0

Б енджаминът е голямото семейство на фикусите и е едно от най-предпочитаните цветя за отглеждане както у дома, така и в офисите. Може би защото някои от тях приличат на дърво със стебло и широка корона. Ако полагате подходящите грижи, може да запазите вашия бенджамин здрав и красив дълги години.

Бонсаи

Растенията от този вид поддържат своята дървовидна форма, независимо от техния размер, така че това ги прави идеални за бонсаи или за масивни стайни растения в големи пространства.

Листата на бенджамина могат да бъдат тъмнозелени или пъстри със светложълти оттенъци. През последните години някои разсадници проявяват творчество и са започнали да се възползват от еластичните стебла на растението, като правят плитка или ги усукват в различни форми.

Естествена светлина

Ето и особеностите на бенджамина, което е добре да се знае. Растението обича естествената светлина, но не и преките слънчеви лъчи. Най-добре се чувства в помещение при температура между 16-21 градуса. Студените въздушни течения от отворени врати или прозорци се отразяват пагубно върху него. Затова е добре саксията да е на завет.

Пулверизирайте

Когато отглеждате подобно растение в къщи, се уверете, че има относително висока влажност на въздуха около него. Редовното пръскане с пулверизатор с вода е добър начин да се увеличи влажността на въздуха. За сметка на това се стремете да не преовлажните корените му, защото направо ще го съсипете. Ето защо винаги преди поливане пипнете почвата му дали е суха и полейте само тогава.

Наторяване

Имайте предвид, че цветето изисква много хранителни вещества, за да расте добре, ето защо ще трябва да го наторявате веднъж месечно през пролетта и лятото и веднъж на всеки два месеца през есента и зимата.

Реакция

Най-често срещаният проблем при това растение е окапването на листата му. Това е стандартна реакция на стрес, която може да бъде причинена от някои от следните фактори, съветват от lazara.bg.

Причини

Ето и основните причини, които предизвикват окапване на листата.

- Прекалено поливане или недостатъчно поливане

- Ниска влажност

- Недостатъчно светлина

- Преместване на саксията или пресаждане на цветето в нова

- Течение

- Промяна в температурата на въздуха, като може да бъде прекалено висока или прекалено ниска.

- Вредители

Проблем

Имайте предвид, че фикусните растения са податливи на вредители, така че ако не виждате причина от изброените, то със сигурност бързо ще се развие проблем с вредителите. Преди да започнете лечението, внимавайте дали не внасяте цветя от разсадник в стаята, защото много от тях могат да са преносители и да заразят вашите цветя. Така че, преди да ги внесете у дома си, ги дръжте или в коридора, или в стая, където няма да бъдат засегнати вашите. Когато се убедите, че са чисти, тогава вече може да ги запознаете с бенджамина.

Така или иначе трябва да започнете лечение на растението, ако е нападнато, и експертите препоръчват масло от ним, който е добър начин да се справите с всеки от видовете дребни вредители.

Плачеща смокиня от семейство Черничеви

Фикус бенджамин (Ficus benjamina) е известен и като плачеща смокиня, бенджамин смокиня или фикусово дърво и е вид цъфтящо растение от семейство Черничеви (Moraceae), родом от Азия и Австралия, според Уикипедия.

Наскоро описан сорт, Ficus benjamina var. Bracteata, се среща в издигнати коралови гори в южната част на Тайван. Видът също е натурализиран в Западна Индия и в щатите Флорида и Аризона в САЩ. В родния си ареал малките му плодове са предпочитани от някои птици, сред които Ptilinopus superbus, Ptilinopus magnificus, Ptilinopus perlatus, Ptilinopus ornatus, Ptilinopus iozonus, Ducula spilorrhoa и Ducula rufigaster.