обработени от народния певец и гъдулар Илчо Дъковски, баща на народната певица Мара Балканска. Той започва да изпълнява песента по сборове и панаири и така тя бързо добива известност.

Най-голям е броят на българите на „Титаник“ от Севлиевско и Троянско, от селата Сенник и Гумощник. И за това има причина. Година по-рано посредник обикаля двата региона и набира мъже за работа в Америка, на които обещава баснословни печалби. За да стигнат до Обетованата земя обаче, мераклиите трябва да заплатят 30 златни наполеона. От село Гумощник за пътуване с „Титаник“ се записват осем пасажери, а от Сенник четирима - Дончо Атанасов, Стефан Чехларов, Златьо Христов и Пенко Стайков.

След катастрофата живи остават само последните двама. В Америка Стайков започва работа като хамалин, а след това и като строител, където се запознава с още никому неизвестния българин Дончо Колев, бъдещата легенда на борбата Дан Колов. Той става негов помощник и обикаля с него САЩ. По-късно обаче двамата се разделят. Стайков се връща в родината и през 1922 г. умира при инцидент на каменоломна в село Сенник. Що се отнася до втория оцелял на борда на „Титаник“, Златьо Христов, той успява да си намери място в една от лодките.

Известно време прекарва в Съединените щати, след което се връща обратно в България. И двамата оцелели в ада на ледените води отказват да разказват за случилото се. Близките на останалите загинали българи получават от плавателната кампания „Уайт Стар лейн“ пари и по два чувала брашно като компенсация за изгубените животи.

Бутилка уиски спасила  нашенец от смъртта 

Невероятен късмет има един от оцелелите пасажери на „Титаник“, който така и не успява да се качи навреме на палубата.

Спасителна лодка от Титаник с част от щастливите оцелели. 

 Спасителна лодка от Титаник с част от щастливите оцелели. 

Рашо Първанов от село Садовец имал билет за лайнера, но се улисал в почерпка в кръчмите на пристанището в Саутхямптън и пропуснал да се качи на кораба. Той се качил на следващия кораб и така успял да стигне в Америка невредим. Общо от село Садовец на борда на „Титаник“ загиват 10 мъже. Сред останалите дадени жертви има мъже от Габрово, Дебнево, Белиш, Терзийско, Добравица, Разград, Ветрен и Копривщица.

Радисти игнорират съобщение за айсберги 

Основна вина за сблъсъка с айсберга и последвалото потъване на „Титаник“ имат двамата радисти на лайнера - Филипс и Брайд. Няколко часа преди фаталния сблъсък капитанът на друг кораб -  „Калифорниън“, Стенли Лорд излъчва съобщение по радиото, че е заобиколен от ледове и е принуден да спре. Кап. Лорд предупреждава останалите плавателни съдове да не продължават пътя си. Съобщението обаче е игнорирано от радистите на „Титаник“, които не го предават на кап. Едуард Джон Смит. Когато вахтеният на „Титаник“ вижда айсберга на 200 м от кораба, вече е прекалено късно. Сблъсъкът е невъзможно да бъде избегнат. Потъването на „Титаник“ продължава 2 часа и 40 минути. Повече от 1500 души загиват, а спасените са 704. Те са прибрани на борда на кораба на „Карпатия“ 24 часа по-късно.

Имали шанс

По време на потъването на „Титаник“ само на неколкостотин метра от тях  се виждат светлините на друг кораб. Вместо да се притече на помощ обаче, този кораб внезапно потъва в тъмнина и изчезва.

Капитанът на „Калифорниън“  Стенли Лорди е оплют, макар че категорично отрича корабът му да е бил там в нощта на потъването на „Титаник“. През 1962 г. норвежкото радио и телевизия излъчват сензационно интервю с  Хендрикс Нес, бивш капитан на промишления кораб „Самсун“. Под клетва кап. Нес признава, че в нощта на потъването на „Титаник“ мистериозният кораб призрак е бил неговият. Той обаче отказал да се притече на помощ, тъй като бил на контрабанден лов на тюлени. Сигналните ракети за помощ, изстреляни от „Титаник“, кап. Ес помислил за сигнали от бреговата охрана. В продължение на половин век капитанът и екипажът му си мълчали за случилото се. 

През последните десетилетия на мястото, където потъва „Титаник“, са изпращани няколко експедиции, които извършват подводни снимки и проучвания. На 1 септември 1985 г. чрез специални дълбоководни сонарни сонди останките от „Титаник“ са открити на 600 км източно от Нюфаундленд и на 21 км от мястото, където за пръв път е докладвано неговото местонахождение. Сензационните снимки, направени от подводница, са публикувани за пръв път в специализираното списание „Нешънъл джиографик“.

Капитан Джон Смит се застрелва в каютата си

Капитанът на Титаник Джон Едуард Смит остава до последно на потъващия кораб и накрая се застрелва.

 Капитанът на Титаник Джон Едуард Смит остава до последно на потъващия кораб и накрая се застрелва.

Капитанът на „Титаник“ Джон Удуард Смит остава до последно на поверения му кораб и накрая се застрелва със служебното си оръжие. Той е една наистина удивителна личност. Само на 26 години става капитан на първия си кораб и само десетина години по-късно му е поверено командването на най-големия кораб на най-мощната компания White Star Line. Когато е определен за капитан на „Титаник“, кап. Смит има зад гърба си вече 38 години стаж. След смъртта му в негова чест е издигната статуя в град Личфийлд, Англия.

Посмъртна слава

Оркестърът на Титаник свири до последно в танцувалния салон и потъва заедно с кораба.

 Оркестърът на Титаник свири до последно в танцувалния салон и потъва заедно с кораба.

В истински герои посмъртно се превръщат музикантите от оркестъра на „Титаник“, които остават на местата си в танцувалния салон на потъващия кораб и загиват. Любопитното е, че само дни преди да се отправят на последния си курс, те имат гастрол в България, като свирят във Варна и София. Всъщност именно в София диригентът на оркестъра Уолъс Хенри Хартли получава покана да свири на първия рейд на „Титаник“. На борда на кораба се качват 8 души от бенда: диригентът Хартли, Уилям Брайли, Джон Кларк, Джон Хюм, Пърси Тейлър, Джон Удуърд, както и френският челист Роже Брико и белгийският цигулар Жорж Кринс. Според слуховете в бенда на кораба е имало и български музикант. Но това все още не е потвърдено официално и си остава само в рамките на догадките.